KEZDŐLAP
TÚRÁK
TANFOLYAMOK
HEGYIVEZETŐK
HEGYMÁSZÓ ÉS SÍOKTATÓK
JELENTKEZÉS
KAPCSOLAT
SPORTBIZTOSITÁS
FOTOALBUMOK
VIDEÓK
CIKKEK, TÖRTÉNETEK
TIROLI DEKLARÁCIÓ
VISSZAJELZÉS
További képek túránkról.
SZIKLAMÁSZÁS VELIKI CUK(559m)
PAKLENICA A SZIKLAMÁSZÓHELY
A Paklenica Nemzeti Park Horvátországban található. A Velebit hegység déli része. Alapításának ideje 1949 október. Területe 95 nkm. Legmagasabb pontja a Vaganski vrh(1753m). Neve az egyik fekete fenyő faj helyi nevéből a paklina-ból származik. A Paklenica Nemzeti Park területén mintegy 1000 növényfaj honos a nagykiterjedésű erdőkben. Nagyszámban tenyésznek különböző állatfajok is a területen: rovarok, (pl. pillangók); madarak (pl. kőszáli sas); hüllő (pl. tűzszalamndra); emlősök (pl. róka és szarvas).
A Park területén kb. 200km gyalogösvény található. Az egyik legnépszerűbb ösvény pl. Velika Paklenicától a Paklenica menedékházig vezet. Ez a menedékház a legnagyobb a Park területén: júniustól szeptemberig minden nap várja vendégeit 50 hálóhellyel, meleg konyhával.
A Park folyója a Paklenica.
A Park területén néhány egyszerű szabályt érdemes betartani:
-tűzgyújtási tilalom;
-a helyi szokások és tradíciok tisztelete;
-minden szemetedet vidd el magaddal;
-a kempingezés tilos a Park területén;
-tilos a fákat és egyéb növényeket, állatokat bántani;
-a Park belépési jegy vásárlása után látogatható.
A Paklenica Nemzeti Park a leglátogatottabb sziklamászó hely Horvátország területén. A hegymászás, sziklamászás történetének a kezdete 1938-ra tehető, amikor Dragutin Brahm megpróbálta mászni az Anica kuk-ot. Sajnos, életét vesztette a mászás közben. Két évvel később Slavko Brezovecki és Marijan Brahm befejezte az utat. Ezek után helyi mászok még számos utat másztam az Anica kuk-ra: Mosoraski, Velebitaski, Klin, Funkcija. 1970-től számos szlovén alpinista is elkezdte új utak mászását a területen. Manapság több mint 360 úton gyakorolhatnak a hegymászok különféle nehézséű utakban, akár majd 20 kötélhosszig.
Lejegyezte: Szilágyi Zsolt, www.grossglockner.hu
2013.június.
AMIT TUDNI ÉRDEMES: TÉNYEK TÚRÁNKRÓL.

Túránk helyszíne Horvátország, Paklenica.
Távolság Budapest - Paklenica - Budapest autóval 1230 km.Térkép.

Kiutazás egyénileg, esetleg igény esetén telekocsiban.

Március - október közt fut ez a túránk.

A Paklenica Nemzeti Park egyik legszebb központi csúcsára mászunk fel egy könnyű de látványos útvonalon. Előtte és utána rövidebb, 1 kh-as utakon mászunk.

A túrához szükséges sziklamászó felszerelésekről - hegymászó beülő, sisak, karabinerek, sziklamászókötél, kötélgyűrűk, hevederek, stb - mi gondoskodunk.

Túránkon jellemző: 1 hegyivezető 1-2 fő.

Neked kell gondoskodni a következő fontos
-felszerelésekről: 30l-es hátizsák; napvédő krém; napszemüveg; fejlámpa;
-ruházatról: esőkabát; túrabakancs és mászócipő;
-élelmiszerről: csomagolt ebéd (pl. szendvicsek); energia szeletek; 1,5l innivaló: pl. tea, víz.

