KEZDŐLAP
TÚRÁK
TANFOLYAMOK
HEGYIVEZETŐK
HEGYMÁSZÓ ÉS SÍOKTATÓK
JELENTKEZÉS
KAPCSOLAT
SPORTBIZTOSITÁS
FOTOALBUMOK
VIDEÓK
CIKKEK, TÖRTÉNETEK
TIROLI DEKLARÁCIÓ
VISSZAJELZÉS


Időjárás előrejelzés a Bionnassay-ról, 1 hetes

Forrás: meteoblue.com

AIGUILLE DE BIONNASSAY (4052m) TRAVERSE: DÉLI-ÉSZAKKELETI GERINCEK
TÉNYEK: AIGUILLE DE BIONNASSAY(4052m)
A Bionnassay(4052m) földrajzi elhelyezezkedés: Európa, Franciaország, Mont Blanc Masszívum. Kb 1100km Budapest-től. Legközelebbi települések Saint Gervais, Les Houches, Chamonix.
A mászás bázisa a Durier ház(3358m). 20 férőhelyes, bár véleményem szerint 12 embernél többel már jelentősen zsúfolt. Megközelítés: Les Houches Bellevue cable car, majd Col de Tricot(2120m), utána hosszú traverz a Tricot-ridge alatt egészen refuge de Plan Glacier(2680m)-ig.(4 óra) Innen tovább a Glacier de Miage-en át, fel a Miage nyugati falán. Összesen 6-7 óra a Bellevue-től.
Mi is az a 4000m-es UIAA lista?
Topographia, morphologia és emberi tényezők: ezek a tulajdonságok alapján kerültek fel az alpesi óriások a listára.
Az alpesi 4000m-es csúcsok legtöbbje bonyolult strukturával rendelkezik. Számos gerincén és falán található olyan elő- vagy mellékcsúcs, melyek maguk is 4000m fölé emelkednek. Ezek mégsem szerepelnek a listán. Miért?
A listára kerüléshez kevés a 4000m feletti magasság. A legszebb domináns csúcsoknak az első 1000m-es lista szerint minimum 1000m-es távolságra kell emelkedni a másik főcsúcstól. Ezen lista szerint 46db 4000m feletti csúcsot különböztetünk meg.
A második lista szerint 500m a főcsúcsok egymástól való távolsága. Itt ezen a listán 82 db 4000m feletti csúcsot számlálunk.
A listákat 1994 márciusában az UIAA publikálta, mászók a mászóknak. Létrehozásában francia, olasz, svájci mászók vettek részt.
BIONNASSAY(4052m)
A csúcs a Mont Blanc Masszívum szívétől délre található. Vad. zabolátlan csúcsnak látszik: és az is. Ha valaki a gerincein keresztül mássza mag, akkor a "kitettség" és a "légiesség" fogalmakat újra tudja pozicionálni.
A hegység első megmászói talán éppen ezért a vad északi falon jutottak fel a csúcsra 1865 július 28-án. Tisztelegjünk teljesítményüknek nevük megemlítésével: E.N Buxton, F.C. Grove, R.S. MacDonald, J.P. Cachat és M. Payot.
A csúcsot manapság egy nagyszerü traverzen keresztül másszák a leggyakrabban: a déli-északkletei gerincek összekötésével. Az északi fal és a Tricot-gerinc manapság kevésbé nepszerüek.
A déli gerincen keresztül 1888 július 14-én érték el a csúcsot: G. Gruber, K. Maurer és A. Juan. Akkoriban ez a parti a déli gerinc sziklás részét kikerülte a havas délkeleti oldalon. A mai sziklás verzióval mászott déli gerinc útvonalat Miss K. Richardson, E. Rey és J.B. Bich nyitotta 1888 augusztus 13-án.
Déli gerinc nehézsége: AD, 45°, keskeny gerinc útvonal, sziklán UIAAIII/III+ 4 kötélhosszban mászható. Gyakorlatilag lehetséges a visszatérés a gerincen a Durier házba, de érdemesebb és szebb a teljes traverz az északkeleti gerincen folytatva a csúcsról.
Felszerelések: felszerelések gleccsertúrához, hágóvas, jégcsákány(technikai), néhány közepes és kicsi cam, néhány jégcsavar és egy második jégcsákány jól jöhet jeges kondíciók esetében.
Az északkeleti gerinc és így a teljes Bionassay-traverz elő megmászói ugyanaz a parti volt aki a déli gerinc sziklás verzióját mászta meg elsőnek: Miss K. Richardson, E. Rey és J.B. Bich 1888 augusztus 13-án.
Északkeleti gerinc nehézsége: AD, keskeny gerinc.
Felszerelések: felszerelések gleccsertúrához, hágóvas, jégcsákány(technikai), néhány jégcsavar és egy második jégcsákány jól jöhet jeges kondíciók esetében.

