KEZDŐLAP
TÚRÁK
TANFOLYAMOK
HEGYIVEZETŐK
HEGYMÁSZÓ ÉS SÍOKTATÓK
JELENTKEZÉS
KAPCSOLAT
SPORTBIZTOSITÁS
FOTOALBUMOK
VIDEÓK
CIKKEK, TÖRTÉNETEK
TIROLI DEKLARÁCIÓ
VISSZAJELZÉS
2015-ös túránk képei.
KILIMANDZSÁRÓ(5895m) MARANGU-ÚT
TÉNYEK A KILIMANDZSÁRÓ MÁSZÁSRÓL.
A "Seven Summit" vagyis a hét kontinens hét legmagasabb csúcsának egyike.
FÖLDRAJZ
A Kilimandzsáró(5895m) Kelet-Afrikában, Tanzániában, az Egyenlítőtől mintegy 300km-re délre helyezkedik el. A Kilimandzsáró(5895m) nem csak egyetlen hegy, hanem egy kb. 80km hosszú és 40km széles hegység. 2 millió évvel ezelőtt egy vulkáni kitörés sorozat eredményeként jött létre a kitőrések során egymásra rétegződő lávarétegekből. A Kilimandzsáró 3 vulkanikus csúcsból áll: a Shira(3962m) északnyugaton, a Mawenzi(5149m) délkeleten és a legfiatalabb Kibo(5895m) a két előző hegycsúcs között helyezkedik el. A Kibo egy kialudt vulkán kb. 3 km átmérőjü pereme. Ennek a kráter peremnek a legmagasabb pontja az Uhuru csúcs. A Kilimandzsáró(5895m) gleccserei a Kibo körül helyezkednek el. A globális felmelegedés és a helyiek erdőírtása miatt az előre jelzések szerint a Kilimandzsáró(5895m) gleccserei 2020 és 2050 közötti időszakban el fognak tűnni. A Kilimandzsáró(5895m) mellékcsúcsa, a Mawenzi(5149m) Afrika harmadik legmagasabb csúcsa.

TANZÁNIA
Története: Tanzánia tulajdonképpen két terület - Tanganyika és Zanzibár - összeolvadásából 1963-ban jött létre. Tanzánia a nevében is őrzi ezt a tényt. Zanzibár és Tanganyika korábban - a XV. századig visszamenőleg - erős arab befolyás alatt állt. Zanzibár később a XIX.-ik században német gyarmat lett. Tanganyika pedig egészen 1961-ig volt brit gyarmat. A britektől való felszabadulásnak állít emléket a Kilimandzsáró(5895m) legmagasabb pontjának az Uhuru - Szabadság - elnevezése. Ennek a lelkesítő névnek az ellenére az első szabad választásokat Tanzániában csak 1995-ben rendezték. Tanzánia manapság békés és fejlődő területnek számít Afrikában. Ugyanakkor a korrupció és a munkanélküliség itt is hatalmas probléma.
Közbiztonság megfelelő, de éjszaka nem érdemes az utcán tartozkodni.
Időeltolódás: +2 óra télen, +3 óra nyáron.
Beszélt nyelv: angol, szuahéli.
Éghajlat: egyenlitői monszun. Esős évszak: október-április. Száraz évszak: május-szeptember. Legkellemesebb időjárás decembertől márciusig meleg és száraz. Az alacsonyabban fekvő területeken állandóan nagyon meleg van. Leghidegebb hónap a július (kh:23Celsius). Legmelegebb a március (kh:28Celsius). Legcsapadékosabb az április, legszárazabb a július.
Hegyi időjárás: 3000m környékén éjszaka 5-7Celsius, 4000m környékén éjszaka 0Celsius, 5000m környékén éjszaka -10Celsius. Napközben 4000m környékén 10Celsius, ha süt a nap kellemes, ha felhős az időjárás hideg. UV sugárzás erős 3000m felett.
Vízum: beszerezhető a nemzetközi reptéren belépéskor 50USD, kilépéskor 33USD kilépési illeték.
Áram: 220V, adapter szükséges.
Telefon előhívó szám: 255.
Hivatalos fizetőeszköz a tanzániai shiling (TSH). Az USD mindenhol elfogadják. Kártyával a legtöbb hotelben lehetséges fizetni.
Egészségügy, védőoltások:
A következő betegségek elleni oltás ajánlott: tifusz, meningitisz, sárgaláz, veszettség, hapatitis A és B, diftéria, tetanusz, gyermekbénulás. Malária elleni tabletták szedése erősen ajánlott. Rovar és szúnyog riasztók használata szükséges. Az egészségügyi ellátó rendszer fejletlen.
Közlekedés: balra tartás a forgalom iránya.
Négy nemzetközi reptere van. Közte a Kilimanjaro International Airport(JRO) Arusha és Moshi közt. A KLM egész évben naponta indít repülőjáratokat Magyarországról.

