KEZDŐLAP
TÚRÁK
TANFOLYAMOK
HEGYIVEZETŐK
HEGYMÁSZÓ ÉS SÍOKTATÓK
JELENTKEZÉS
KAPCSOLAT
SPORTBIZTOSITÁS
FOTOALBUMOK
VIDEÓK
CIKKEK, TÖRTÉNETEK
TIROLI DEKLARÁCIÓ
VISSZAJELZÉS
Mont Blanc csúcsán 2011 07 26
Mont Blanc csúcsán 2012 08 20
Mont Blanc csúcsán 2013 07 23
Mont Blanc csúcsán 2013 08 01
Még több kép a Mont Blancról, 2013.


Időjárás előrejelzés a Mont Blanc-ról, 1 hetes, angolul

Forrás: meteoblue.com


Időjárás előrejelzés a Mont Blanc-ról, 6 napos, angolul

Forrás: chamonix-meteo.com

MONT BLANC(4810m) CSÚCSMÁSZÁS
"CLASSIC" ÉS "PRIVATE"
TÉNYEK A MONT BLANC MÁSZÁSRÓL.
A kiterjesztett 9 csúcsos "SEVEN SUMMIT" vagyis a hét kontinens hét legmagasabb csúcsainak egyike: Nyugat-Európa legmagasabb csúcsa.
A Mont Blanc vagy olaszul Monte Bianco (jelentése mindkét nyelven: „fehér hegy”) az Alpok, Nyugat-Európa és egyben az Európai Unió legmagasabb hegye. A franciák úgy is hívják: La Dame Blanche („A fehér hölgy”). Magassága kb. 4810,9 méter, de ez a hóesés, az időjárás, illetve a jégsapka mozgásának függvényében évről évre néhány métert változik. Tágabb értelemben a Mont Blanc-tömb csúcsok egy csoportja. A két legismertebb város a Mont Blanc közelében a francia Chamonix (az első téli olimpia színhelye, 1924-ben), illetve az olasz oldalon az Aosta völgyben Courmayeur. A két várost köti össze az 1957 és 1965 között épített, 11,6 kilométer hosszú Mont Blanc alagút, amely az egyik legfontosabb az Alpokat átszelő útvonal. A Mont Blanc tömbje a hegymászók és síelők paradicsoma.
A Mont Blanc-t a feljegyzések szerint először Jacques Balmat és Michel Paccard doktor mászta meg, 1786. augusztus 8-án. A Horace-Bénédict de Saussure kezdeményezte expedíciót a modern hegymászás kezdetének tekintik. Az első nő, aki elérte a csúcsot Marie Paradis volt 1808-ban. Theodore Roosevelt amerikai elnök a mézeshetei alatt vezetett expedíciót a Mont Blanc csúcsára.
A Mont Blanc minden évben áldozatokat is szed. A turistaszezon csúcsán, általában augusztus körül a hegyimentő szolgálatnak egy-egy hétvégén 12 alkalommal kell a hegy bejárt útjain bajba jutottak segítségére sietnie. Akármilyen sokan jutnak fel, a túra megköveteli a magashegyi jártasságot, a vezetőt és a megfelelő felszerelést, és az útnak még így is vannak veszélyes részei, a sziklaomlások pedig folytonos rizikót jelentenek.
2011.dec.

Frissítés:
A Tete Rousse és a Gouter házak közötti legveszélyesebb útszakasz az Aiguille de Gouter nyugati falában húzodó Grande Couloar keresztezése. A mászópartiknak a csúcs eléréséhez fel és lefelé menet is át kell kelni a 800m hosszú, 30-50m széles bevágáson.
A Mont Blanc az Európai Unió legmagasabb csúcsa. És egyben a legnépszerűbb is: évente 10 normálútján és számos nehezebb útvonalán keresztül 10.000 ember éri el a csúcsot. 2013-as év nyári szezonjától a legújabb francia természetvédelmi törvények szerint a sátrazás csak a Tete Rousse ház feletti kijelölt helyen lehetséges. A Gouter ház környékén és feljebb már tilos. A 2013-as nyári szezon elején nyitott meg az új Gouter ház. A szállás sokkal kényelmesebb lett, azonban drágább is. Foglalás nélkül pedig majdnem 30.000Ft-ot kell fizetni 1 ott töltött éjszakáért.
A számos váratlan nehézség, a hosszú és nehéz terep, a nagy magasság miatt a mászópartik 80%-a vezetővel jut fel a csúcsra.
frissítve: 2013. júl.

