KEZDŐLAP
TÚRÁK
TANFOLYAMOK
FELKÉSZÜLÉS
TÚRANAPTÁR
HEGYIVEZETŐK
HEGYMÁSZÓ OKTATÓK
JELENTKEZÉS
KAPCSOLAT
SPORTBIZTOSITÁS
FOTOALBUMOK
VIDEÓK
CIKKEK, TÖRTÉNETEK
TIROLI DEKLARÁCIÓ
VISSZAJELZÉS
Mont Blanc csúcsán 2011 07 26
Mont Blanc csúcsán 2012 08 20
Mont Blanc csúcsán 2013 07 23
Mont Blanc csúcsán 2013 08 01
Még több kép a Mont Blancról, 2013.


Időjárás előrejelzés a Mont Blanc-ról, óránkénti, angolul

Forrás:www.yr.no


Időjárás előrejelzés a Mont Blanc-ról, hosszútávú, angolul

Forrás:www.yr.no

MONT BLANC(4810m) CSÚCSMÁSZÁS
"CLASSIC" ÉS "PRIVATE"
TÉNYEK A MONT BLANC MÁSZÁSRÓL.
A kiterjesztett 9 csúcsos "SEVEN SUMMIT" vagyis a hét kontinens hét legmagasabb csúcsainak egyike: Nyugat-Európa legmagasabb csúcsa.
A Mont Blanc vagy olaszul Monte Bianco (jelentése mindkét nyelven: „fehér hegy”) az Alpok, Nyugat-Európa és egyben az Európai Unió legmagasabb hegye. A franciák úgy is hívják: La Dame Blanche („A fehér hölgy”). Magassága kb. 4810,9 méter, de ez a hóesés, az időjárás, illetve a jégsapka mozgásának függvényében évről évre néhány métert változik. Tágabb értelemben a Mont Blanc-tömb csúcsok egy csoportja. A két legismertebb város a Mont Blanc közelében a francia Chamonix (az első téli olimpia színhelye, 1924-ben), illetve az olasz oldalon az Aosta völgyben Courmayeur. A két várost köti össze az 1957 és 1965 között épített, 11,6 kilométer hosszú Mont Blanc alagút, amely az egyik legfontosabb az Alpokat átszelő útvonal. A Mont Blanc tömbje a hegymászók és síelők paradicsoma.
A Mont Blanc-t a feljegyzések szerint először Jacques Balmat és Michel Paccard doktor mászta meg, 1786. augusztus 8-án. A Horace-Bénédict de Saussure kezdeményezte expedíciót a modern hegymászás kezdetének tekintik. Az első nő, aki elérte a csúcsot Marie Paradis volt 1808-ban. Theodore Roosevelt amerikai elnök a mézeshetei alatt vezetett expedíciót a Mont Blanc csúcsára.
A Mont Blanc minden évben áldozatokat is szed. A turistaszezon csúcsán, általában augusztus körül a hegyimentő szolgálatnak egy-egy hétvégén 12 alkalommal kell a hegy bejárt útjain bajba jutottak segítségére sietnie. Akármilyen sokan jutnak fel, a túra megköveteli a magashegyi jártasságot, a vezetőt és a megfelelő felszerelést, és az útnak még így is vannak veszélyes részei, a sziklaomlások pedig folytonos rizikót jelentenek.
Lejegyezte: Szilágyi Zolt, www.grossglockner.hu
2011.dec.
Frissítés:
A Tete Rousse és a Gouter házak közötti legveszélyesebb útszakasz az Aiguille de Gouter nyugati falában húzodó Grande Couloar keresztezése. A mászópartiknak a csúcs eléréséhez fel és lefelé menet is át kell kelni a 800m hosszú, 30-50m széles bevágáson.
A Mont Blanc az Európai Unió legmagasabb csúcsa. És egyben a legnépszerűbb is: évente 10 normálútján és számos nehezebb útvonalán keresztül 10.000 ember éri el a csúcsot. 2013-as év nyári szezonjától a legújabb francia természetvédelmi törvények szerint a sátrazás csak a Tete Rousse ház feletti kijelölt helyen lehetséges. A Gouter ház környékén és feljebb már tilos. A 2013-as nyári szezon elején nyitott meg az új Gouter ház. A szállás sokkal kényelmesebb lett, azonban drágább is. Foglalás nélkül pedig majdnem 30.000Ft-ot kell fizetni 1 ott töltött éjszakáért.
A számos váratlan nehézség, a hosszú és nehéz terep, a nagy magasság miatt a mászópartik 80%-a vezetővel jut fel a csúcsra.
frissítve: 2013. júl.
AMIT TUDNI ÉRDEMES:

Miért is velünk gyere? Röviden: tapasztalat, minőség és szakértelem a Mont Blanc(4810m) hegyivezetésben. Összeszedtünk néhány érvet, ami mellettünk szól :-)
1. Kiscsoportos, klasszikus hegymászó túra: max. 2 fő per csapat, összhangban a francia törvényekkel és a legjobb helyi hegyivezető hagyományokkal!
2. Hegyivezetőd sokszoros MB csúcsmászó, hegymászóoktató, aki a nyári szezont évek óta Chamonix-ban tölti, így a hegynek és a helyi viszonyoknak kiváló szakértője. Vele a lehető legjobb esélyed van a csúcs elérésére.
3. Bizonyítja ezt 2014-es statisztikánk: minden csapatunkkal elértük a csúcsot, 7x egymás után, 2 hónapon keresztül! 2015-ben a rendkívüli száraz kondíciók ellenére is - Gouter ház többszöri lezárása a Grand Culoar kőomlásai miatt - minden lehetséges alkalommal elértük a csúcsot.
4. Személyre szabottan foglalkozunk veled a program egész tartama alatt! Kezdve a jelentkezésnél, majd a fizikai felkészüléseddel, akklimatizációddal. Ruházati felszereléseid segítünk összeválogatni, ellenőrizzük, megfelelőek-e a Mont Blanc teljesítéséhez? 
5. Felkészülünk túrád időpontjának 1-2 napos csúsztatására és az optimális csúcsmászó időjáráshoz igazítjuk a kezdést. Tudjuk, arra várni, hogy az időjárás igazodjon hozzánk, hazárdjáték!

Túránk helyszíne Franciaország. Távolság Budapest-Chamonix-Budapest autóval 2400km. Térkép.

Kiutazás egyénileg (autó, repülőgép). Találkozó hegyivezetőddel a túra első napján reggel Chamonix-ban. Figyelem! Ki és haza utazásod tervezése során vedd figyelembe, hogy fent tartjuk a jogot a túra indulási időpontjának 1-2 nappal való előre vagy hátra csúsztatásának az időjárási körülményeknek megfelelően a sikeres csúcsmászás érdekében!

A túrához szükséges speciális hegymászó felszerelésekről: dinamikus kötél, hegymászó beülő, sisak, jégcsákány, karabinerek, hágóvas mi gondoskodunk.

Neked kell gondoskodni a mászás napján a következő fontos
-felszerelésekről:
- 30l-es hátizsák, melyre a jégzsákányt és a túrabotot gyári rögzítő rendszerrel lehet felrögzíteni;
- 1 db (nem egy pár!!) 3 részes teleszkopos túrabot;
- napvédő krém; napszemüveg; ajakvédő krém;
- jó minőségü fejlámpa (Petzl, Black Diamond);
-ruházatról:
- sisak alá vehető meleg sapka (vagy Buff csősál);
- arcmaszk (vagy Buff csősál);
- minőségi meleg Gore-Tex kesztyű és tartalék kesztyű;
- meleg Gore-Tex vagy Softshell kabát és nadrág (vízhatlan, lélegző, szélálló);
- aláöltözet: hosszú, meleg felső és alsó; 2 db vékony polár pulcsi;
- FONTOS! magashegyi Gore Tex membrános és Vibram talpú túrabakancs (amennyiben nem rendelkezel vele, Chamonix-ban sportboltban bérelhető kb. 25euro/nap); kamásli;
-élelmiszerről:
- a túra során ajánlott a túlsúlyos hátizsák elkerülése végett igénybe venni az útba ejtett menedékházakban a félpanziós ellátást: kb. 40euro/fő/nap. Szőlőcukrot, energiaszeleteket hozz magaddal a túrára.

A túra idejére a TB-t kiegészítő sportbiztosítás megkötése mindenki számára kötelező! A túrán mindenki a saját felelőségére vesz részt. A résztvevők figyelmét felhívjuk arra, hogy a hegymászás és a sziklamászás veszélyes sport így annak kockázatai a hegyivezető legnagyobb figyelme mellett sem zárhatók ki teljesen.

Túránkon 1 hegyivezető max. 2 fővel mászik.
Hegyivezetőnk maximális figyelmét tudja rád öszpontosítani.
Biztonságban és a legnagyobb eséllyel érheted el a csúcsot.

Hegyivezető:
Szilágyi Zsolt 17x-es Mont Blanc(4810m) csúcsmászó, államilag elismert hegymászóoktató.

ÁLTALÁNOS MENETREND

Általános leírás napi bontásban*:
1 nap.8.00 Talalkozó reggel hegyivezetőddel Chamonix-ban. Felvonozás vagy vonatozás az egyik Chamonix feletti gleccserre, rövid hegymászó kurzus keretében a jégcsákány és hágóvas használatának elsajátítása a Mont Blanc(4810m) mászásodhoz. Délután vissza Chamonix-ba.
2 nap.Kora reggel találkozó Chamonix-ban, indulás az új Refuge du Gouter(3835m) menedékházba. Ebéd, vacsora és éjszakázás a menedékházban.
3 nap.01.30 ébresztő. 02.00 reggeli. 02.30 indulás a Mont Blanc csúcsára(4810m). Visszaérkezés a Gouter házba. Pihenés és még aznap vissza le Chamonix-ba.