NEVÉNEK EREDETE
A Kilimandzsáró(5895m) neve a helyi szuahéli nyelven Fénylő vagy Fehér Hegyet jelent ("kilima"-domb, "njaro" - fehér, fényes). Minden átmenet nélkül tőr elő az afrikai szavannából. Csodás látványt nyújt az előtérben legelésző afrikai vadvilággal. Számos arra járó fotósnak, hegymászónak remek témát nyújtva.
A Kilimandzsáró(5895m)-t számos jelzővel illetik. Csak néhány ezekből:
-Afrika legmagasabb hegye;
-a világ legmagasabb egyedülálló hegycsúcsa;
-a "SEVEN SUMMIT", hét kontinens legmagasabb csúcsainak egyike;
-Afrika "teteje";
-a harmadik világ legmagasabb hegye;
-Tanzánia koronája;
-a vulkánok királya;
-a világ legmagasabb trekking csúcsainak egyike.

MÁSZÁSI IDŐSZAK
Megmászni a Kilimandzsáró(5895m)-t egész évben lehetséges. A Kilimandzsáró(5895m) időjárása általában, hónapokra bontva.
Január, február: jó, meleg, tiszta idő.
Március, április, május: erősen esős és havas, hideg.
Június, július, augusztus: jó, tiszta de hideg.
Szeptember: jó, tiszta idő, már kevésbé hideg.
Október: meleg, de esős.
November, december: jó, meleg, száraz, (mégis kevés ember a hegyen).

ÚTVONALAK
A Kilimandzsáró(5895m) lábától hét hagyományos útvonal vezet a csúcsra: Marangu, Machame, Lemosho, Shira, Rongai, Northern Circuit, Umbwe. A legjobb útvonal kiválasztása az adott trekker számára nem könnyű feladat. Figyelembe kell venni az útvonalak hosszát, forgalmát, a kilátást és az akklimatizációt amit nyújt. De nézzük az útvonalakat kicsit részletesebben:
1. Marangu "Coca Cola" út
Délről indul.
Igénybe vett napok száma: 6.
A Marangu a klasszikus trekking útvonala a Kilimandzsáró(5895m)-nak. A legrégebben használt útvonal. A Marangu a legkönnyebb útvonal is egyben. Az egyedüli ösvény, amely menedékházakban való alvást kínál végig. Felmenetelre és lejövetelre is használják. A főszezonban forgalmas. Az útvonal kilátása szép.
2. Machame "Whiskey" út
Délről indul.
Igénybe vett napok száma: 6.
Manapság a Machame legnépszerűbb útvonal. A Maranguhoz hasonlítva meredekebben emelkedik. Kilátása amit nyújt, változatos és gyönyörű. Forgalmasnak számít.
3. Umbwe
Délről indul.
Igénybe vett napok száma: 7.
Az Umbwe rövid, meredek és direkt útvonal. Nehéz, talán a legnagyobb kihívást nyújtó ösvény. Akklimatizációra a legkevésbé alkalmas. A forgalom alacsony a nehézségek miatt. Az Umbwe a fentiek miatt azok számára ajánlott, akik erős, gyakorlott trekkerek és előzetes akklimatizációval rendelkeznek.
4. Lemosho
Nyugatról indul.
Igénybe vett napok száma: 8.
A Lemosho az egyike a Kilimandzsáró(5895m) újabb útvonalainak. Az ösvénye keresztezi a Shira Platót. Alacsony a forgalma amíg nem találkozik a Machame-vel. Utána a Lemosho a Lava Tower, a Barranco és a Barafu mellett halad el. A Lemosho kilátása az egyike a legszebbeknek. Kiváló egyensúlyt kínál az alacsony forgalom, a szépséges kilátás és az akklimatizáció szintje között.
5. Shira
Nyugatról indul.
Igénybe vett napok száma: 7.
6. Northern Circuit
Nyugatról indul.
Igénybe vett napok száma: 9.
7. Rongai
Északról indul.
Igénybe vett napok száma: 7.
(8. Mweka
csak lejövetelre használt útvonal déli útvonal.)
(9. Western Breach
alternatív útvonala az Uhurunak nyugati irányból. 850m-t emelkedik 2km távolság megtétele alatt. Sziklás, meredek, mászós betétekkel tarkított útvonal. Gyönyörű a kilátása.