Lejegyezte: Szilágyi Zsolt, www.grossglockner.hu
Forrás: Marco Romelli - Valentino Cividini: 4000m peaks of the Alps Normal and classic routes
2017.szept.
SZERVEZÉSI ÉS TALÁLKOZÁSI INFORMÁCIÓK

A hegyivezetőnk a mászás napján reggel 08.00-kor Les Houches-ben találkozik ügyfelünkkel a "Bellavue" kötélvasút völgyállomásánál.
A túra teljes időtartama általában 2 nap.
1 hegyivezető 1 ügyféllel mászik ezen a túrán.
A Bionnassay mászásra a legjobb időszak a július és augusztus.
A mászás sikerét nagyban befolyásolja az időjárás és a hegyen uralkodó kondíciók azon a napon, amikorra a mászás időzítve van. Ezért fent tartjuk a jogot, hogy 2-3 nappal előbbre vagy hátrább hozzuk a mászás időpontját.
A mászás időpontjának megváltozása esetén keletkező plusz költségekért felelőséget nem vállalunk!

KÖLTSÉGEK

Részvételi díj: 590euro/fő.

Amit a részvételi díjért kapsz:

hegyivezetés;

hegymászó felszerelés: hegymászó beülő, karabiner, sisak, hágóvas, jégcsákány.


Nincs beépítve az árba:

sportbiztosítás: 2.000Ft

Kötélvasút, felvonó költsége saját részedre (43,50EUR).

Kötélvasút, felvonó költsége a hegyivezető számára (43,50EUR).

Szállás, étkezés költsége saját részedre (80EUR).

Szállás, étkezés költsége a hegyivezető számára (80EUR).

Kiutazás Chamonix-ba: egyénileg.

FELKÉSZÜLÉS AIGUILLE DE BIONNASSAY MÁSZÁSHOZ

Alapfokú sziklamászó tanfolyam
Alapfokú jégmászó tanfolyam
Téli alpesi hegymászó tanfolyam
Grossglockner(3798m) Stüdlgrat

AKKLIMATIZÁCIÓ
Fontos a fizikai állóképességen kívül a Bionnassay sikeres megmászásához a megfelő akklimatizáció is. Mi az akklimatizáció? A szervezet alkalmazkodási folyamata a nagy magasság oxigén hiányos környezetéhez. Hogyan lehet elérni az akklimatizált állapotot? 1-3 héttel az indulás előtt tölts el 2-3 éjszakát 3000m környékén. Megfelelőek erre a célra például:
Grossglockner(3798m),
Grossvenediger(3662m),
Triglav(2864m),
túráink.
SZÜKSÉGES KÉPESSÉGEK

Kiemelkedő fizikai fittség!
Ajánlott szokásos alap tesztünk kipróbálása: 10km sík futás. Ha 10km futás alatt az egyes kilométerek megtételéhez 4-5 percnél nincs szükséged többre, nem lesznek fizikai gondjaid a túrán.
Stabil sziklamászó tudás UIAA V-ös fokozatban.
Jártasság a hágóvas és jégcsákány használatban.

FELSZERELÉSEK

1. hegymászó bakancs
2. hegymászó beülő
3. 12 fogú hágóvas, antisnow betéttel
4. jégcsákány
5. sisak
6. hátizsák (30-35 literes, jégcsákány, túrabot felrögzítésére alkalmas)
7. meleg, vízálló, szélálló de ugyanakkor könnyű ruházat: Gore-Tex vagy Softshell nadrág és kabát; polár pulóver (síruházat NEM ajánlott)
8. 5 ujjas kesztyü, bélelt (bőr felülettel a tenyér részen és az ujjaknál)
9. 1 db vékony sapka a sisak alá
10. Buff csősál vagy arcmaszk
11. napszemüveg UV-védelemmel és napvédő krém, olaj 30-50 faktoros
12. magas energia tartalmú snack a túra idejére (energia szeletek)
13. termosz
14. pehelykabát
15. túrabot, 3 vagy 4 részes, teleszkopos, könnyű, hótányérral; a magashegyi mozgás alapja a gazdaságosság: a túrabot az egyensúlyod stabilizálásával nagyban segíti a gazdaságos mozgásod

TÚRÁK AJÁNLOTT IDŐPONTJA:
Július-augusztus időszakban igény szerint.Jelentkezés most.
Aiguille de Bionnassay(4052m) túránk képei, 2017 augusztus.

Aiguille de Bionnassay csúcsán 2017 augusztus.