KEZDŐLAP
TÚRÁK
TANFOLYAMOK
HEGYIVEZETŐK
HEGYMÁSZÓ ÉS SÍOKTATÓK
JELENTKEZÉS
KAPCSOLAT
SPORTBIZTOSITÁS
FOTOALBUMOK
VIDEÓK
CIKKEK, TÖRTÉNETEK
TIROLI DEKLARÁCIÓ
VISSZAJELZÉS
Téli mászás a kuloárban.
Lomnici-váll
Lomnici-csúcs(2632m) télen.
Lomnici-csúcs(2632m) 2008.
A Lomnici-csúcson, 2012,(téli.).


Időjárás előrejelzés a Lomnic(2632m) csúcsról, óránkénti, angolul

Forrás:www.yr.no


Időjárás előrejelzés a Lomnic(2632m) csúcsról, hosszútávú, angolul

Forrás:www.yr.no

LOMNIC(2632m) CSÚCSMÁSZÁS
INDULÁS ELŐTT: TÉNYEK A LOMNICI-CSÚCSRÓL
A Magas-Tátra az alpi hegységképződés során mintegy 100 millió évvel ezelőtt gyűrődött fel. Ekkoriban azonban nem nagyon hasonlított a Tátra a mai formájához: lankásan domborodó hegység lehetett. A következő jelentős hatás a Tátra hegységét 66-36 millió évvel ezelőtti időszakban lejátszódó hevesebb alpi hegységképződés formájában érte. Az utolsó, a mai felszínét kialakitó hatás pedig az 1,7 millió évvel ezelőtt kezdődő és néhány tízezer évvel ezelőtt véget ért több jégkorszak közben érte a hegységet. Az ekkor Európa jelentős részét többször elborító, majd visszahúzódó jég véste ki a mai, általunk ismert Magas-Tátrát. Közte a Lomnici-csúcsot és környékét. Ismert közhely a magas-Tátráról: a világ legkisebb kiterjedésű magashegysége. Egész területe természetvédelmi körzet. Két ország, Szlovákia és Lengyelország területén fekszik. 786 nkm területéből 550nkm Szlovákiában van. Fő kőzete a gránit. A Magas-Tátra főgerince 26km hosszú. A hegységet túrista utak hálózzák be. Teljes hosszúk 600km. Legismertebb a Felső Turista út (Magistrála). 30 csúcsa haladja meg a 2500m-es magasságot. Ezekből a negyedik legmagasabb a Lomnici-csúcs(2632m). A Lomnici-csúcsot 1940 óta drótköteles felvonókabinnal is el lehet érni. A felvonó állomásban kávézó, egy csillagvizsgáló és egy meterológiai állomás is helyet kapott. Első megmászásának pontos időpontja és személye ismeretlen, de valószínüleg a XVII század első felében történt. Első ismert megmászója a skót Robert Townson volt 1793-ban. A Lomnici csúcs évi átlag hőmérséklete -3,7C. A Lomnici-csúcs szokásos útja a "Mózes-forrás út", mely a csúcspiramis délkeleti oldalán vezet fel.
Forrás: internet, wikipédia
Lejegyezte: Szilágyi Zsolt, www.grossglockner.hu
2011.dec.
AMIT TUDNI ÉRDEMES: LOMNICI TÚRÁNKRÓL.

Miért is velünk gyere? Összeszedtünk néhány érvet, ami mellettünk szól :-)
1. Minőségi, kiscsoportos klasszikus hegymászó túra: max. 2 fő per hegyivezető, összhangban a hegyivezetés nemzetközi szabályaival, a TANAP - Tátra Nemzeti Park - rendelkezésekkel!
2. Hegyivezetőd sokszoros Lomnic(2632m) csúcsmászó, aki a hegynek és a helyi viszonyoknak kiváló szakértője. Vele a lehető legjobb esélyed van a csúcs elérésére.
3. Személyre szabottan foglalkozunk veled a program egész tartama alatt! Kezdve a jelentkezésnél, majd a fizikai felkészüléseddel. Ruházati felszereléseid segítünk összeválogatni, ellenőrizzük, megfelelőek-e a Lomnic(2632m) csúcs teljesítéséhez? 
4. Garantáljuk számodra, hogy túrádon fizikailag és minden más szempontból felkészült túratárssal vehetsz részt. Tesszük mindezt azért, mert tudjuk, hogy így van mindenkinek a legjobb esélye biztonságban, együtt elérni a csúcsot majd visszatérni a völgybe!

