KEZDŐLAP
TÚRÁK
TANFOLYAMOK
HEGYIVEZETŐK
HEGYMÁSZÓ ÉS SÍOKTATÓK
JELENTKEZÉS
KAPCSOLAT
SPORTBIZTOSITÁS
FOTOALBUMOK
VIDEÓK
CIKKEK, TÖRTÉNETEK
TIROLI DEKLARÁCIÓ
VISSZAJELZÉS

A Dachstein déli fala Ramsau felől.

A Hallstatter gleccseren.

A Dirndln(2818m) csúcsa.

A háttérben Südwandhütte(1850m).

Még több kép a Dachsteinről.


Időjárás előrejelzés a Dachsteinről, óránkénti, angolul

Forrás:www.yr.no


Időjárás előrejelzés a Dachsteinről, hosszútávú, angolul

Forrás:www.yr.no

DACHSTEIN(2995m) CSÚCSMÁSZÁS
INDULÁS ELŐTT: TÉNYEK A DACHSTEINRŐL (2.RÉSZ)

A Hoher Dachstein(2995m) a Dachstein Csoport és Felső-Ausztria legmagasabb csúcsa. Az Északi-Mészkő Alpok második legmagasabb csúcsa. Bár pontos magassága: 2995,78m; számos térképen más adat szerepel. A helyiek pedig sokak szerint azért állítottak a csúcsára 5m magas csúcskeresztet, hogy a hegy megmászói a csúcskeresztet is megmászva elmondhassák: egy 3000m magas csúcson álltak.
Az Alpok legkeletibb gleccserek övezte csúcsa. A gleccserek észak felől övezik, egy kivételével. A gleccserek nyugatról keletre haladva a következők:
-Schladminger: egy egészen kicsi gleccser, tulajdonképpen a Kleine Gjadstein(2734m) sziklasarkantyúja vágja ki az óriási Hallstatter gleccerből;
-Hallstatter: a Dachstein legnagyobb gleccsere;
-Grosse Gosaugletscher: a Niederer Dachstein(2934m) és a Hohes Kreuz(2837m) közötti gerinc választja el a Hallstatter gleccsertől, a Dachstein második gleccsere a méretét tekintve;
-Kleine Gosaugletcher: a Torstein(2948m) csúcsából kifutó Schneebergwand választja el a Grosse Gosaugletchertől.
Található még a Dachstein Csoportban további 4 gleccser, azonban ezek a Hoher Dachsteintől kissé távolabb vannak, továbbá olyan kicsik, hogy némelyik már inkább csak egy nemsokára elfogyó örök hófoltnak tekinthető (Schneeloch; Edelgriess; Északi- és Déli Torstein gleccserek).
Északról megközelítve a Hoher Dachsteint(2995m) tehát gleccserekbe ütközünk. De mi a helyzet, ha délről indulunk? Nos, délről pedig a keleti Alpok egyik legnagyobb, legmagasabb és legszebb sziklafalát találjuk. Kb. 7 kilométer szélességben néhol 1000m magasságban - a Torstein(2948m) csúcsánál - húzódik majdnem pontosan kelet-nyugat tengelyben ez a csodálatos sziklafal. Nyugaton a Reissgangsceid(1952m) magas csúcsánál kezdődik és a Hoher Dachstein-nél(2995m) csaknem 3000m fölé emelkedve a Koppenkarstein-ig(2863m) fut az a gerinc, melynek déli oldalát alkotja ez a sziklaleszakadás.
A Hoher Dachstein gerincének déli falán számos klasszikus sziklamászó útvonal halad melyeket még a múlt század elején másztak meg először, de ma is szép teljesítmény a leküzdésük: ezek pl. a Steinerweg UIAA V.; a Pichlweg UIAA IV. A XX. század során már az UIAA IX.-es fokozatú utak leküzdése sem számít ritkának ezen a falon.
Azonban nem csak a klasszikus sziklamászók hódolhatnak hobbijuknak Hoher Dachstein gerincének déli falán, hanem a klettersteigezők is. Nagy mennyiségben találunk itt ilyen acéldrótból, vas fogásokból, létrákból kialakított turista utakat. A teljesség igénye nélkül néhány:
-Der Johann "E": 2000-ben épült, a déli fal egyik legnagyszerűbb klettersteigje, 600m magas fal szakaszon vezet a Dachsteinwartébe(2741m) a Seethalarhüttéhez;
-Anna "D": 300m magasságot átszelve fut a Mitterstein(2097m) csúcsára;
-Super Ferrata: 1300m szintet befogva a keleti Alpok legnagyobb klettersteigje. Igazából 3 különálló klettersteig alkotja (Der Johann, Anna, Schultarensteig).
-Randkluftsteig vagy Normalweg "B": a Hoher Dachstein(2995m) csúcsára vezet a Hallstatter gleccserről;
-Hunerscharten klettersteig "B": a Hunerschartéba fut fel délről;
-Skywalk klettersteig "E": 300m szintjével is a Dachstein Csoport legbrutálisabb klettersteigje.
A Dachstein Csoport mészkő világa még további több tucat neves, önálló csúcsot tartalmaz.
A Dachstein főgerincétől keletre egy érdekes, de veszélyes vidék az "Am Stein" található. Karsztos formákban gazdag, hullámzó felületű, 2000m tengerszint feletti magasságban fekvő sziklás vidék, majd 180négyzetkilométeres kiterjedésű terület. Mivel jellegzetes tájékozodási pontoktól mentes, nehéz a tájékozodás a területen GPS nélkül. Ráadásul rengeteg mély, rejtett, karsztos üreg, mélyedés, barlang, áthatolhatatlan törpefenyves található itt, ezért még a helyiek is lehetőség szerint elkerülik.
A Dachstein Csoportban található néhány a legnagyobb ausztriai barlangokból (pl. Mamut Höhe). A hegyvidék két legnagyobb tava a Halllstatter és a Gosau tavak.

