KEZDŐLAP
TÚRÁK
TANFOLYAMOK
HEGYIVEZETŐK
HEGYMÁSZÓ ÉS SÍOKTATÓK
JELENTKEZÉS
KAPCSOLAT
SPORTBIZTOSITÁS
FOTOALBUMOK
VIDEÓK
CIKKEK, TÖRTÉNETEK
TIROLI DEKLARÁCIÓ
VISSZAJELZÉS


Időjárás előrejelzés Mürzzuschlag

www.meteoblue.com

JÉGMÁSZÁS KEZDŐKNEK
BEVEZETŐ: NÉHÁNY SZÓ A JÉGMÁSZÁSRÓL.
A jégmászás a hegymászás speciális vállfaja. Jégmászás közben különböző formájú és magaságú jegeket vagy jéggel borított objektumokat mászunk meg, általában kötél biztosítással. A jégmászásnak két alapvető vállfaja van: az alpin vagy kombinált jégmászás és a vízjégmászás. Meg kell említeni a jégmászásnál a dry-toolingot. Akkor beszélünk dry-toolingról, amikor jégmászó eszközökkel mászunk sziklát. Alpin, vagy kombinált mászásról akkor beszélünk, amikor a téli kondiciók miatt a hegyekben a sziklaképződményeket jég borítja, és a mászás során felváltva mászunk sziklán és jégen. Vízjégmászásról akkor beszélünk, amikor befagyott vízfolyásokon mászunk. Általában a vízjégmászás nehezebb, mivel a vízesések jéggé fagyott függőleges felszínén olykor a felmászás a legnagyobb erőfeszítéseket igényli a mászóktól. A jégmászások nehézségének osztályozásába be van építve a jég minősége, formája, meredeksége, a jég megközelítésének nehézsége, az időjárási kondiciók, a jégutunk megmászása utáni visszatérő útvonal hossza, nehézsége.

A jégmászók eszköztárába tartoznak speciális, jégmászáshoz fejlesztett hágóvasak, jégszekercék, jégcsavarok és energiaelnyelő biztosító eszközök, dinamikus kötelek. Felszerelésünk fontos részét képezik ez esetben is a ruházatunk és a személyi védőfelszerelésünk: a sisak és a hegymászó beülő.

Jégmászásnál az egyik legfontosabb információ az aktuális jég kondició, mely a mostani és a korábbi időjárás viszonyok következtében kialakult állapota a jégnek.

Mivel a jég folyamatosan változik - olvadás, fagyás, repedés - ezért nehéz ugyanazt a jégutat évről évre besorolni: vajon idén is pontosan olyan mint tavaly? Hát nem :-) A jég és így a rajta vezető út is változik évről évre. Egy jeges hegymászó útvonal lehet más minőségü, mint a korábbi években. Emiatt, a jégmászás fokozati főként az út meredeksége és a mászáshoz szükséges technikai képességek szerint sorolhatok sorrendbe.
Az Egyesült Államokban három osztályozási rendszert használnak három különböző típusú jégre:
vízjég (WI), alpesi jég (AI) és mix jég (M).
Mit értünk víz jég, alpesi jég és mix jég alatt?
Vízjég mászásáról akkor beszélünk, ha a jégmászó pálya alacsonyabb magasságban helyezkedik el, és nyárra egy vidám vízesés formájában lába kél kedvenc sportunk eme fontos elemének, a jégnek.
Alpesi jég utkakról akkor beszélünk, ha jégmászásunk tárgya nagy magasságban helyezkedik el és ha nem is egész évben és nem teljes hosszában, de legalább az év nagy részében mászhatunk a formákon. Pl. gleccsereken vagy nagy magasságú északi falakon vezető utak.
Mix jég: némiképpen hasonló az alpesi jég utakhoz, de a jég helyett a jég és a szikla vegyes mászásával oldható meg az út jelentette probléma.
A nehézségi fokozatok a WI-nél is 1-es fokazattal kezdődnek, de ehhez a nehézséghez általában nem kell jégszerszám, így az igazi nehézségek a 2-es fokozattal kezdődnek, M-mászásnál pedig 4-es fokozatnál, az 1-3 közt könnyü mászásról beszélünk.

Víz jég (WI) alpesi jég (AI) mix jég (M)
WI1-7 közti nehézségi sorba sorolhatjuk: WI1: könnyü, nem kell jégszerszám; WI2 nem túl meredektől egészen WI7-ig, ami már függőleges, de akár áthajló jeget is jelenthet. AI1-7: akár a víz jég nehézségi skáláján, itt is 7 fokozatú skálán mérjük az utak nehézségét. M1-13: MI1-3 könnyü; a mix utak nehézsége tehát a 4-13 közötti skálába általában belefér, bár a sport vezető atlétái természetesen már ezeket a felső határokat is feszegetik.

