KEZDŐLAP
TÚRÁK
TANFOLYAMOK
HEGYIVEZETŐK
HEGYMÁSZÓ ÉS SÍOKTATÓK
JELENTKEZÉS
KAPCSOLAT
SPORTBIZTOSITÁS
FOTOALBUMOK
VIDEÓK
CIKKEK, TÖRTÉNETEK
TIROLI DEKLARÁCIÓ
VISSZAJELZÉS
Gröger-rinne kezdete.
Teufelshorn(3677m)
Jobb szélen: Glocknerhorn(3680m)
NW-grat a csúcs előtti méterek.
NW-grat képekben, 2014 június.


Időjárás előrejelzés a Grossglocknerről, óránkénti, angolul

Forrás:www.yr.no


Időjárás előrejelzés a Grossglocknerről, hosszútávú, angolul

Forrás:www.yr.no

GROSSGLOCKNER(3798m) NW-GRAT
INDULÁS ELŐTT: TÉNYEK A GROSSGLOCKNERRŐL

Ausztria legmagasabb pontja: 3798m magas. A Mont Blanc után a Grossglocknernek a legnagyobb a földrajzi dominanciája az Alpokban, mivel a hozzá legközelebbi magasabb csúcs - a Königspitze(3851m) - 175km-re található. 220km messze láthatunk csúcsáról, sőt a Föld görbülete miatti optikai fénytörés miatt 240km-re is. Csúcsáról a földfelszínének mintegy 150.000 négyzetkilométerére tekinthetünk rá: északon Németországban Regensburgig, a cseh erdőig, az Ortlerig nyugaton, Pó-völgyig délen, Triglavig keleten. Uralkodó kőzete a prasinit, ami a zöldpala egy finomszemcsés fajtája. Első megmászása 1800 július 28-án történt, Salm-Reifferscheidt-Krautheim püspök és expediciója által: négyen jutottak fel a csúcsra először. Manapság évente több mint 5000 másszák meg. A Grossglockner népszerű útjai még a Stüdlgrat, az északnyugati gerinc - németül Nordwestgrat - és a déli gerinc. A Grossglocknert mellékcsúcsától a Kleinglocknertől(3770m) a Felső Glocknerscharte(3766m) választja el. Dél-keleti gerince a Stüdlgrat, melynek kiterjesztése a Luisengrat. 1864-ben mászták meg a Stüdlgratot először. Manapság évente több százan másszák meg a csúcsot ezen az útvonalon keresztül. A Glockner gerinc - a Grossglockner északnyugati gerince - részei a Glocknerhorn(3680m), a Sátánhorn(3677m), az Alsó Glocknerscharte(3598m) és a hatalmas Glocknerwand(3721m) mely méltó ellenpolusa a Grossglocknernek. A Grossglockner gleccserei a Pastarze, a Ködnitz, Teischnitz, a Hofmann, a Glockner és még néhány kisebb, összesen nyolc. A hóhatára 2600-2700m környékén húzódik. Északi falán található a híres Palavicini-hasadék. A Grossglockner körüli jelentősebb menedékházak a Lucknerhaus(1918m), a Lucknerhütte(2241m), a Stüdlhütte(2801m), az Erz-Herczog Johann hütte(3454m), a Glocknerhaus(2241m), a Salmhütte(2638m), a Franz-Josephhaus(2363m) és a északi fal bázisa, a Glockner bivak(3205m).
Lejegyezte: Szilágyi Zsolt, www.grossglockner.hu
2011.május.
AMIT TUDNI ÉRDEMES TÚRÁNKRÓL.

Túránk helyszíne Ausztria. Távolság Budapest-Kals am Grossglockner-Budapest autóval 1400 km. Térkép.

Kiutazás telekocsirendszerben.

Túránk első napján 900m szint fel; második napján 1000m szint fel 1000m szint le; harmadik napján 900m szint le a szükséges teljesítmény.

600m szintet alpesi mix terepen, jég, firn és sziklamászással teszünk meg a második nap.

A Nordwestgrat átlag nehézsége sziklán UIAA 2, maximum nehézsége UIAA 4-. Jégen, firnen a max dőlésszög 50°.

Túránk 1900m-3800m közötti tengerszint feletti magasságban fut.

Túránkon összesen kb. 20 km távolságot teszünk meg gyaloglással és mászással 3 nap alatt.

2 éjszakát töltesz 2800m magasságban.

Az Osztrák Hegymászó Szövetség tagjainak - ÖEAV kártya birtokosoknak - a szállás árából a Stüdl hüttében 50% kedvezményt adnak.

A Stüdl hüttében a vezetékes csapvíz iható.

A házban van zuhany. 4 euro a használati díja.

Az élelemről a Stüdl hüttében:
jellemzően nem olcsó, de kiváló minőségű házias jellegű kosztot fogyaszthatsz a Stüdl hütte ebédlőjében. A levesek 5 euro körüli összegbe kerülnek, az egytálételek 14 euro körül mozognak. Egy menü 21 euróba kerül.

Ha saját kajádat hozod, eszed vagy főzni szeretnél gáz, benzin főzővel:
a főzés a ház zárt, belső terében szigorúan tilos! Ezt a tevékenységet csak a ház mellett, a szabad ég alatt, a földön, havon, esetleg az előre kijelölt asztalokon, padokon végezheted el a ház mögötti teraszon. Szendvicseid, italaid amit felhozol, többnyire előzetes megkérdezés után gond nélkül elfogyaszthatod az ebédlőben. Ilyenkor illik legalább egy teát vagy sört inni a ház választékából. A sör és az üdítők 4 euroba kerülnek.