Lejegyezte: Szilágyi Zsolt, www.grossglockner.hu
2013.április.
AMIT TUDNI ÉRDEMES TÚRÁNKRÓL.

Túránk helyszíne Ausztria. Távolság Budapest - Ramsau - Budapest autóval 1000 km. Térkép.

Kiutazás egyénileg, esetleg igény esetén telekocsiban (indulás Budapestről).

Klasszikus hegymászó túra: a hegyet a "normál" úton - a lehető legkönnyebb oldalról - másszuk meg.

Túránk első napján 1000m szint fel; második napján 300m szint fel 1300m szint le a szükséges teljesítmény.

Túránkon összesen kb. 7 km távolságot teszünk meg gyaloglással és mászással 2 nap alatt.

500m szintet mászunk fel és le "A-B"-és klettersteigen; 700m szintet gyalogolunk fel és le sziklás ösvényen.

Túránkon 2km-t teszünk meg gleccseren haladva.

Túránk 1800m-3000m közötti tengerszint feletti magasságban fut.

1 éjszakát töltesz 2740m magasságban, a Seethaler hüttében.

A túrához szükséges speciális hegymászó felszereléseidről - hegymászó beülő, sisak, karabinerek, hágóvas, jégcsákány, via ferrata fék - mi gondoskodunk.

Neked kell gondoskodni a mászás napján a következő fontos
-felszerelésekről: 30l-es hátizsák; túrabotok; napvédő krém; napszemüveg; ajakvédő krém; fejlámpa; toalett papír;
-ruházatról: sisak alá vehető meleg sapka; meleg Gore-Tex kesztyű és tartalék kesztyű; meleg Gore-Tex vagy Softshell kabát és nadrág; aláöltözet; polár pulcsi; Gore Tex membrános és Vibram talpú túrabakancs; kamásli;
-élelmiszerről: csomagolt ebéd (pl. szendvicsek); energia szeletek; 1,5l tea.

Túránkon jellemző: 1 hegyivezető 1-3 fő.

Túránkat a megadott feltételekkel a megadott időpontokban minimum 4 fő jelentkezése esetén tudjuk indítani.

A túra idejére a TB-t kiegészítő sportbiztosítás megkötése mindenki számára kötelező! A túrán mindenki a saját felelőségére vesz részt. A résztvevők figyelmét felhívjuk arra, hogy a hegymászás és a sziklamászás veszélyes sport így annak kockázatai a hegyivezető legnagyobb figyelme mellett sem zárhatók ki teljesen.