Lejegyezte: Szilágyi Zsolt, www.grossglockner.hu
2014.május.
2014.december (update).
2018.november (update).
TÉRKÉP, SPORTBIZTOSÍTÁS, HEGYIVEZETŐK

Túránk helyszíne Afrika, Tanzánia. Távolság Budapest-Kilimandzsáró-Budapest légvonalban 6034km. Térkép.

Túránk helyszíne Kilimanjaro Airport-Moshi-Marangu. Távolság autóval 80km. Térkép.

A túra idejére a TB-t kiegészítő sportbiztosítás megkötése mindenki számára kötelező! A túrán mindenki a saját felelőségére vesz részt. A résztvevők figyelmét felhívjuk arra, hogy a hegymászás veszélyes sport így annak kockázatai a hegyivezető legnagyobb figyelme mellett sem zárhatók ki teljesen. Hegyivezetők:
Szilágyi Zsolt 3x Kilimandzsáró (5895m) mászó;
Brayson Michael Ngusa több mint 100x Kilimandzsáró (5895m) mászás;
Prygod Kisaghadi Abdu (Peter) több mint 100x Kilimandzsáró (5895m) mászás.

Túránkon jellemző: 1 hegyivezető 1-3 fő.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS
ÁLTALÁNOS MENETREND

Általános leírás napi bontásban*:
NapTevékenység
1 nap.Kiutazás menetrendszerinti repülőgép járattal: Budapest - Kilimanjaro Airport. Étkezés, éjszakázás a repülőn.
2 nap.Érkezés Moshi-ba. Éjszaka egy helyi szállodában.
3 nap.Utazás a Marangu Gate-hez (1860m). Belépés a Kilimanjaro Natural Parkba. Parkbelépők intézése, díjak befizetése. Túra a Mandara hut-hoz (2700m). Alvás a Mandara hut-ban.
4 nap.Túra a Mandara hut-tól (2700m) a Horombo hut-hoz (3700m). Alvás a Horombo hut-ban.
5 nap.Akklimatizációs túra a Mawenzi camp-hez (4480m). Zebra Rocks(4150m) és East Lava Hill (4380m) megmászása. Vissza a Horombo hut-hoz, (3700m), itt alvás.
6 nap.Túra a Kibo hut-hoz (4700m). Itt alvás.
7 nap.Csúcsmászó nap. Kibo hut (4700m) Uhuru Peak (5895m). Vissza a Horombo (3700m) vagy Mandara (2700m) hut-hoz.
8 nap.Ki a Kilimanjaro Natural Park-ból. Szállás Moshi-ban.
9 nap.Tartaléknap vagy 1 napos safari az Arusha Natural Park-ban.
10 nap.Kora hajnalban hazautazás Budapestre Kilimanjaro Airport-ról menetrendszerinti repülőgép járattal.