A világításról:
a házban nincs vezetékes villany. Napelemekről nyerik az elektromos energiát. Így mivel kevés van belőle, takarékosan is bánnak vele. A világítás többnyire szerény. Konektorok csak az ebédlőben vannak. Érdemes mindenképpen fejlámpát vinni túráinkra.

A túrához szükséges speciális hegymászó felszereléseidről - hegymászó beülő, sisak, karabinerek, hágóvas, jégcsákány, hegymászó kötél - mi gondoskodunk.

Neked kell gondoskodni a mászás napján a következő fontos
-felszerelésekről: 30l-es hátizsák; napvédő krém; napszemüveg; ajakvédő krém; fejlámpa; toalett papír;
-ruházatról: sisak alá vehető sapka; Gore-Tex kesztyű és tartalék kesztyű; Gore-Tex vagy Softshell kabát és nadrág; aláöltözet; polár pulcsi; tartalék poló; Gore Tex membrános és Vibram talpú túrabakancs; kamásli;
-élelmiszerről: csomagolt ebéd (pl. szendvicsek); energia szeletek; 1,5l tea.

Túránkon jellemző: 1 hegyivezető 1 fő.

A túra idejére a TB-t kiegészítő sportbiztosítás megkötése mindenki számára kötelező! A túrán mindenki a saját felelőségére vesz részt. A résztvevők figyelmét felhívjuk arra, hogy a hegymászás és a sziklamászás veszélyes sport így annak kockázatai a hegyivezető legnagyobb figyelme mellett sem zárhatók ki teljesen.

ÁLTALÁNOS MENETREND

Általános leírás napi bontásban*:
NapTevékenység
1. nap06.00: indulás Budapestről. 14.00 érkezés a Lückner haushoz. 14.00-14.30 készülődés, indulás a Stüdl hüttébe. 15.15 rövid pihenő a Lückner hütténél. Igény szerint "hátizsák transport"** használata a Stüdl hüttéhez. 17.00-18.00 között érkezés a Stüdl hüttébe. 18.00 szállás elfoglalása, vacsora, másnapra felszereléseid összekészítése. 20.00 korai fekvés.
2. nap03.30 ébresztő, készülődés. 04.00-06.00 felmenet a NW-grat beszállásához a Teischnitz gleccseren keresztül. 06.00 rövid pihenő a Grörer-rinne beszállásánál. 06.10-10.00 Grörer-rinne, NW-grat mászása. 10.00 érkezés a csúcsra. 12.00 érkezés az EHJ hüttébe. 14.00 érkezés a Stüdlhüttébe, sör, pihenés, majd vacsora és csúcsbuli :)
3. nap07.00 ébresztő, reggeli, készülődés. 08.00 indulás a parkolóba a kocsihoz. 10.00 érkezés a parkolóba. 10.00-10.30 összepakolás, indulás haza. 18.30 érkezés Budapestre.

Kiegészítések:
* ez a leírás útmutató, hogy általános esetben mire számíthatsz. Fent tartjuk a jogot, hogy ettől a szükséges esetben és mértékben eltérjünk. A programtól való eltérés oka lehet például a programon résztvevők fizikai fittsége, időjárási tényezők, stb. A hegyivezető a túra résztvevőivel a helyszínen egyeztetve hozhatja meg ezt a döntést.
**"hátizsák transport": hátizsákod felvonóval felszállíttatjuk a Stüdl hüttébe. 4euro/hátizsák.
A RÉSZTVEVŐKKEL SZEMBEN TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNYEK.
Kiemelkedő fizikai fittség. Szédülésmentesség, lépésbiztonság, jó mozgáskoordináció. Nem normálutas túra, ezért hegymászó vagy sziklamászó tapasztalat előnyt jelent. Ajánlott túrád előtt a Grossglockner megmászása a normálúton át.
KÖLTSÉGEK

Részvételi díj: 159.900Ft.

Amit a részvételi díjért kapsz:

szervezés

hegyivezetés

szükség szerinti oktatás a hegymászó felszerelésekhez

hegymászó felszerelés: dinamikus kötél, hevederek, kötélgyűrűk, biztosító eszköz, hegymászó beülő, karabinerek, sisak, hágóvas, jégcsákány.


Ami nincs beépítve a részvételi díjba és külön kell fizetned a túra előtt vagy ideje alatt, a telekocsi tulajdonosának, a biztosítónak illetve helyi szolgáltatóknak:

sportbiztosítás: 3000Ft;

szállás: 2x22euro;

Glocknerstrasse útdíj: 10euro/autó;

utazás: kb. 50.000Ft/autó.

TÚRÁK AJÁNLOTT IDŐPONTJA:
Július-augusztus időszakban igény szerint.Jelentkezés most.
EDDIGI TÚRÁINK

2014

2014. jún26: 1 résztvevő. Csúcson: 1.

Nézd meg ezen a NW-grat túránkon készült videónkat:


Webcam: élőkép a Grossglocknerről.
"Kaland: annak felismerése, hogy a hegyi sportokban elengedhetetlenül fontos tényező a józan ítélőképesség, szakértelem és személyes felelősségtudat birtokában történő kockázat kezelés. A hegyi sportok sokfélesége mindenki számára lehetővé teszi, hogy megválassza magának azt a kalandot, amelyben a tudása és a kockázatok egyensúlyban vannak."
Tiroli Deklaráció