ÁLTALÁNOS MENETREND

Általános leírás napi bontásban*:
NapTevékenység
1. nap06.00 indulás Budapestről. 12.00 érkezés a felvonóállomás - a Dachsteinbahn völgyállomásának(1692m) parkolójába. Ebéd, felszerelés igazítás. 13.00 indulás a Seethaler hüttébe(2740m) a Hunerscharten klettersteigen és a Schladminger majd a Hallstatter gleccsereken keresztül. 17.00 érkezés a Seethaler(2741m) hüttébe. Szállás elfoglalása, vacsora. 20.00 korai fekvés.
2. nap05.00 ébresztő, reggeli. 06.00 indulás a Hallstatter gleccseren és Schulteransteigen keresztül a Hoher Dachstein(2995m) magas csúcsára. 07.30 érkezés a csúcsra. Jó időjárás esetében hosszabb időt is a csúcson töltünk(1 óra): csúcskereszt mászás, csúcscsoki és csúcsfotó. 08.30 indulás lefelé a csúcsról a Normalwegen keresztül. 10.00 érkezés a Seethaler hüttébe: rövid pihenő. 10.30 indulás az autókhoz a Hallstatter, Schladminger gleccsereken és a Hunerscharten klettersteigen keresztül. 14.00 érkezés az autókhoz. Felszerelések leadása, indulás haza. 20.00 érkezés Budapestre.

Kiegészítések:
* ez a leírás útmutató, hogy általános esetben mire számíthatsz. Fent tartjuk a jogot, hogy ettől a szükséges esetben és mértékben eltérjünk. A programtól való eltérés oka lehet például a programon résztvevők fizikai fittsége, időjárási tényezők, stb. A hegyivezető a túra résztvevőivel a helyszínen egyeztetve hozhatja meg ezt a döntést.

Túránkon a következő klettersteigeket mászhatod meg:
1. Hunerscharten klettersteig "B"
2. Schulteransteig "B"
3. Normalweg "B"
A RÉSZTVEVŐKKEL SZEMBEN TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNYEK.
Megfelelő fizikai fittség.
KÖLTSÉGEK

Részvételi díj: 39.900Ft.
Amit a részvételi díjért kapsz:

szervezés

hegyivezetés

szükség szerinti oktatás a hegymászó felszerelésekhez

hegymászó felszerelés: hegymászó beülő, karabinerek, sisak, hágóvas, jégcsákány, via ferrata fék.


Ami nincs beépítve a részvételi díjba és külön kell fizetned a túra előtt vagy ideje alatt, a telekocsi tulajdonosának, a biztosítónak illetve helyi szolgáltatóknak:

sportbiztosítás: 1.700Ft,

szállás: 25euro,

Ramsau-Dachstein útdíj: 15euro/autó,

utazás: 15.000Ft.

TÚRÁK AJÁNLOTT IDŐPONTJA:
Július-szeptember időszakban igény szerint.Jelentkezés most.
"
3. Cikkely - Mászó- és hegymászó közösség
MAXIMA
Minden embernek akivel a hegyek között vagy a sziklákon találkozunk azonos mértékű tisztelet jár. Elszigetelt körülmények között és stresszes helyzetekben sem feledkezhetünk meg arról, hogy másokat olyan elbánásban részesítsünk, mint amelyet magunkkal szemben elvárunk.

1. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne sodorjunk veszélybe másokat és felhívjuk mások figyelmét a lehetséges veszélyekre.
2. Gondoskodunk róla, hogy senkit ne különböztessünk meg.
3. Mint látogatók, tiszteletben tartjuk a helyi szabályokat.
4. A szükségesnél nagyobb mértékben nem akadályozunk vagy zavarunk másokat. A gyorsabb partikat előreengedjük. Nem foglalunk el olyan utakat, amelyek mászására mások várakoznak.
5. A mászó beszámolóink hűen tükrözik a tényleges eseményeket azok részleteire kiterjedően."
Tiroli Deklaráció