Kiegészítések:
* ez a leírás útmutató, hogy általános esetben mire számíthatsz. Fent tartjuk a jogot, hogy ettől a szükséges esetben és mértékben eltérjünk. A programtól való eltérés oka lehet például a programon résztvevők fizikai fittsége, időjárási tényezők, stb. A hegyivezető a túra résztvevőivel a helyszínen egyeztetve hozhatja meg ezt a döntést.
ALKALMASSÁG; AKKLIMATIZÁCIÓ
Alkalmasság
1.
Megfelelő fizikai fittség! Mit jelent az általános fizikai fittség? A mi olvasatunkban: 10km lefutása 4-6 perces kilométerekkel ne jelentsen gondot!
2.
A Kilimandzsáró(5895m) mászása előtt ajánlott körülnézned a nagyobb magasságok hegyi világában. Nem elvárás a résztvevőkkel szemben, de ajánlott egy magasabb hegycsúcs, pl. a Mont Blanc(4810m) vagy az Elbrusz(5642m) megmászása.
3.
Általános orvosi alkalmassági vizsgálatról igazolás szükséges.

Akklimatizáció
Fontos a fizikai állóképességen kívül a Kilimandzsáró(5895m) sikeres megmászásához a megfelő akklimatizáció is. Mi az akklimatizáció? A szervezet alkalmazkodási folyamata a nagy magasság oxigén hiányos környezetéhez. Hogyan lehet elérni az akklimatizált állapotot? A Kilimandzsáró(5895m) megmászása előtt a Kilimanjaro Natural Parkban szerzed meg a szükséges akklimatizációt. A Kilimandzsáró mászása előtt ajánlott 2000-3000m-es magasságban eltölteni 2-3 éjszakát, hogy a helyszíni akklimatizációd megfelelőbb legyen.
FELSZERELÉSEK

Felszerelés ellenőrző lista:

Technikai felszerelés:
1 db 35l hátizsák;
1 db -10 celsius comfort zónás hálózsák;
1 pár túrabot (3 részes, nem "csavaros" hanem "Flip-Lock" rendszerű);
1 db fejlámpa (Petzl vagy Black Diamond ajánlott) új és tartalék garnitúra akkumlátorral vagy elemekkel;

egyéb felszerelés:
30-50 PFD napvédő krém vagy olaj, kis tubus;
1 db napszemüveg;
1 db nagy méretű, erős esernyő

ruházat:
külső réteg:
1 db széles karimájú túrakalap vagy szalmakalap;
1 db sisak alá vehető meleg sapka;
1 db arcmaszk (vagy Buff);
1 pár meleg Gore-Tex kesztyű és 1 pár hasonló tartalék kesztyű;
1 pár vastag 2 ujjas kesztyü (lehet pehely);
1 db technikai kabát Gore-Tex vagy softshell (vízhatlan, lélegző, szélálló);
1 db technikai nadrág Gore-Tex vagy softshell (vízhatlan, lélegző, szélálló);
1 db Gore-Tex membrános és Vibram talpú D túrabakancs;
1 pár kamásli;
1 db vastag pehely kabát;

középső réteg:
1-2 db vékony polár pulóver;
1 db polár aláöltözet nadrág;

alsó réteg:
2 db vékony testhez tapadó aláöltözet nadrág;
2 db vékony testhez tapadó aláöltözet felső
1 pár téli vastag, meleg túrazokni.

élelmiszer:
snack a mászás idejére (általában kb. 7 óra időtartam): energia szeletek, szárított gyümölcsökzsebből fogyasztható szénhidrát tartalmú elemózsia (pl. energia szeletek, szárított gyümölcsök, csoki, szölőcukor);
1l-es vákuumtermosz (forró teát a szálláson kapod a mászás előtti éjjelen).

KÖLTSÉGEK

Költségek részletesen:

Részvételi díj: 99.900Ft

Ami a részvételi díjba beépített:

szervezés:
-ügyfélszolgálati munkatársunk aszisztenciája segít megszervezni repülőgéppel történő utazásod Tanzániába;
-hegyivezetőnk aszisztanciája a ruházati és egyéb felszereléseid összeállításánál még Magyarországon az indulásod előtt, személyes találkozókon és telefonon;
-hegyivezetőd teljes aszisztanciája az utazás során végig: pl. ügyintézéshez a parkbelépés során; a transzfereknél a reptéren, szállodáknál; a hegyen a szállásokon; stb.