Kérünk, hogy ékszereid, különösen gyűrűid, karpereced, órád és hasonló kezeden lévő dolgaid most hagyd otthon vagy a mászás előtt vedd le, mert baleset veszélyesek. A sziklába akadva akár eltörhetik ujjaid, csuklód, kezed. Hosszú hajad a mászás alatt fogd össze, mert szintén baleset veszélyes: beleakadhat a kötélbe, biztosító eszközbe, karabinerekbe. Zsebeidet - pl. mobiltelefon, slusszkulcs - mászás előtt üritsd ki.

A túra idejére a TB-t kiegészítő sportbiztosítás megkötése mindenki számára kötelező! A túrán mindenki a saját felelőségére vesz részt. A résztvevők figyelmét felhívjuk arra, hogy a sziklamászás veszélyes sport így annak kockázatai a hegyivezető legnagyobb figyelme mellett sem zárhatók ki teljesen.

ÁLTALÁNOS MENETREND

Általános leírás napi bontásban*:
NapTevékenység
1. nap05.00 indulás Budapestről. 14.00 érkezés Paklenicára. Felszerelések használatának elsajátítása. Mászás a Paklenica Nemzeti Park területén. 20.00 vacsora, korai fekvés.
2. nap07.00 ébresztő, reggeli. 07.30 indulás mászni :-) Egész nap sziklamászás a Paklenica Nemzeti Park különböző sziklán. Veliki cuk(559m) megmászása. 19.00 vacsora. 20.00 levezető tengerparti túra.
3. nap07.00 ébresztő. Reggeli, szállás elhagyása. 08.00-13.00 sziklamászás a Paklenica Nemzeti Park területén. 13.30 indulás hazafelé. 23.00 érkezés Budapestre.

Túránkon a következő utakból választhatsz:
Bileja rampa  UIAA II-III 3 kh  200m
Különböző nehézségű UIAA III-VII 1kh-ak sportutak
*Megjegyzés: ez a leírás útmutató, hogy általános esetben mire számíthatsz. Fent tartjuk a jogot, hogy ettől a szükséges esetben és mértékben eltérjünk. A programtól való eltérés oka lehet például a programon résztvevők fizikai fittsége, időjárási tényezők, stb. A hegyivezető a túra résztvevőivel a helyszínen egyeztetve hozhatja meg ezt a döntést.
A RÉSZTVEVŐKKEL SZEMBEN TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNYEK.
UIAA III fokozat: szinte bárki számára ajánlott. A mászás genetikailag, természetes módon az emberbe kódolt egészséges mozgásforma. Gyakorlatilag mindenki kipróbálhatja, természetesen életkorának, fittségének és erőnlétének megfelelő szinten.
UIAA IV-VII fokozat: alapfokú sziklamászó vizsga és megfelelő fizikai fittség; vagy előzetes próbamászás Rókahegyen.
KÖLTSÉGEK

Részvételi díj:
túra 1 fő részvételével 79.00Ft;
túra 2 fő részvételével 89.000Ft (44.500Ft/fő).


Amit a részvételi díjért kapsz:

szervezés

hegyivezetés

oktatás

technikai felszerelés: hegymászó beülő, sisak, karabinerek, sziklamászókötél, kötélgyűrűk, hevederek


Ami nincs beépítve a részvételi díjba és külön kell fizetned a túra előtt vagy ideje alatt, a telekocsi tulajdonosának, a biztosítónak:

parkbelépő: 3 nap, kb 3.000Ft;

sportbiztosítás: 2.700Ft,

utazás: 25.000Ft.

TÚRÁK AJÁNLOTT IDŐPONTJA:
Márc15-okt30 időszakban igény szerint.Jelentkezés most.
"Fogadd el a kockázatot és vállald a felelősséget! A céljaid legyenek egyensúlyban a tudásoddal és a felszereléseddel! Fair eszközökkel játssz és őszintén számolj be! Törekedj a legjobb gyakorlatra és soha ne hagyd abba a tanulást! Légy toleráns, megfontolt és segíts másoknak! Őrizd meg a hegyvidékek és a sziklák természetes vad jellegét!"
Tiroli Deklaráció