KEZDŐLAP
TÚRÁK
TANFOLYAMOK
HEGYIVEZETŐK
HEGYMÁSZÓ ÉS SÍOKTATÓK
JELENTKEZÉS
KAPCSOLAT
SPORTBIZTOSITÁS
FOTOALBUMOK
VIDEÓK
CIKKEK, TÖRTÉNETEK
TIROLI DEKLARÁCIÓ
VISSZAJELZÉS
Draschgrat
Hochempor
Papamobil
Hohe Wand egy része.
További mászós hohe wand-i képek.


Időjárás előrejelzés Hohe Wandról, óránkénti, angolul

Forrás:www.yr.no


Időjárás előrejelzés Hohe Wandról, hosszútávú, angolul

Forrás:www.yr.no

SZIKLAMÁSZÁS HOHE WAND(1132m)
HOHE WAND A SZIKLAMÁSZÓHELY
Hohe Wand Ausztriába, a Gutensteiner Alpokba, Bécstől 70km-re található. Hohe Wand a Magyarországhoz egyik legközelebb található sziklamászó paradicsom. Néhol majdnem 200m magas mészkőből lévő sziklafalai 10km hosszan húzódnak. A sziklafalak egy nemzeti park kellős közepén találhatók. A sziklák déli tájolásúak és viszonylag alacsony (1000m alatt) tengerszintfeletti magasságban fekszenek, így a helyszínünk speciális mikroklimával rendelkezik. Szinte egész évben hómentes. Napsütéses időjárásban még dec., jan., feb.-ban is rendre plusz 10 fok körüli levegő hőmérséklet alakul ki napközben. Már a múlt század 10-es, huszas éveiben megkezdődött sziklaútjainak kiépítése. Az akkori időket Dr Alois Wildenauer neve fémjelezte és a Wienersteig UIAA 3-, 12 kötélhossz, 300m 1911-ből vagy a Tirolersteig UIAA 3, 10 kötélhossz, 320m, 1914-ből. A múlt század végén és napjainkban Peter Königsberger munkássága jelentős: pl. Betty und Paul 2006. UIAA 6, 6 kötélhossz, 145m. Hohe Wand ikonikus figurája Thomas Behm. Az általa több évtized alatt a mai napig épített útjainak száma több száz. A legnehezebb, 10-es fokozatoktól a könnyebbekig. Híresen szép útja az egyik legszebb és legnehezebb falrészen - a Napóra Falon - a Detonation Boulvard 7+, 6 kötélhossz, 150m. Ez az út egyenletes nehézségéről híresült el. Thomas Behm a szerzője a legnépszerűbb Hohe Wand falrajz gyűjteményeknek is. Mára csaknem 1000 nittelt mászóút kúszik fel a falakon és bordákon a fennsíkra UIAA 3-tól UIAA 10-es fokozatig. Szóval aki sziklamászásra adja a fejét, elkerülhetetlenül egyszer csak Hohe Wand sziklái alatt fogja találni magát. És nem fogja megbánni. Nagyfalakra emlékeztető élményeket szerezhetsz, akár 10 kötélhosszas utakban.
Lejegyezte: Szilágyi Zsolt, www.grossglockner.hu
2011.december.
AMIT TUDNI ÉRDEMES: TÉNYEK TÚRÁNKRÓL.

Túránk helyszíne Ausztria, Hohe Wand. Távolság Budapest-Hohe Wand-Budapest autóval 600 km.Térkép.

Kiutazás egyénileg, esetleg igény esetén telekocsiban.

Március - október közt fut ez a túránk.

Hohe Wand UIAA 3-7 nehézségü útjait mászhatod Velünk.

Túránkon 6,5 órát tölthetsz sziklamászással.

A túrához szükséges sziklamászó felszerelésekről - hegymászó beülő, sisak, karabinerek, sziklamászókötél, kötélgyűrűk, hevederek, stb - mi gondoskodunk.

Túránkon jellemző: 1 hegyivezető 1-2 fő.

Neked kell gondoskodni a következő fontos
-felszerelésekről: 30l-es hátizsák; napvédő krém; napszemüveg; fejlámpa;
-ruházatról: esőkabát; túrabakancs és mászócipő;
-élelmiszerről: csomagolt ebéd (pl. szendvicsek); energia szeletek; 1,5l innivaló: pl. tea, víz.

Kérünk, hogy ékszereid, különösen gyűrűid, karpereced, órád és hasonló kezeden lévő dolgaid most hagyd otthon vagy a mászás előtt vedd le, mert baleset veszélyesek. A sziklába akadva akár eltörhetik ujjaid, csuklód, kezed. Hosszú hajad a mászás alatt fogd össze, mert szintén baleset veszélyes: beleakadhat a kötélbe, biztosító eszközbe, karabinerekbe. Zsebeidet - pl. mobiltelefon, slusszkulcs - mászás előtt üritsd ki.

A túra idejére a TB-t kiegészítő sportbiztosítás megkötése mindenki számára kötelező! A túrán mindenki a saját felelőségére vesz részt. A résztvevők figyelmét felhívjuk arra, hogy a sziklamászás veszélyes sport így annak kockázatai a hegyivezető legnagyobb figyelme mellett sem zárhatók ki teljesen.

