KEZDŐLAP
TÚRÁK
TANFOLYAMOK
HEGYIVEZETŐK
HEGYMÁSZÓ ÉS SÍOKTATÓK
JELENTKEZÉS
KAPCSOLAT
SPORTBIZTOSITÁS
FOTOALBUMOK
VIDEÓK
CIKKEK, TÖRTÉNETEK
TIROLI DEKLARÁCIÓ
VISSZAJELZÉS
Matterhorn csúcsán 2015 szept9


Időjárás előrejelzés a Matternhornról, óránkénti, angolul

Forrás:www.yr.no


Időjárás előrejelzés a Matterhornról, hosszútávú, angolul

Forrás:www.yr.no

MATTERHORN (4478m) HÖRNLIGRAT
MATTERHORN(4478m) TÉNYEK
Matterhorn németül, Monte Cervino olaszul, Mont Cervin franciául. 4478m magas, az Alpok hetedik legmagasabb csúcsa. Az Alpok jelentős csúcsai közül utoljára sikerült megmászni 1865-ben Edward Whymper angol hegymászónak és társainak. Az akkori 7 fős kötélpartiból a megmászás közben 4-en életüket vesztették. Az Alpok egyik leghalálosabb csúcsa: 1865-1995 között 500-an vesztették életüket megmászása közben. Legkönnyebb és legnépszerűbb útja az északkeleti gerince, a Hörnligrat. Tulajdonképpen egy gerinc található a Matterhorn tetején, két szélén a keleti 4477,5m magas svájci és a nyugati 4476,4m magas olasz csúccsal. A Matterhornt centiméter pontosan 1999-ben 4477,54m magasnak állapították meg. Négy fala közül az északit, mely 1200m magas, csak 1931-ben, július 31 és augusztus 1 között sikerült megmászni a német Franz és Toni Schmidt-nek. Teljesítményükért olimpiai aranyérmet kaptak. A Matterhorn keleti fala 1000m magas, szinte mindig kőomlásoktól hangos. Nyugati fala 1400m magas, számos nehéz mászóút található rajta. A déli fal 1350m magas, szintén számos nehéz úton keresztül mászható. Négy fő gerinc választja el a Matterhorn négy égtáj felé néző falát. Ezeken a gerinceken haladnak a fő mászó utak. A gerincek közül a legkönnyebb az északkeleti Hörnligrat, a keleti és északi falakat választja el. Ez a gerinc a svájci normálút. Nehézsége a francia mászási skála szerint AD+ vagyis "assez difficile", "egészen nehéz": hó, jég és sziklamászás 45°-65° fok között, jól biztosítható, de rendkívül kitett, objektív veszélyektől - pl. sziklaomlás - veszélyeztetett mászást jelöl ez a beosztás, az UIAA sziklamászó skála szerinti III+ nehézségig bezárólag. Persze a körülmények mindig meghatározóak: egészen más egy napsütéses gerincen mászni, mint egy lejegesedetten. Ajánlott az erre próbálkozók számára is az alapos felkészülés. Nem véletlen a Matterhorn az egyik legnehezebben meghódítható csúcs az Alpokban. A Zmuttgrat, mely nyugat felé néz, az északi és a nyugati fal között húzódik. A leghosszabb és a legtagoltabb ez a gerinc. A Liongrat vagy Leonegrat, a nyugati és a déli falak között, az olasz normálút. A Leonegraton található a Matterhorn mellékcsúcs, a Pic Tyndall(4241m), melyet 1863-ban mászott meg egy 5 fős kötélpartiban John Tyndall angol hegymászó. Végül a déli falat a keleti faltól a Furggengrat választja el. Félelmetesnek tűnő és kétségkívűl a legnehezebb gerinc, de jó kondíciók mellett az indirekt befejezéssel egészen jó útvonala a csúcsra jutásnak. A Matterhorn az Alpok és a világ egyik legismertebb hegye. Nyaranta ezrek próbálkoznak a megmászásával. 2012-ben svájci hegyivezetővel a mászás díja 1450CHF per fő (kb. 350.000Ft). A Hörnligraton a szintidő jó időjárási kondíciók mellett 5 óra fel, 4 óra le.

