KEZDŐLAP
TÚRÁK
TANFOLYAMOK
HEGYIVEZETŐK
HEGYMÁSZÓ ÉS SÍOKTATÓK
JELENTKEZÉS
KAPCSOLAT
SPORTBIZTOSITÁS
FOTOALBUMOK
VIDEÓK
CIKKEK, TÖRTÉNETEK
TIROLI DEKLARÁCIÓ
VISSZAJELZÉS
Kilátás a Volia vezáról
Volia veza csúcsán
Volia veza csúcs(2373m)
Volia veza déli fal
Még több kép a Volia vezáról.


Időjárás előrejelzés a Magas-Tátráról, óránkénti, angolul

Forrás:www.yr.no


Időjárás előrejelzés a Magas-Tátráról, hosszútávú, angolul

Forrás:www.yr.no

VOLIA VEZA(2352m) CSÚCSMÁSZÁS
INDULÁS ELŐTT: TÉNYEK A VOLIA VEZA-RÓL
A Magas-Tátra az alpi hegységképződés során mintegy 100 millió évvel ezelőtt gyűrődött fel. Ekkoriban azonban nem nagyon hasonlított a Tátra a mai formájához: lankásan domborodó hegység lehetett. A következő jelentős hatás a Tátra hegységét 66-36 millió évvel ezelőtti időszakban lejátszódó hevesebb alpi hegységképződés formájában érte. Az utolsó, a mai felszínét kialakitó hatás pedig az 1,7 millió évvel ezelőtt kezdődő és néhány tízezer évvel ezelőtt véget ért több jégkorszak közben érte a hegységet. Az ekkor Európa jelentős részét többször elborító, majd visszahúzódó jég véste ki a mai, általunk ismert Magas-Tátrát. Közte a Lomnici-csúcsot és környékét. Ismert közhely a magas-Tátráról: a világ legkisebb kiterjedésű magashegysége. Egész területe természetvédelmi körzet. Két ország, Szlovákia és Lengyelország területén fekszik. 786 nkm területéből 550nkm Szlovákiában van. Fő kőzete a gránit. A Magas-Tátra főgerince 26km hosszú. A hegységet turista utak hálózzák be. Teljes hosszúk 600km. Legismertebb a Felső Turista út (Magistrála).
A Volia veza(2373m) vagy magyarul Ökörhát torony a lengyel szlovák határon található. Első megmászása 1905.09.11-én történt: Katherine Broske és Simon Haberlain által. Télen Grósz Alfréd mászta meg elsőként 1913.04.05-én. A Volia veza híres gyönyörů és stabil közetéről. A déli falán népszerů és klasszikus mászó utak sora húzodik: Déli gerinc(J rebro)(UIAA III.); Staflovka(UIAA V.); Stanislawského cesta(UIAA V.); Puskás kémény(UIAA V.). Ezeket a mászóutakat az 1920-as, 30-as években nyitották.
A Volia veza útjait a Poprád-tavi hotelből könnyen elérhetjük.

Forrás: tatry.nfo, summitorg.
Lejegyezte: Szilágyi Zsolt, www.grossglockner.hu
2013.nov.
AMIT TUDNI ÉRDEMES: VOLIA VEZA TÚRÁNKRÓL.

Minőségi, kiscsoportos túra, klasszikus hegymászó túra. Személyre szólóan foglalkozunk veled a program egész tartama alatt.

Túránk helyszíne Szlovákia, Magas-Tátra hegység. Távolság Budapest-Tatranska Strba-Budapest autóval 640 km.Térkép.

Június-szeptember között indítjuk ezt a túránk.

Klasszikus hegymászó túra: a Volia veza(2352) déli falának klasszikus szikla gerincét másszuk (J rebro UIAA III.) Nyári időszakban könnyű sziklamászás. Csúcsmászásod napján 800m szint fel, ebből 300m szint mászás; 1300m szint le, ebből 300m mászás.

A teljes túrán a két nap alatt kb. 25 km-t gyalogolunk és mászunk.