ÁLTALÁNOS MENETREND

Általános leírás napi bontásban*:
NapTevékenység
1. nap06.00 indulás Budapestről. 09.30 érkezés Hohe Wandra. 12.30-ig sziklamászás. 12.30-13.00 igény szerinti ebéd menedékházban vagy hátizsákból. 13.00-16.30 sziklamászás. 16.30 vissza a kocsihoz. 17.00 indulás haza. 20.30 érkezés Budapestre.

Túránkon a következő utakból választhatsz:
Tirolersteig    UIAA III 10 kh 300m
Postlgrat     UIAA III+ 8 kh 250m
Hinterholz     UIAA IV 4 kh 100m
Austriasteig    UIAA IV 3 kh 105m
Norbertsteig    UIAA V- 3 kh 105m
Draschgrat     UIAA V- 7 kh 150m
Duettsteig     UIAA V- 7 kh 150m
Betty und Paul   UIAA VI- 5 kh 150m
Papamobil     UIAA VI 3 kh  80m
ÖAK Jubilaumsweg  UIAA VI 7 kh 150m 
Hochempor     UIAA VI 3 kh  90m
Beuteösterreicher UIAA VI+ 3 kh 100m
Junge Füchsin   UIAA VII 8 kh 180m
Almauftrieb    UIAA VII 8 kh 200m
*Megjegyzés: ez a leírás útmutató, hogy általános esetben mire számíthatsz. Fent tartjuk a jogot, hogy ettől a szükséges esetben és mértékben eltérjünk. A programtól való eltérés oka lehet például a programon résztvevők fizikai fittsége, időjárási tényezők, stb. A túravezető a túra résztvevőivel a helyszínen egyeztetve hozhatja meg ezt a döntést.
A RÉSZTVEVŐKKEL SZEMBEN TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNYEK.
UIAA III fokozat: szinte bárki számára ajánlott. A mászás genetikailag, természetes módon az emberbe kódolt egészséges mozgásforma. Gyakorlatilag mindenki kipróbálhatja, természetesen életkorának, fittségének és erőnlétének megfelelő szinten.
UIAA IV-VII fokozat: alapfokú sziklamászó vizsga és megfelelő fizikai fittség; vagy előzetes próbamászás Rókahegyen.
KÖLTSÉGEK

Részvételi díj:
túra 1 fő részvételével 39.900Ft;
túra 2 fő részvételével 49.000Ft (24.500Ft/fő).


Amit a részvételi díjért kapsz:

szervezés

hegyivezetés

oktatás

technikai felszerelés: hegymászó beülő, sisak, karabinerek, sziklamászókötél, kötélgyűrűk, hevederek


Ami nincs beépítve a részvételi díjba és külön kell fizetned a túra előtt vagy ideje alatt, a telekocsi tulajdonosának, a biztosítónak:

sportbiztosítás: 1.000Ft,

utazás: 18.000Ft.

TÚRÁK AJÁNLOTT IDŐPONTJA:
Márc15-okt30 időszakban igény szerint.Jelentkezés most.
VISSZAJELZÉS A TÚRÁRÓL
2013. október
Szia Zsolt!
Szóval ez a véleményem jött ki belőlem a 2 nap mászás, oktatás után:
Október 26-án csatlakoztam a hohe wand-i sziklamászó csapathoz. Zsolttal már többször beszéltem telefonon, így őt már szinte ismerősként üdvözöltem, noha ez volt az első személyes találkozónk.
Rendhagyó sziklamászó oktatáson vettem részt, Zsolt csak velem foglalkozott, ez nem a legolcsóbb megoldás, de mindenképpen a leghatásosabb!
A két nap részletes ismertetésébe nem mennék bele, mert ez a személyes adottságoktól nagyban függ, így ez teljesen egyedi és testreszabott, de mindenképpen teljesíthető.
Ami garantálható, hogy miután lógtunk a falon, levertük a könyökünk, tele lett a tiszta alsó esetleg 100m magasban, akkora adag adrenalin löketet kapunk, hogy egy ló kifeküdne tőle. Szóval mindezt megélve fülig érő szájjal fogunk felkapaszkodni a fal tetejére és ott már sütkérezhetünk a bécsi plasztik turisták elismerő tekintetében.
Akit vonzanak a hegyek, kiváncsi a lelki-fizikai határaira, érdekli ez a gyönyörů sport az ne sajnálja rá az időt és a pénzt, mert egy életreszóló élményt vagy egy életen át ůzhető csodás sportot kap cserébe!
Én személy szerint már ma reggel újra a falon lógtam volna!
Remélhetőleg már újra együtt toljuk a horvátországi sziklamászó táborban!
üdvözlettel,
Laci
Webcam: élő képek Hohe Wandról.
"Fogadd el a kockázatot és vállald a felelősséget! A céljaid legyenek egyensúlyban a tudásoddal és a felszereléseddel! Fair eszközökkel játssz és őszintén számolj be! Törekedj a legjobb gyakorlatra és soha ne hagyd abba a tanulást! Légy toleráns, megfontolt és segíts másoknak! Őrizd meg a hegyvidékek és a sziklák természetes vad jellegét!"
Tiroli Deklaráció