Frissítés:
Hogyan mászd meg a Mont Blanc-t?
A leggyakrabban elkövetett hibák: a kellő magashegyi jártasság és tapasztalat hiánya, a nem megfelelő felszerelések és időzítés, a nem elégséges akklimatizáció és erőnlét.
A Mont Blanc francia normálútja, a Bosses gerinc nehézsége: PD-, UIAA II, 35fok, szintkülönbség 1600m a beszállástól.
Az egyedül, hegyivezető nélkül mászók számára a biztonságos mászáshoz szükséges a sziklamászó tapasztalat hágóvasban és anélkül UIAA III-as nehézségű sziklán. A jégcsákány és a hágóvas használata minden típusú havon, firnen. Kötéltechnikai ismeretek gleccseren: bekötés, mentés. Az esetleges kicsúszás megfékezése jégcsákánnyal. Lavinából mentés eszközei és azok használatának teljes magabiztossága. Nem megfelelő, ha a mászópartiból csak egy valaki rendelkezik ilyen ismeretekkel.
Az ideális létszám kötélpartinként 3 fő.
Fontosak a ruházati és az egyéb technikai felszerelések: megfelelő magashegyi bakancs, kabát, nadrág, kesztyűk, aláöltözetek és közbenső rétegek, hátizsák, túrabot, napszemüveg és síszemüveg.
Mindazon által nem lehet eléggé hangsúlyozni, a legfontosabb, hogy a túrát csak megfelelő időjárás esetében szabad indítani.
frissítve: 2016. júl.
Lejegyezte: Szilágyi Zolt, www.grossglockner.hu
AMIT TUDNI ÉRDEMES:

Miért is velünk gyere? Röviden: tapasztalat, minőség és szakértelem a Mont Blanc(4810m) hegyivezetésben. Összeszedtünk néhány érvet, ami mellettünk szól :-)

1. Kiscsoportos, klasszikus hegymászó túra: max. 2 fő per csapat, összhangban a francia törvényekkel és a legjobb helyi hegyivezető szokásokkal!
2. Hegyivezetőd sokszoros MB csúcsmászó, profi szakember, a hegynek és a helyi viszonyoknak kiváló szakértője. Vele a lehető legjobb esélyed van a csúcs elérésére. Ez nem üres frázis. Tekintsd meg statisztikánk, melyet a csúcsmászásokról ezen az oldalon lentebb olvashatsz el a 2011-es évtől kezdődően.
3. Személyre szabottan foglalkozunk veled a program egész tartama alatt! Kezdve a jelentkezésnél, majd a fizikai felkészüléseddel, akklimatizációddal. Ruházati felszereléseid segítünk összeválogatni, ellenőrizzük, megfelelőek-e a Mont Blanc teljesítéséhez? 
4. Felkészülünk túrád időpontjának akár 2-3 napos csúsztatására és az optimális csúcsmászó időjáráshoz igazítjuk a kezdést. Tudjuk, arra várni, hogy az időjárás igazodjon hozzánk, hazárdjáték!

Túránk helyszíne Franciaország. Távolság Budapest-Chamonix-Budapest autóval 2400km. Térkép.

Kiutazás egyénileg (autó, repülőgép). Találkozó hegyivezetőddel a túra első napján reggel Chamonix-ban. Figyelem! Ki és haza utazásod tervezése során vedd figyelembe, hogy fent tartjuk a jogot a túra indulási időpontjának 2-3 nappal való előre vagy hátra csúsztatásának az időjárási körülményeknek megfelelően a sikeres csúcsmászás érdekében!

A túrához szükséges speciális hegymászó felszerelésekről: dinamikus kötél, hegymászó beülő, sisak, jégcsákány, karabinerek, hágóvas mi gondoskodunk.

Neked kell gondoskodni a mászás napján a következő fontos felszerelésekről.
Felszerelés ellenőrző lista:

Technikai felszerelés:
1 db 35l-es hátizsák; (a jégcsákány rögzíthető külső részre; bérelhető a túra időtartamára: 15euro);
1 pár túrabot (3 vagy 4 részes, nem "csavaros" hanem "Flip-Lock" rendszerű, összecsukás után belefér a hátizsákodba);
1 db fejlámpa (Petzl vagy Black Diamond ajánlott) új és tartalék garnitúra akkumlátorral vagy elemekkel;
1 db párásodás ellen védett síszemüveg (ajánlott márka például a Julbo);

egyéb felszerelés:
30-50 PFD napvédő krém vagy olaj, kis tubus;
1 db napszemüveg;