Túránk helyszíne Szlovákia. Távolság Budapest-Tatranska Lomnica-Budapest autóval 640 km.Térkép.

Nyári időszak: június-október; téli időszak: november-május.

Klasszikus hegymászó túra: nyári időszakban könnyű sziklamászás, téli időszakban mixmászás: szikla és hó, firn váltakozva. Csúcsmászásod napján 1200m szint fel, ebből 300m szint mászás; 1600m szint le, ebből 300m mászás.

A teljes túrán a két nap alatt kb. 25 km-t gyalogolunk és mászunk.

A mászás napján - téli túrán - 12 órát töltesz akár -10, -20 fokos levegőn, egy részét akár 20-30 km/h-ás szélben.

A túrához szükséges speciális hegymászó felszerelésekről - hegymászó beülő; sisak; karabinerek; dinamikus kötél; téli időszakban hágóvas és jégcsákány - mi gondoskodunk.

FIGYELEM! A hegyivezető a túrához szükséges kötelező felszereléseid a túra indulása előtt ellenörzi. Ha nincsenek meg vagy hiányosak, saját magad - és túratársaid - testi épsége érdekében a túrán való részvételed megtagadhatja!

Téli időszakban Neked kell gondoskodni a mászás napján a következő fontos
-felszerelésekről:
35l-es hátizsák;
túrabotok;
napvédő krém;
napszemüveg vagy síszemüveg kötelező;
fejlámpa kötelező;
toalett papír (nem egész tekercs!);
-ruházatról: (az összes ruházati felszerelés kötelező!)
pehely kabát;
sisak alá vehető meleg sapka;
arcmaszk;
meleg Gore-Tex kesztyű és tartalék kesztyű;
vékony alá kesztyü(selyem vagy müselyem);
meleg Gore-Tex vagy Softshell kabát és nadrág;
2 rétegü aláöltözet alul és felül is: vékony alsó réteg, polár felső réteg;
2 vékonyabb polár pulcsi;
Gore Tex membrános és Vibram talpú túrabakancs (lehetöleg thermobetétes talprésszel);
téli vastag, meleg túrazokni;
kamásli;
-élelmiszerről:
csomagolt ebéd (pl. szendvicsek, kolbász, kenyér);
energia szeletek vagy más zsebből fogyasztható szénhidrát tartalmú elemózsia (pl. csoki, szölőcukor);
1,5l forró tea vákuumtermoszban.

Ha szemüveges vagy: ajánlott a túra idejére a kontakt lencse viselése, mivel a szemüveged esetleg a párásodás miatt használhatatlan lesz!

Nyári időszakban Neked kell gondoskodni a mászás napján a következő fontos
-felszerelésekről: 30l-es hátizsák; túrabotok; fejlámpa;
-ruházatról: könnyű Softshell vagy polár kesztyű; Gore-Tex vagy Softshell kabát és nadrág; Gore Tex membrános és Vibram talpú túrabakancs;
-élelmiszerről: csomagolt ebéd (pl. szendvicsek); energia szeletek; 1,5l tea.

Túránkon jellemző: 1 hegyivezető 1-2 fő.

Túránkat már 1 fő jelentkezése esetében is garantáltan indítjuk, de jöhettek persze többen is: legfeljebb több hegyivezetőnk kísér benneteket!

A túra idejére a TB-t kiegészítő sportbiztosítás megkötése mindenki számára kötelező! A túrán mindenki a saját felelőségére vesz részt. A résztvevők figyelmét felhívjuk arra, hogy a hegymászás és a sziklamászás veszélyes sport így annak kockázatai a hegyivezető legnagyobb figyelme mellett sem zárhatók ki teljesen.