Kiegészítések:
* ez a leírás útmutató, hogy általános esetben mire számíthatsz. Fent tartjuk a jogot, hogy ettől a szükséges esetben és mértékben eltérjünk. A programtól való eltérés oka lehet például a programon résztvevők fizikai fittsége, időjárási tényezők, stb. A hegyivezető a túra résztvevőivel a helyszínen egyeztetve hozhatja meg ezt a döntést.
ALKALMASSÁG; AKKLIMATIZÁCIÓ; FELKÉSZÜLÉS; FELSZERELÉS
Alkalmasság
Mindenkiben felmerül a kérdés, aki nem mászta meg a Mont Blanc-t: vajon alkalmas vagyok-e a Mont Blanc normálutas megmászására?
Olvassátok el milyen választ ad erre a kérdésre hegyivezetőnk Szilágyi Zsolt, aki már több mint 10x mászta meg a Mont Blanc csúcsát:
"Az alábbi egyszerű tesztet javaslom annak megállapítására, hogy valaki alkalmas-e a Mont Blanc normálutas megmászására: megfelelő a fizikai fittséged a Mont Blanc normálutas megmászásához, ha 5-6 óra alatt 20km megtétele 2000m szinttel nem okoz gondot! Ezt a túrát alacsony tengerszint feletti magasságban is, tehát akár Magyarországon is megteheted.
Jól jöhet még a szédülésmentesség és a lépésbiztonság. Hegymászó gyakorlat nem feltétlenül szükséges, de természetesen könnyebbséget jelent, ha nem a Mont Blanc az első hegycsúcsod. Hasznos tapasztalatokra tehetsz szert, ha rendszeresen túrázol télen-nyáron, az sem baj, ha csak Magyarország turistaútjain."

Akklimatizáció
Fontos a fizikai állóképességen kívül a Mont Blanc sikeres megmászásához a megfelő akklimatizáció is. Mi az akklimatizáció? A szervezet alkalmazkodási folyamata a nagy magasság oxigén hiányos környezetéhez. Hogyan lehet elérni az akklimatizált állapotot? 1-3 héttel az indulás előtt tölts el 2-3 éjszakát 3000m környékén. Megfelelőek erre a célra:
Grossglockner(3798m),
Grossvenediger(3662m),
Triglav(2864m),
túráink.

Felkészülés
A Mont Blanc megmászására való fizikai felkészülésre a legalkalmasabbak az aerob sportok, pl. futás, heti 3x alkalmanként 10-15km lefutása. Megfelelő lehet heti 3x 50km biciklizés is. Kiemelkedő jelentőségü még a túrázás is. Felkészülésedhez a nagyobb, egész napos túrák ajánlottak, 7-8 órás gyaloglások, 1-2000m szinttel.

Felszerelés
A fentebb felsorolt felszerelési tárgyak közül kiemelten fontosak a megfelelő hátizsák - a jégcsákány és a túrabot gyári rögzitő rendszere, 30-35 literes méret. A kesztyü, mely kellően Gore-Tex membrános - vízhatlan, légáteresztő, bélelt. Csősál: 2 db ajánlott, egy a nyakba, melyet arcmaszként lehetséges használni, egyet a fejre a sisak alá. Bakancs: vastag, bélelt, magashegyi. Felső és alsó ruházat: réteges. Külső héj kabát és nadrág: praktikus a softshell nadrág és a könnyü kabát. Egy pehelykabát erősen ajánlott.
KÖLTSÉGEK

Részvételi díj:
279.000Ft 1 fő részére: 1 fő/hegyivezető a túrán ("private" guide);
149.000Ft 1 fő részére: 2 fő/hegyivezető a túrán ("classic" guide).

Amit a részvételi díjért kapsz:

- hegyivezetőnk aszisztanciája a ruházati és egyéb felszereléseid összeállításánál: személyes találkozó során Budapesten a túrara való jelentkezésed után (ezt az opciót a túra indulása előtti max. 2 hónappal veheted igénybe).

Szakszerű hegyivezetés:
- kötélbe kötés a gleccereken;
- folyamatos felső kötélbiztosítás rövid-kötél technikával a sziklás részeken.