ruházat:
külső réteg:
1 db sisak alá vehető meleg sapka;
1 db arcmaszk (vagy Buff);
1 pár meleg Gore-Tex kesztyű és 1 pár hasonló tartalék kesztyű;
1 pár vastag 2 ujjas kesztyü (lehet pehely);
1 db technikai kabát Gore-Tex vagy softshell (vízhatlan, lélegző, szélálló);
1 db technikai nadrág Gore-Tex vagy softshell (vízhatlan, lélegző, szélálló);
1 db Gore-Tex membrános és Vibram talpú C-D túrabakancs, peremes, automata hágóvassal használható;
1 pár kamásli;
1 db pehely kabát;

középső réteg:
2 db vékony polár pulóver;
1 db polár aláöltözet nadrág;

alsó réteg:
1 db vékony testhez tapadó aláöltözet nadrág;
1 db vékony testhez tapadó aláöltözet felső
1 pár téli vastag, meleg túrazokni.

élelmiszer:
snack a mászás idejére (általában kb. 8 óra időtartam): energia szeletek, szárított gyümölcsök, csoki, szölőcukor;
1l-es vákuumtermosz (forró tea a Gouter házban vásárolható a mászás hajnalán).

Egyéb megjegyzés:
ha szemüveges vagy, ajánlott a túra idejére a kontakt lencse viselése, mivel a szemüveged esetleg a párásodás miatt használhatatlan lesz!
A túra során ajánlott a túlsúlyos hátizsák elkerülése végett igénybe venni a Gouter menedékházban a félpanziós ellátást: kb. 40euro/fő.
Magashegyi Gore Tex membrános és Vibram talpú túrabakancs: "D" tipusú, merevtalpú, peremes elöl-hátul (amennyiben nem rendelkezel vele, Chamonix-ban sportboltban bérelhető kb. 30euro/2nap).

A túra idejére a TB-t kiegészítő sportbiztosítás megkötése mindenki számára kötelező! A túrán mindenki a saját felelőségére vesz részt. A résztvevők figyelmét felhívjuk arra, hogy a hegymászás és a sziklamászás veszélyes sport így annak kockázatai a hegyivezető legnagyobb figyelme mellett sem zárhatók ki teljesen.

Túránkon 1 hegyivezető max. 2 fővel mászik.
Hegyivezetőnk maximális figyelmét tudja rád öszpontosítani.
Biztonságban és a legnagyobb eséllyel érheted el a csúcsot.

ÁLTALÁNOS MENETREND

Általános leírás napi bontásban*:
Találkozó a túra előtti napokban Chamonix-ban.Találkozó hegyivezetőddel Chamonix-ban. Felszerelés ellenőrzés. Megkapod, felpróbáljuk és beállítjuk rád a hegymászó beülőt, hágóvasat, sisakot amit a MB túrán használsz. Kiválasztjuk a számodra legjobb jégcsákányt, megismered a használatának rejtelmeit. Extra opció: igény és lehetőség szerint részt vehetsz egy 1 napos felkészítő és akklimatizációs túrán: pl. Breithorn(4164m). Ennek plusz költségeit helyben kell fizetned a hegyivezetődnek és helyi szolgáltatóknak.
1 nap.Reggel 07.00 körül találkozó Chamonix-ban, indulás az új Refuge du Gouter(3835m) menedékházba. Ebéd, vacsora és éjszakázás a menedékházban.
2 nap.01.30 ébresztő. 02.00 reggeli. 02.30-03.00 közt indulás a Mont Blanc csúcsára(4810m). 06.30-8.30 közt érkezés a csúcsra. Vissza a Gouter házba. Pihenés és még aznap vissza le Chamonix-ba.

Kiegészítések:
* ez a leírás útmutató, hogy általános esetben mire számíthatsz. Fent tartjuk a jogot, hogy ettől a szükséges esetben és mértékben eltérjünk. A programtól való eltérés oka lehet például a programon résztvevők fizikai fittsége, időjárási tényezők, stb. A hegyivezető a túra résztvevőivel a helyszínen egyeztetve hozhatja meg ezt a döntést.
ALKALMASSÁG; AKKLIMATIZÁCIÓ; FELKÉSZÜLÉS; FELSZERELÉS
Alkalmasság
Mindenkiben felmerül a kérdés, aki nem mászta meg a Mont Blanc-t: vajon alkalmas vagyok-e a Mont Blanc normálutas megmászására?
Olvassátok el milyen választ ad erre a kérdésre Szilágyi Zsolt, aki már több mint 20x mászta meg a Mont Blanc csúcsát:
"Az alábbi egyszerű tesztet javaslom annak megállapítására, hogy valaki alkalmas-e a Mont Blanc normálutas megmászására: megfelelő a fizikai fittséged a Mont Blanc normálutas megmászásához, ha 5-6 óra alatt 20km megtétele 2000m szinttel nem okoz gondot! Ezt a túrát alacsony tengerszint feletti magasságban is, tehát akár Magyarországon is megteheted.
Jól jöhet még a szédülésmentesség és a lépésbiztonság. Hegymászó gyakorlat nem feltétlenül szükséges, de természetesen könnyebbséget jelent, ha nem a Mont Blanc az első hegycsúcsod. Hasznos tapasztalatokra tehetsz szert, ha rendszeresen túrázol télen-nyáron, az sem baj, ha csak Magyarország turistaútjain."