Lejegyezte: Szilágyi Zsolt, www.grossglockner.hu
2011.május.;
update: 2016.február
KINEK AJÁNLJUK EZT A PROGRAMOT?
Aki szeretné kipróbálni a jégmászást.
Aki alapfokú jégmászó tanfolyamunkra szeretne jelentkezni.
Aki az alábbi programjaink közül vmelyikre szeretne jelentkezni vagy jelentkezett már:
Aconcagua;
Elbrusz;
Mont Blanc;
Matterhorn;
Breithorn Half Traverse;
Grossglockner normálúton;
Grossglockner a Stüdlgrat-on át;
Triglav;
Gerlach;
Lomnic.
TEVÉKENYSÉG
Gyakorló mászások közel függőleges vízjégen, mászás felsőbiztosítás (top rope), mászópárokban (1x mászol, 1x biztosítod a foglalkozáson a mászópárodat).
Felszerelések: 1 pár jégszerszám a kezekben, hágóvasak a lábakon, beülő, sisak, védőszemüveg, mászópáronként 1 lapka, 1 HMS, 2x60m ikerkötél.
Oktatói bemutató után egyéni ismétlések, majd hibajavítások oktatói segítséggel, az egyéni igényeinek megfelelően.
TÉNYEK AZ 1 NAPOS JÉGMÁSZÁSRÓL

Programunk helyszíne Ausztria, Altenberg an der Rax. Távolság Budapest-Altenberg an der Rax autóval 319km.Térkép.

Jégmászáshoz legalkalmasabb időszak a január, február, ezért ez a programunk ebben az időszakban fut.

A jégmászáshoz szükséges technikai felszerelésekről mi gondoskodunk: jégcsákányok, jégmászó hágóvas, sisak, hegymászó beülő, dinamikus kötél stb.

Neked kell gondoskodni a mászás napján a következő fontos
-felszerelésekről:
-30l-es hátizsák;
-napszemüveg;

-ruházatról:
-sisak alá vehető meleg sapka;
-meleg Gore-Tex kesztyű;
-meleg Gore-Tex vagy Softshell kabát és nadrág;
-aláöltözet;
-polár pulcsi;
-Gore Tex membrános, merev talpú D-s bakancs;
-kamásli.

-élelmiszerről:
-csomagolt ebéd (pl. szendvicsek);
-energia szeletek;
-1l tea termoszban.

A jegek a parkolótól 35 perc sétára vannak.

Programunk 1300m tengerszint feletti magasságban fut.

Programunkon max. 6 ő per oktató.

A program idejére a TB-t kiegészítő sportbiztosítás megkötése mindenki számára kötelező! A programon mindenki a saját felelőségére vesz részt. A résztvevők figyelmét felhívjuk arra, hogy a hegymászás, jégmászás veszélyes sport így annak kockázatai az oktató legnagyobb figyelme mellett sem zárhatók ki teljesen. Oktató: Szilágyi Zsolt

ÁLTALÁNOS MENETREND
Matrei jégmászó programunkat 5 napos időtartamban futtatjuk. Ebből az első és az utolsó nap java az utazással telik el, ezért tartjuk ebben a hosszúságban túránkat, mert így tisztán 3 mászónap áll mindenkinek a rendelkezésére. Ez a 3 nap már elegendő ahhoz, hogy az alapok elsajátítása után igazán élvezetes és szórakoztató napokat tölthess jégmászással.

Általános leírás napi bontásban*:
NapTevékenység
1 nap.05.00 indulás Bp-ről. 09.00 érkezés a parkolóba, technikai felszerelések beállítása, átvátele. 10.00 érkezés a jéghez. 10.00-15.00 jégmászó foglalkozás. 16.00 érkezés vissza a parkolóba, felszerelések leadása, indulás haza. 20.00 érkezés Bp-re.

*Megjegyzés: ez a leírás útmutató, hogy általános esetben mire számíthatsz. Fent tartjuk a jogot, hogy ettől a szükséges esetben és mértékben eltérjünk. A programtól való eltérés oka lehet például a programon résztvevők fizikai fittsége, időjárási tényezők, stb. A túravezető a túra résztvevőivel a helyszínen egyeztetve hozhatja meg ezt a döntést.
A RÉSZTVEVŐKKEL SZEMBEN TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNYEK.
Ahhoz, hogy a jégmászást élvezhesd, megfelelően fittnek kell lenned: erős fizikai aktivitással járó tevékenység a jégmászás. Ráadásul egész napod - 6-8 órát - a várhatóan -5, -10 fokos hidegben töltöd :-)
Ha már van mászó tapasztalatod sziklán, az előnyt jelent, de nem kötelező feltétel.
Tervezett időpont:
2019.feb.03. 4 szabad hely. Jelentkezés most.
KÖLTSÉGEK
Részvételi díj: 14.900 Ft.
Amit a részvételi díjért kapsz:

szervezés

oktatás

technikai felszereléseket(1 pár jégcsákányt, 1 pár jégmászó hágóvasat, hegymászó beülőt, hegymászó sisakot.


Ami nincs beépítve a részvételi díjba és külön kell fizetned a túra előtt vagy ideje alatt, a telekocsi tulajdonosának, a biztosítónak illetve helyi szolgáltatóknak:

sportbiztosítás: 1.000Ft,

utazás: 5-7.000Ft, attól függően milyen kocsival és hányan tudtok kiutazni?


Fotoalbum: jégmászás Gamseck, 2017.