ÁLTALÁNOS MENETREND

Általános leírás napi bontásban*:
NapTevékenység
1 nap.06.00 indulás Budapestről. 11.00 érkezés Stary Smokovecbe, technikai felszereléseid megkapod. 11.30 indulás a Zamkovszkého chataba(1475m). 13.00 érkezés a házba, szállás elfoglalása, ebéd. 14.30 oktatás a ház környékén technnikai felszereléseid használatáról. 18.00 vacsora, felszerelések összekészítése a másnapi túrára, korai fekvés.
2 nap.04.00 ébresztő, reggeli. 05.00 indulás. 08.30 érkezés a Lomnici nyeregbe(2184m). Felszerelés igazítás, rövid pihenő, majd indulás a csúcsra. 11.30 érkezés a csúcsra: csúcsfotó, csúcscsoki :) 12.00 indulás lefelé. 15.00 érkezés a Lomnici nyeregbe. 16.00 érkezés a Kőpataki-tóhoz(1750m). 17.30 érkezés a Zamkovszkého chataba(1475m). Vacsora. 18.30 indulás Stary Smokovecbe. 19.45 érkezés az autókhoz, indulás Budapestre. 01.30 érkezés Budapestre.

Kiegészítések:
* ez a leírás útmutató, hogy általános esetben mire számíthatsz. Fent tartjuk a jogot, hogy ettől a szükséges esetben és mértékben eltérjünk. A programtól való eltérés oka lehet például a programon résztvevők fizikai fittsége, időjárási tényezők, stb. A hegyivezető a túra résztvevőivel a helyszínen egyeztetve hozhatja meg ezt a döntést.
A RÉSZTVEVŐKKEL SZEMBEN TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNYEK.
Átlagon felüli edzettség, kimagasló fizikai fittség. Szédülésmentesség, lépésbiztonság, jó mozgáskoordináció. A Lomnici-csúcs téli megmászása előtt ajánlott a nyári megmászása.
KÖLTSÉGEK

Részvételi díj:
89.900Ft 1 fő részére: 1 fő/hegyivezető a túrán ("private" guide);
54.900Ft 1 fő részére: 2 fő/hegyivezető a túrán ("classic" guide).

Amit a részvételi díjért kapsz:

szervezés:
ügyfélszolgálati munkatársunk segít a telekocsi szervezésében;
hegyivezetőnk aszisztanciája a ruházati és egyéb felszereléseid összeállításánál;

szakszerű hegyivezetés:
folyamatos felső kötélbiztosítás rövid-kötél technikával a sziklás részeken;

szükség szerinti oktatás a hegymászó felszerelésekhez a túrán;

fizikai felkészítés a túrára mászóedzéseinken (1x ingyenes alkalom); ingyenes folyamatos konzultációs lehetőség hegyivezetőddel fizikai felkészülésedről;

technikai felszerelés: hegymászó beülő, karabinerek, sisak, dinamikus kötél; téli időszakban: hágóvas, jégcsákány.


Ami nincs beépítve a részvételi díjba és külön kell fizetned a túra előtt vagy ideje alatt, a telekocsi tulajdonosának, a biztosítónak illetve helyi szolgáltatóknak:

sportbiztosítás: 2.000Ft,

szállás: 15euro,

hegyivezető utazási költsége: kb. 4.000Ft
A hegyivezető utazási költségéről:
a hegyivezető utazási költségét minden esetben azok a résztvevők fizetik, akik résztvesznek a túrán, amit a hegyivezető vezet!

utazás: 12.000Ft.

TÚRÁK AJÁNLOTT IDŐPONTJA:
Június-október időszakban igény szerint.Jelentkezés most.
TÚRÁNK RÉSZTVEVŐI ÍRTÁK

2012.március

Lomnic, az élménytúra

Emlékek

LOMNIC TÚRÁINK STATISZTIKÁJA: 2012-2017.
Évszám Túrák száma Csúcsok száma Résztvevők száma Résztvevők száma csúcson Résztvevőink ennyi %-a érte el a csúcsot. Megjegyzés
2012 2 2 7 7 100%
2013 2 2 8 6 75%
2014 4 4 8 6 75%
2015 3 3 6 6 100%
2016 1 1 2 2 100%
2017 2 1 3 1 33% Visszafordulás az egyik túrán a váratlan időjárás változás miatt (zivatar).
A Lomnici-csúcson, 2013.
A Lomnici-csúcson, 2014.
A Lomnici-csúcson, 2015 jún.
A Lomnici-csúcson, 2015 okt.
A Lomnici-csúcson, 2017 május.
A Lomnici-csúcson, 2017 szept.