Akklimatizáció
Fontos a fizikai állóképességen kívül a Mont Blanc sikeres megmászásához a megfelő akklimatizáció is. Mi az akklimatizáció? A szervezet alkalmazkodási folyamata a nagy magasság oxigén hiányos környezetéhez. Hogyan lehet elérni az akklimatizált állapotot? 1-3 héttel az indulás előtt tölts el 2-3 éjszakát 3000m környékén. Megfelelőek erre a célra:
Grossglockner(3798m),
Grossvenediger(3662m),
Triglav(2864m),
túráink.
Erősen ajánlott még Mont Blanc túrád előtt egy Breithorn(4164m) mászás. Miért? Pár nappal a MB túrád előtt 3800-4150m közt töltesz 6-8 órát. Ez remek újabb akklimatizációs alkalom a szervezetednek. A Breithorn túrán pontosan olyan magasságból indulunk és pontosan olyan dölésszögü lejtőket mászunk meg mint a MB csúcsmászásod napján. Ez fizikailag és pszihésen remek felkészítés. A felszereléseidről kiderül, megfelelnek-e, vagy még valamit cserélni kell a MB túrád elő.

Felkészülés
A Mont Blanc megmászására való fizikai felkészülésre a legalkalmasabbak az aerob sportok, pl. futás, heti 3x alkalmanként 10-15km lefutása. Megfelelő lehet heti 3x 50km biciklizés is. Kiemelkedő jelentőségü még a túrázás is. Felkészülésedhez a nagyobb, egész napos túrák ajánlottak, 7-8 órás gyaloglások, 1-2000m szinttel.

Felszerelés
A fentebb felsorolt felszerelési tárgyak közül kiemelten fontosak a megfelelő hátizsák - a jégcsákány és a túrabot gyári rögzitő rendszere, 30-35 literes méret. A kesztyü, mely kellően Gore-Tex membrános - vízhatlan, légáteresztő, bélelt. Csősál: 2 db ajánlott, egy a nyakba, melyet arcmaszként lehetséges használni, egyet a fejre a sisak alá. Bakancs: vastag, bélelt, magashegyi. Felső és alsó ruházat: réteges. Külső héj kabát és nadrág: praktikus a softshell nadrág és a könnyü kabát. Egy pehelykabát erősen ajánlott.
KÖLTSÉGEK

Részvételi díj:
329.000Ft 1 fő részére: 1 fő/hegyivezető a túrán ("private" guide);
195.000Ft 1 fő részére: 2 fő/hegyivezető a túrán ("classic" guide).

Amit a részvételi díjért kapsz:

- hegyivezetőnk aszisztanciája a ruházati és egyéb felszereléseid összeállításánál: személyes találkozó során Budapesten a túrara való jelentkezésed után (ezt az opciót a túra indulása előtti max. 2 hónappal veheted igénybe).

Szakszerű hegyivezetés:
- kötélbe kötés a gleccereken;
- folyamatos felső kötélbiztosítás rövid-kötél technikával a sziklás részeken.

Felkészítés a túrára:
- folyamatos és ingyenes konzultációs lehetőség hegyivezetőddel fizikai felkészülésedről.

Hegymászó felszerelés: ultra könnyü és modern személyes felszerelések amelyeket használni fogsz a túrán. Hegymászó beülő, karabinerek, sisak, hágóvas, jégcsákány.

Ami nincs beépítve a részvételi díjba és külön kell fizetned a túra előtt vagy ideje alatt pl. a biztosítónak illetve helyi szolgáltatóknak:

Sportbiztosítás: 3.000Ft.
Ide kattintva pár perc alatt online megkötheted az oldalunkon az általunk ajánlott biztosítást!

