KEZDŐLAP
TÚRÁK
TANFOLYAMOK
SÍOKTATÁS
FELKÉSZÜLÉS
TÚRANAPTÁR
HEGYIVEZETŐK
HEGYMÁSZÓ ÉS SÍOKTATÓK
JELENTKEZÉS
KAPCSOLAT
SPORTBIZTOSITÁS
FOTOALBUMOK
VIDEÓK
CIKKEK, TÖRTÉNETEK
TIROLI DEKLARÁCIÓ
VISSZAJELZÉS

A Triglav hajnalban.

Kilátás a Triglavról.

Triglavski dom(2515m)

A Triglav csúcsán, 2013.

Még több kép a Triglavról.


Időjárás előrejelzés a Triglavról, óránkénti, angolul.

Forrás:www.yr.no


Időjárás előrejelzés a Triglavról, hosszútávú, angolul.

Forrás:www.yr.no

TRIGLAV(2864m) CSÚCSMÁSZÁS
INDULÁS ELŐTT: A VARÁZSLATOS TRIGLAV

"A Triglav nem csak egy hegy, a Triglav egy királyság."
Julius Kugy

A Déli-Mészkőalpok utolsó, délkeleti tagját nevezzük Júliai-Alpoknak. A Júliai-Alpok felszínének mai képét a jégkorszaki gleccserek tevékenysége és számos karsztjelenség határozza meg: éles hegygerincek, sziklás hegycsúcsok, meredek falak, tágas karrmezők, hatalmas dolinák, ezen kívül széles völgyek, bájos tavacskák, türkiz vizű patakok, folyók és bővizű karsztforrások alkotják a tájat. Ezeknek a hegyeknek és egyben Szlovéniának a legmagasabb pontja a Triglav (2864m). A Triglav a Júliai-Alpok földrajzi közepén helyezkedik el. Az I. világháború idején, miután Itália 1915 májusától hadban állt az Osztrák-Magyar Monarchiával, a háború fő hadszíntere a Júliai-Alpok volt. Erre a mai napig számos építmény emlékeztet. A Júliai-Alpok területén a két szlovén államnyelven, a szlovénon és az olaszon kívűl még beszélik a német és az ősi latin nyelvet, a friulit is. Egyébként angolul is remekül el lehet boldogulni. A Triglavski dom helyén az első menedékházat 1896-ban nyitották meg a Kredarica platón. Mai formáját 1984-ben nyerte el. Kényelmes szobák, matracláger, étterem várja nyáron a túrázokat. A ház egész évben nyitva tart, mivel az épületben egy meterológiai állomás is üzemel. 1992-ben egy kis kápolnát emeltek mellé. A Triglav földrajzi dominanciája 90km, ekkora távolságra található a hozzá legközelebbi magasabb csúcs, az ausztriai Reisseck. Luka Korosec, Matija Kos, Stefan Rozic és Lovrenc Willomitzer voltak az első megmászói a Triglavnak, 1778. aug. 25-én, a Bohinj tó felől. Tettük annak idején nagy teljesítmény volt. A Triglav egyike volt az első megmászott fontos alpinista csúcsoknak. Az általunk is használt útvonalon, a Krma völgyből 1818-ban mászták meg először. Manapság a Triglavot évente 20.000 másszák meg. Minden becsületes szlovén polgár szeretne legalább egyszer a csúcsán állni. Három biztosított útvonal vezet a csúcsra. Ezeken nyáron viszonylag könnyedén elérhető a csúcs. Télen más a helyzet! A Triglav visszanyeri az Őt megillető tiszteletet: a biztosító szegeket és a drótköteleket vastag hótakaró fedi. A csúcsra sokkal nehezebb feljutni, csak hegymászó technikák alkalmazásával lehetséges. Egy szikrázóan napsütéses, de egyébként nagyon hideg téli napon a Triglav csúcsán állni és letekinteni a lábunk alatt elterülő csodálatos tájra, feledhetetlen élmény életed végéig! Európai hírnévre tett szert a Triglav északi fala, mely 3km széles és 1200m magas. 1890-ben egy Trenta völgyi vadász, Berginc mászta meg először. Azóta számos, azóta klasszikussá vált útvonalon mászták meg.

Lejegyezte: Szilágyi Zsolt, www.grossglockner.hu
Forrás: Rother túrakalauz; www.summitpost.org
2012.feb.
AMIT TUDNI ÉRDEMES TÚRÁNKRÓL.

