KEZDŐLAP
TÚRÁK
TANFOLYAMOK
HEGYIVEZETŐK
HEGYMÁSZÓ ÉS SÍOKTATÓK
JELENTKEZÉS
KAPCSOLAT
SPORTBIZTOSITÁS
FOTOALBUMOK
VIDEÓK
CIKKEK, TÖRTÉNETEK
TIROLI DEKLARÁCIÓ
VISSZAJELZÉSTélen a szél az úr.

Gyömbér csúcskereszt(2043m) 2014

Gyömbér csúcskereszt(2043m) 2022
GYÖMBÉR(2043m) CSÚCSTÚRA
INDULÁS ELŐTT: TÉNYEK A GYÖMBÉRŐL
Alacsony-Tátra - Nízke Tatry - mintegy 80km hosszan húzódik nyugatról keletre a Vág és Garam folyók völgyei között. Az Alacsony-Tátrát 1987-ben nyilvánították Nemzeti Parkká. A Magas-Tátra után Szlovákia második leglátogatottabb hegysége. Főbb települések Besztercebánya, Breznóbánya, Zólyom, Rózsahegy, Liptószentmiklós. Főgerince három ponton haladja meg a 2000 méteres magasságot: Gyömbér(2043m), Chopok(2024m), Déres(2004m). A Gyömbér(2043m) az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsa.
A Gyömbér északról hatalmas, 500m magas sziklafalakkal, pillérekkel és szakadékokkal vad hegytömbnek nézz ki. Ezek a falak a Bisztra- és Ludár-völgyekben folytatódnak. Déli lejtője kevésbé vad, itt vezetnek fel az ösvények a csúcsra. A hegyen korábban kiterjedt ércbányászat folyt: vasércet, aranyat és antimonitot bányásztak.
A második világháború idején a Gyömbér környékén fegyveres harcok folytak a németekkel, a közelben elesett partizánok tiszteletére emlékmüvet állítottak.
A Gyömbér ormáról igen kiterjedt a kilátás minden irányban: Szlovákia összes középső és északi hegységeire. A hegységben a hatalmas erdőségekben zergék, mormoták néhol medvék is élnek.
A Gyömbér ormára igyekvők rendszeresen megállnak az 1740m magasan lévő Stefániká menedékházban.

Forrás: Wikipédia, internet
Oldal frissítve: 2022.január.
AMIT TUDNI ÉRDEMES TÚRÁNKRÓL

Minőségi, kiscsoportos program, személyreszólóan foglalkozunk veled a program egész tartama alatt.

Túránk helyszíne Szlovákia. Távolság Budapest-Felsőszabadi-Budapest autóval 470km. Térkép.

Kiutazás egyénileg, esetleg igény esetén telekocsiban.

Egész évben indítjuk ezt a túránk.

A hegy csúcsára a déli irányból túrázunk fel.

Túránkon összesen 1000m szintet és 7 km távolságot teszünk meg gyaloglással.

Túránk 1100m-2100m közötti tengerszint feletti magasságban fut.

A Stefanika(1740m) menedékház egész évben várja vendégeit. Túránkon itt megpihenünk, közben ízletes szlovák specialitásokat és finom meleg teát fogyaszthatsz.

A túrához szükséges speciális hegymászó felszereléseidről - pl. hágóvas, hótalp - mi gondoskodunk.

Neked kell gondoskodni a túra napján a következő fontos
-felszerelésekről: 30l-es hátizsák; túrabotok; napvédő krém; napszemüveg; ajakvédő krém; fejlámpa;
-ruházatról: meleg sapka; meleg Gore-Tex kesztyű és tartalék kesztyű; meleg Gore-Tex vagy Softshell kabát és nadrág; aláöltözet; polár pulcsi; Gore Tex membrános és Vibram talpú túrabakancs; kamásli;
-élelmiszerről: csomagolt ebéd (pl. szendvicsek); energia szeletek; 1,5l tea.

Túránkon jellemző: 1 hegyivezető 3-6 fő. Igényes, valóban kiscsoportos túra.

Túránkat a megadott feltételekkel a megadott időpontokban 4 fő jelentkezése esetén tudjuk indítani.

A túra idejére a TB-t kiegészítő sportbiztosítás megkötése mindenki számára kötelező! A túrán mindenki a saját felelőségére vesz részt. A résztvevők figyelmét felhívjuk arra, hogy a hegymászás és a sziklamászás veszélyes sport így annak kockázatai a hegyivezető legnagyobb figyelme mellett sem zárhatók ki teljesen.

ÁLTALÁNOS MENETREND

Általános leírás napi bontásban*:
NapTevékenység
1. nap05.00: indulás Budapestről. 08.00 érkezés Trangoska parkolóba (1120m). Felszerelések átadása, indulás a Stefanika(1740m) menedékházba. 08:30 indulás a csúcsra. 11.00 érkezés a Gyömbér(2043m) tetejére. Csúcsfotók elkészítése, csúcscsoki elfogyasztása. 12.00 indulás vissza a Stefánikához majd tovább vissza a parkolóba. 15.00 érkezés a kocsikhoz. Felszerelések leadása. Indulás haza. 18.00 érkezés Budapestre.

Kiegészítések:
* ez a leírás útmutató, hogy általános esetben mire számíthatsz. Fent tartjuk a jogot, hogy ettől a szükséges esetben és mértékben eltérjünk. A programtól való eltérés oka lehet például a programon résztvevők fizikai fittsége, időjárási tényezők, stb. A hegyivezető a túra résztvevőivel a helyszínen egyeztetve hozhatja meg ezt a döntést.
A RÉSZTVEVŐKKEL SZEMBEN TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNYEK
Megfelelő fizikai fittség a túra teljesítéséhez szükséges 1000m-es szinthez és a 7km gyalogláshoz akár téli magashegyi körülmények között is.
KÖLTSÉGEK

Részvételi díj: 15.900Ft.
Amit a részvételi díjért kapsz:

szervezés

hegyivezetés

szükség szerinti oktatás a technikai felszerelésekhez

téli túrán technikai felszerelés: hágóvas, jégcsákány, hótalp, lavina jeladó, hólapát, lavina szonda.


Ami nincs beépítve a részvételi díjba és külön kell fizetned a túra előtt vagy ideje alatt, a telekocsi tulajdonosának, a biztosítónak illetve helyi szolgáltatóknak:

sportbiztosítás: 2.000Ft,

utazás: 3-6.000Ft közt, attól fügően milyen autóval tudsz jönni és hányan ültök benne?

TÚRÁK AJÁNLOTT IDŐPONTJA
Egész évben igény szerint.Jelentkezés most.
"Kaland: annak felismerése, hogy a hegyi sportokban elengedhetetlenül fontos tényező a józan ítélőképesség, szakértelem és személyes felelősségtudat birtokában történő kockázat kezelés. A hegyi sportok sokfélesége mindenki számára lehetővé teszi, hogy megválassza magának azt a kalandot, amelyben a tudása és a kockázatok egyensúlyban vannak."
Tiroli Deklaráció