Szállás:
a túra előtt szállás költséged Chamonix-ban tartozkodásod ideje alatt általában 1-3 éjszaka:
7euro/éjszaka általunk ajánlott kempingben.
Szállás költséged a túra alatt 1 éjszaka szállás+félpanzió menedékházban:
115euro; ÖEAV tagoknak 95euro.

Hegyivasút, drótköteles felvonó: 99euro.

Hegyivezetőd szállás, étkezés, hegyivasút és felvonó díja díja a túra alatt:
- 194euro/fő ("private" guide);
- 97euro/fő ("classic" guide).

Utazási költséged ki és vissza Chamonix-ba:
kb. 40-60.000Ft repülőgéppel, jelentkezésed után ügyfélszolgálatos kollégánk segít kiutazásod megtervezésében.

TÚRÁK AJÁNLOTT IDŐPONTJA:
Jelenleg nincs elérhető szabad helyünk a 2019-es szezonra.
MONT BLANC TÚRÁINK STATISZTIKÁJA: 2011-2018.
Évszám Túrák száma Csúcsok száma Résztvevők száma Résztvevők száma csúcson Résztvevőink ennyi %-a érte el a csúcsot. Megjegyzés
2011 1 1 2 2 100%
2012 1 1 4 4 100%
2013 9 7 21 15 71%
2014 7 7 24 20 83% Elkezdünk foglalkozni a résztvevők túra előtti felkészítésével. Lehetőleg személyes találkozás a hegyivezetővel a túra előtt: beszélgetés a Mont Blanc túráról, felszerelés ellenőrzés, fizikai felkészítéshez tanácsadás, akklimatizációs túrák.
Minden túrán elérte a csapatunk a csúcsot.
2015 3 3 8 6 75% Rendkívůl száraz és meleg a nyár júliusban és augusztus első felében. A Gouter házat többször bezárják majd újra nyitják: a Grand Culoar-ban a rendkívül erős kőhullások miatt. A maradék időben augusztus második felében csapadékos időjárás. A fentiek miatt chamonix-ból több csapatunk el sem tudott indulni a csúcsra.
2016 7 6 13 10 77% A 2016-os évtől egy túrán 1 max 2 fő. Fent tartjuk a jogot, hogy a túrák időpontját akár több nappal is csúsztatva az ideális időjáráshoz igazítsuk. Ezzel nagymértékben növeljük a siker esélyét.
2016-ban 7 túra. 6 túrán a csúcson állt a csapatunk. 1 túrán 4365m-ről, a Vallot bivaktól az időjárás miatt, mely a kiváló előrejelzés ellenére rendkívűl hideg, veszélyesen szeles, felhős volt, vissza kellett fordulnunk.
2017 6 4 10 7 70% Egy túrán a vendégünk a Gouter-háznál feladta. A másik túrán a jó előrejelzés ellenére a drasztikusan viharos időjárás miatt jutottunk csak 4000m-ig.
2018 7 5 10 8 80% Két túrát a drasztikusan meleg vagy viharos időjárás miatt (pl. rendkívüli kőomlások a Grand Culoar-ban) törölnünk kellett: közös megegyezéssel későbbi időpontra halasztva a mászást. Két túrán 2 résztvevő feladni kényszerült a mászást. Azokon a túrákon ahol elindultunk, minden esetben elértük a csúcsot.

A Mont Blanc csúcsán, 2014.aug.

A Mont Blanc csúcsán, 2014.aug.

A Mont Blanc csúcsán, 2014.aug.

A Mont Blanc csúcsán, 2014.aug.

A Mont Blanc csúcsán, 2014.aug.

A Mont Blanc csúcsán, 2014.szept.

A Mont Blanc csúcsán, 2014.szept.

A Mont Blanc csúcsán, 2015.aug.

A Mont Blanc csúcsán, 2015.aug.

A Mont Blanc csúcsán, 2015.aug.

A Mont Blanc csúcsán, 2016.júl.

A Mont Blanc csúcsán, 2016.júl.

A Mont Blanc csúcsán, 2016.júl.

A Mont Blanc csúcsán, 2016.júl.

A Mont Blanc csúcsán, 2016.aug.

A Mont Blanc csúcsán, 2016.aug.

A Mont Blanc csúcsán, 2017.júl.

A Mont Blanc csúcsán, 2017.júl.

A Mont Blanc csúcsán, 2017.aug.

A Mont Blanc csúcsán, 2017.aug.

A Mont Blanc csúcsán, 2018.júl.

A Mont Blanc csúcsán, 2018.júl.

A Mont Blanc csúcsán, 2018.júl.

A Mont Blanc csúcsán, 2018.júl.

A Mont Blanc csúcsán, 2018.aug.