Felkészítés a túrára:
- mászótechnikai felkészítés még Magyarországon a mászóedzéseinken (1x ingyenes alkalom);
- folyamatos és ingyenes konzultációs lehetőség hegyivezetőddel fizikai felkészülésedről;
- közvetlen Mont Blanc(4810m) mászásod előtt Chamonix feletti hegyekben 1 napos hegymászó kurzus hegyivezetőddel: hágóvas és jégcsákány használat és egy kis akklimatizáció.

Hegymászó felszerelés: ultra könnyü és modern személyes felszerelések amelyeket használni fogsz a túrán. Hegymászó beülő, karabinerek, sisak, hágóvas, jégcsákány.

Ami nincs beépítve a részvételi díjba és külön kell fizetned a túra előtt vagy ideje alatt pl. a biztosítónak illetve helyi szolgáltatóknak:

Sportbiztosítás: 3.000Ft.
Ide kattintva pár perc alatt online megkötheted az oldalunkon az általunk ajánlott biztosítást!

Szállás:
a túra előtt szállás költséged Chamonix-ban tartozkodásod ideje alatt általában 1-3 éjszaka:
7euro/éjszaka általunk ajánlott kempingben.
Szállás költséged a túra alatt 1 éjszaka szállás+félpanzió menedékházban:
115euro; ÖEAV tagoknak 95euro.

Hegyivasút, drótköteles felvonó: 99euro.

Hegyivezetőd szállás, étkezés, hegyivasút és felvonó díja díja a túra alatt:
- 194euro/fő ("private" guide);
- 97euro/fő ("classic" guide).

Hegyivezető utazási költsége 5.000Ft.
A hegyivezető utazási költségéről:
a hegyivezető utazási költségét minden esetben azok a résztvevők fizetik, akik résztvesznek a túrán, amit a hegyivezető vezet!

Utazási költséged ki és vissza Chamonix-ba:
kb. 60.000Ft repülőgéppel, jelentkezésed után ügyfélszolgálatos kollégánk segít kiutazásod megtervezésében.

Tervezett időpontok 2016 nyár:
2016.júl.5-6-7. Megtelt. Jelentkezés most.
2016.júl.10-11-12. 1 szabad hely. Jelentkezés most.
2016.júl.15-16-17. 1 szabad hely. Jelentkezés most.
2016.júl.19-20-21. 1 szabad hely. Jelentkezés most.
2016.júl.24-25-26. 2 szabad hely. Jelentkezés most.
2016.júl.28-29-30. Megtelt. Jelentkezés várólistára.
2016.aug.1-2-3. 1 szabad hely. Jelentkezés most.
2016.aug.5-6-7. Megtelt. Jelentkezés várólistára.
2016.aug.9-10-11. Megtelt. Jelentkezés várólistára.
2016.aug.13-14-15. Megtelt. Jelentkezés várólistára.
Eddigi Mont Blanc túráink: 2011, 2012, 2013, 2014, 2015.

2011

2011. július 23-28: 2 résztvevő. Csúcson: 2. Képek.

2012

2012. augusztus 17-22: 4 résztvevő. Csúcson: 4. Képek. Túránk a Facebook-on.

2013

9 Mont Blanc túrán 2013-ban, 15 résztvevőnk a csúcson.

Képek a 2013-as túrákról:

Képek.

Képek.

Képek.

2014

7 Mont Blanc túrán mind a 7x csúcsra értünk 2014-ben, 20 résztvevőnk a csúcson.

2015

Rendkívůl száraz és meleg a nyár júliusban és augusztus első felében. A Gouter házat többször bezárják majd újra nyitják: a Grand Culoar-ban a rendkívül erő kőhullások miatt. A maradék időben augusztus második felében csapadékos időjárás. 3x értük el a csúcsot, 6 résztvevő a csúcson.
Válogatott képek a Mont Blanc túráinkról
Fotoalbum a Facebook oldalunkon, Szilágyi Zsolt legszebb Mont Blanc képeivel, 2013-ból:
Az Én Mont Blanc-om, 2013.


Fotoalbum a Facebook oldalunkon, Szilágyi Zsolt legszebb Mont Blanc képeivel, 2014-ből:
Az Én Mont Blanc-om, 2014.


Fotoalbum a Facebook oldalunkon, Szilágyi Zsolt legszebb Mont Blanc képeivel, 2015-ből:
Az Én Mont Blanc-om, 2015.


Nézd meg Mont Blanc túráinkon készült videónkat:


A Mont Blanc csúcsán, 2014.aug.

A Mont Blanc csúcsán, 2014.aug.

A Mont Blanc csúcsán, 2014.aug.

A Mont Blanc csúcsán, 2014.aug.

A Mont Blanc csúcsán, 2014.aug.

A Mont Blanc csúcsán, 2014.szept.

A Mont Blanc csúcsán, 2014.szept.

A Mont Blanc csúcsán, 2015.aug.

A Mont Blanc csúcsán, 2015.aug.

A Mont Blanc csúcsán, 2015.aug.