A túrához szükséges speciális hegymászó felszerelésekről - hegymászó beülő; sisak; karabinerek; dinamikus kötél: mi gondoskodunk.

Nyári időszakban Neked kell gondoskodni a mászás napján a következő fontos
-felszerelésekről: 30l-es hátizsák; túrabotok; fejlámpa;
-ruházatról: könnyű Softshell vagy polár kesztyű; Gore-Tex vagy Softshell kabát és nadrág; Gore Tex membrános és Vibram talpú túrabakancs;
-élelmiszerről: csomagolt ebéd (pl. szendvicsek); energia szeletek; 1,5l tea.

Túránkon jellemző: 1 hegyivezető 1-2 fő.

A túra idejére a TB-t kiegészítő sportbiztosítás megkötése mindenki számára kötelező! A túrán mindenki a saját felelőségére vesz részt. A résztvevők figyelmét felhívjuk arra, hogy a hegymászás és a sziklamászás veszélyes sport így annak kockázatai a hegyivezető legnagyobb figyelme mellett sem zárhatók ki teljesen.

ÁLTALÁNOS MENETREND

Általános leírás napi bontásban*:
NapTevékenység
1 nap.10.00 indulás Budapestről. 14.00 érkezés Tátracsorbába, majd indulás a Poprád tavi hotelhez(1494m). 15.30 érkezés a házba, találkozás a hegyivezetőddel, szállás elfoglalása. 18.00 vacsora, felszerelések összekészítése a másnapi túrára, korai fekvés.
2 nap.05.00 ébresztő, reggeli. 06.00 indulás a Volia veza(2352m) Déli gerinc útjának (UIAA III.) beszállásához. 08.00 felszerelés igazítás, rövid pihenő, majd indulás a csúcsra. 09.30 érkezés a Volia veza csúcsára: csúcsfotó, csúcscsoki :) 10.00 indulás lefelé. 11.00 érkezés vissza déli fal alá. 12.00 ebéd a Zabie pleso partján. 12.30 indulás vissza a Poprád tavi hotelbe. 14.00 érkezés a Poprád tavi házba. 16.00 érkezés Tátracsorbába. 21.00 érkezés Budapestre.

Kiegészítések:
* ez a leírás útmutató, hogy általános esetben mire számíthatsz. Fent tartjuk a jogot, hogy ettől a szükséges esetben és mértékben eltérjünk. A programtól való eltérés oka lehet például a programon résztvevők fizikai fittsége, időjárási tényezők, stb. A hegyivezető a túra résztvevőivel a helyszínen egyeztetve hozhatja meg ezt a döntést.
A RÉSZTVEVŐKKEL SZEMBEN TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNYEK.
Jó fizikai kondíció. Szédülésmentesség, lépésbiztonság, jó mozgáskoordináció.
KÖLTSÉGEK

Részvételi díj:
79.000Ft 1 fő részére: 1 fő/hegyivezető a túrán ("private" guide);
44.900Ft 1 fő részére: 2 fő/hegyivezető a túrán ("classic" guide).


Amit a részvételi díjért kapsz:

túraszervezés

hegyivezetés

szükség szerinti oktatás a felszerelésekhez

technikai felszerelés: hegymászó beülő, sisak, dinamikus kötél, karabinerek, stb.


Ami nincs beépítve a részvételi díjba és külön kell fizetned a túra előtt vagy ideje alatt, a telekocsi tulajdonosának, a biztosítónak illetve helyi szolgáltatóknak:

sportbiztosítás: 2.000Ft,

szállás: 18euro,

utazási költség: kb. 8-15.000Ft (ha egyedül utazol, kb. 15.000Ft magyar pályamatricával, ha ketten utaztok, akkor kb.7-8.000Ft per fő. Persze az összeg nagyban változhat az autótípustól függően.)

TÚRÁK AJÁNLOTT IDŐPONTJA:
Július-október időszakban igény szerint.Jelentkezés most.