Expediciós hegyivezetés:
-előzetesen akklimatizálodott hegyivezetőd folyamatos irányításával és vezetésével teljes biztonságban mozoghatsz az 5000m feletti részeken is;
-segítség akklimatizációd megfelelő végrehajtásához;
-folyamatos egészségügyi ellenőrzés a hegyen tartózkodásod során (véroxigénszint, pulzus mérés, vérnyomás mérés).

Fizikai felkészítés a túrára:
-folyamatos és ingyenes konzultációs lehetőség hegyivezetőddel fizikai felkészülésedről: telefonon és igény szerint felkészítő túrákon.


Ami nincs beépítve a részvételi díjba és külön kell fizetned a túra előtt vagy ideje alatt, a biztosítónak illetve helyi szolgáltatóknak:

repülőjegy és reptéri illeték: kb. 158.000Ft (2019 aug01-i lekérés);

Expediciós költségek összesen: 1.500USD (kb. 420.000Ft).
Az expedíciós költségekbe építve a következő költségek vannak:
-reptéri transzfer érkezéskor és visszautazáskor;
-2 éjszaka szállás helyi hotelben (érkezéskor 1 éjszaka és visszautazásod előtt 1 éjszaka);
-transzferek a Kilimanjaro Nemzeti Parkba és vissza;
-Kilimanjaro Nemzeti Park engedélyei;
-szállásod menedékházban a program tartama alatt a Kilimanjaro Nemzeti Parkban;
-hordár költsége;
-a csoportot magyar hegyivezetőd irányítja (kisebb 1-2 fős létszámnál előfordulhat, hogy csak helyi hegyivezetőnk kísér) : mellette helyi együttmüködő hegyivezető segíti a csapat egyes tagjainak mozgását szükség szerint (pl ha valakinek vissza kell fordulnia, lekíséri a hegyről, ezeknek a hegyivezetőknek a munkadíja;
-ha igényled, szükség szerinti gépkocsis leszállítás díja a hegyről visszafelé 4000m alatt.

biztosítás: 8.000Ft (éves ÖEAV díja, ha már van ÖEAV kártyád akkor ezzel a költséggel már ne számolj);

oltások, gyógyszerek: kb.40.000Ft;

vízum: 50USD (kb. 15.000Ft);

borravalók: kb. 100USD (kb. 30.000Ft);

expediciós kaja: kb. 12.000Ft.

Tervezett időpontok: 2019.
2019.dec01-10. 3 szabad hely. Jelentkezés most.
Kilimandzsáró túráink statisztikája: 2015-2018.
Évszám Túrák száma Csúcsok száma Résztvevők száma Résztvevők száma csúcson Résztvevőink ennyi %-a érte el a csúcsot. Megjegyzés
2015 1 1 2 1 50%
2016 1 1 3 3 100%
2017 1 1 2 2 100%
2018 2 2 8 8 100%
Videók

Itt megtekintheted vagy/és letöltheted csúcsvideónk 2015-ös túránkról:
Kilimandzsáró (5895m) csúcsvideó

Itt megtekintheted vagy/és letöltheted csúcsvideónk 2018-as túránkról:
Kilimandzsáró (5895m) csúcsvideó

Itt pedig megtekintheted vagy/és letöltheted 30perces HD minőségü útifilmünk a Kilimandzsáró Marangu útvonaláról:
Útifilm: Kilimandzsáró (5895m), Marangu-út, 2015 dec.

Itt pedig megtekintheted 10perces HD minőségü útifilmünk a Kilimandzsáró Marangu útvonaláról, mely a 2016 dec1-10 túránkon készült:
2018-as túránk képei.

Kilimandzsaró csúcsán, 2015. dec.

Kilimandzsaró csúcsán, 2016. dec.

Kilimandzsaró csúcsán, 2017. feb.

Kilimandzsaró csúcsán, 2018. feb.

Kilimandzsaró csúcsán, 2018. dec.

Kilimandzsaró csúcsán, 2018. dec.