Túránk helyszíne Szlovénia. Távolság Budapest-Mojstrana-Budapest autóval 1100km.Térkép.

Kiutazás egyénileg, esetleg igény esetén telekocsiban (indulás Budapestről).

Klasszikus hegymászó túra: a hegyet a "normál" úton - a lehető legkönnyebb oldalról - másszuk meg, a keleti gerincen keresztül.

Túránk első napján 1500m szint fel; második napján 400m szint fel 1850m szint le.

Túránkon összesen kb. 22 km távolságot teszünk meg gyaloglással és mászással 2 nap alatt.

1 éjszakát töltesz 2515m magasságban.

A túrához szükséges speciális hegymászó felszereléseidről - hegymászó beülő, sisak, karabinerek, Y-via ferrata kantár - mi gondoskodunk.

Neked kell gondoskodni a mászás napján a következő fontos
-felszerelésekről: 30l-es hátizsák; napvédő krém; napszemüveg; fejlámpa;
-ruházatról: sisak alá vehető sapka; Gore-Tex kesztyű és tartalék kesztyű; Gore-Tex vagy Softshell kabát és nadrág; polár pulcsi; Gore Tex membrános és Vibram talpú túrabakancs;
-élelmiszerről: csomagolt ebéd (pl. szendvicsek); energia szeletek; 1,5l tea.

Túránkon jellemző: 1 hegyivezető 1-3 fő.

Túránkat a megadott feltételekkel a megadott időpontokban minimum 3 fő jelentkezése esetén tudjuk indítani.

A túra idejére a TB-t kiegészítő sportbiztosítás megkötése mindenki számára kötelező! A túrán mindenki a saját felelőségére vesz részt. A résztvevők figyelmét felhívjuk arra, hogy a hegymászás és a sziklamászás veszélyes sport így annak kockázatai a hegyivezető legnagyobb figyelme mellett sem zárhatók ki teljesen.

ÁLTALÁNOS MENETREND

Általános leírás napi bontásban*:
NapTevékenység
1. nap04.00: indulás Budapestről. 11.00 érkezés az Aljazev Domhoz. 11.30 indulás a Triglavski domhoz(2515m) a pot cez Prag úton keresztül. 16.30-17.30 érkezés a Triglavski domhoz. Itt töltjük az éjszakát.
2. nap05.00 ébresztő, készülődés. 06.00-08.00 Triglav csúcsmászás(2864m). 08.00-08.30 csúcscsoki, csúcsfotó, csúcsélmény. 08.30 indulás a csúcsról a Triglavski domba. 10.30 érkezés a házba. Pihenés, kajálás a házban. 11.30 indulás az autóhoz. 16.00 indulás hazafelé. 22.00 érkezés Budapestre.

Kiegészítések:
* ez a leírás útmutató, hogy általános esetben mire számíthatsz. Fent tartjuk a jogot, hogy ettől a szükséges esetben és mértékben eltérjünk. A programtól való eltérés oka lehet például a programon résztvevők fizikai fittsége, időjárási tényezők, stb. A hegyivezető a túra résztvevőivel a helyszínen egyeztetve hozhatja meg ezt a döntést.
A RÉSZTVEVŐKKEL SZEMBEN TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNYEK.
Megfelelő fizikai fittség. Szédülésmentesség, lépésbiztonság, jó mozgáskoordináció.
KÖLTSÉGEK

Részvételi díj: 49.900Ft.
Amit a részvételi díjért kapsz:

szervezés

hegyivezetés

szükség szerinti oktatás a hegymászó felszerelésekhez

hegymászó felszerelés: hegymászó beülő, karabinerek, sisak, Y-via ferrata kantár.


Ami nincs beépítve a részvételi díjba és külön kell fizetned a túra előtt vagy ideje alatt, a telekocsi tulajdonosának, a biztosítónak illetve helyi szolgáltatóknak:

sportbiztosítás: 2000Ft,

szállás: 14euro,

utazás: 8-15.000Ft közt, attól fügően milyen autóval tudsz jönni és hányan ültök benne?

TÚRÁK AJÁNLOTT IDŐPONTJA:
Július-szeptember időszakban igény szerint.Jelentkezés most.
Webcam: élőkép a Júliai-Alpokból.

A Triglav csúcsán, 2014 június.

A Triglav csúcsán, 2014 október.

A Triglav csúcsán, 2016 június.

A Triglav csúcsán, 2016 június.