Forrás: Wikipédia; Collomb climber's guidebook
Lejegyezte: Szilágyi Zsolt, www.grossglockner.hu
2012.feb.
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓ

Földrajzi elhelyezezkedés: Európa, Svájc, Wallis kanton. Kb 1100km Budapest-től. Legközelebbi település: Zermatt.
Mászás "Private" hegyivezetővel. 1 hegyivezető 1 ügyféllel mászik ezen a túrán a maximális biztonság érdekében.
A Matterhorn az egyike a világ legnehezebb klasszikus mászásainak az Alpokban. Közel 1200m mászás és ereszkedés sziklán és jégen. Kiváló fizikai kondíciót kíván, valamint tapasztalatot sziklamászásban hágóvasban és anélkül.
A Matterhorn normálútját a Hörnligrat-on nagyon nehéz megtalálni, ezért erősen ajánlott olyan hegyivezetőt fogadni - még akkor is, ha tapasztalt hegymászó valaki, - aki ismerős a Hörnligrat-on.
A Matterhorn mászásra a legjobb időszak a július vége és szeptember közepe közötti időszak.
A mászás sikerét nagyban befolyásolja az időjárás és a hegyen uralkodó kondíciók azon a napon, amikorra a mászás időzítve van. Ezért fent tartjuk a jogot, hogy 2-3 nappal előbbre vagy hátrább hozzuk a mászás időpontját.
A mászás időpontjának megváltozása esetén a pluszköltségek (új időpont foglalása a Hörnli-hüttében, az ügyfelünket terhelik (kb. 100CHF).
A hegyivezetőnk a mászás napja előtti napon délelőtt Zermatt-ban találkozik ügyfelünkkel. Közösen felmennek a Hörnli-hüttébe (3360m). Vacsora, egy rövid éjszaka, majd a mászás még a sötétben indul!
A mászás teljes időtartama általában 8-10 óra.

KÖLTSÉGEK

Részvételi díj: 415.000Ft.


Nincs beépítve az árba:

sportbiztosítás: 3.000Ft

szállások:
-1 éjszaka szállás költsége az ügyfelünk és a hegyivezető számára a Hörnli-hüttében (kb. 300CHF);
-Zermatt szállás költség a túra előtt az ügyfelünk részére (pl. campsite kb. 20CHF/éjszaka; hotel 100CHF-től/éjszaka);

kötélvasút költsége az ügyfelünk és a hegyivezető számára (100CHF)

kiutazás Zermatt-ba: egyénileg, ki és visszautazás költsége Zermatt-ba (repülővel Zürich, vonattal Zermatt) 70.000Ft-tól.

Teljes költsége a Matterhorn mászásnak kb. 490.000Ft.

FELKÉSZÜLÉS, EDZÉS A MATTERHORN MÁSZÁSHOZ

Lomnic(2632m)
Gerlach(2655m)
Triglav(2864m)
Petite Aiguille Verte(3512m)
Grossglockner(3798m) déli normálút
Grossglockner(3798m) a Stüdlgrat-on át
Breithorn half traverse

AKKLIMATIZÁCIÓ
Fontos a fizikai állóképességen kívül a Matterhorn sikeres megmászásához a megfelő akklimatizáció is. Mi az akklimatizáció? A szervezet alkalmazkodási folyamata a nagy magasság oxigén hiányos környezetéhez. Hogyan lehet elérni az akklimatizált állapotot? 1-3 héttel az indulás előtt tölts el 2-3 éjszakát 3000m környékén.
SZÜKSÉGES KÉPESSÉGEK

1. Kiváló fizikai kondíció.
2. Akklimatizáció: a legjobb az akklimatizáció megszerzéséhez 2-3 éjszaka eltöltése a túra indulása előtti pár hétben 3000m környékén.
3. Sziklamászó tapasztalat hágóvasban és anélkül UIAA IV. nehézségi fokozatig.

FELSZERELÉSEK

1. hegymászó bakancs, peremes, alkalmas automata hágóvas felvételére
2. hegymászó beülő
3. hágóvas
4. jégcsákány
5. sisak
6. hátizsák (30-35 literes, jégcsákány felrögzítésére alkalmas)
7. meleg, vízálló ruházat
8. 5 ujjas kesztyü, bélelt (bőr felülettel a tenyér részen és az ujjaknál)
9. 1 db Buff csősál a sisak alá
10. arcmaszk
11. napszemüveg és napvédő krém, olaj
12. magas energia tartalmú snack a túra idejére (energia szeletek)
13. termosz (a házban a túra előtt tea beszerezhető)
14. pehelykabát
Hágóvas, jégcsákány, beülő, sisak, hátizsák 10CHF/db áron bérelhető tőlünk, kérünk igényed jelezd a jelentkezésed viszaigazolása után.

TÚRÁK AJÁNLOTT IDŐPONTJA:
Augusztus időszakban igény szerint.Jelentkezés most.
MATTERHORN HD VIDEÓNK

Matterhorn (4478m) Hörnligrat HD videónk 2015 szept9.


Matterhorn csúcsán 2016 aug.
Élőkép a Matterhornról.
2015-ös túránk képei.
2016-os túránk képei.