KEZDŐLAP
TÚRÁK
TANFOLYAMOK
HEGYIVEZETŐK
HEGYMÁSZÓ ÉS SÍOKTATÓK
JELENTKEZÉS
KAPCSOLAT
SPORTBIZTOSITÁS
FOTOALBUMOK
VIDEÓK
CIKKEK, TÖRTÉNETEK
TIROLI DEKLARÁCIÓ
VISSZAJELZÉS

A Triglav hajnalban.

Kilátás a Triglavról.

Triglavski dom(2515m)

A Triglav csúcs gerincén

A Triglav csúcstömbje


7 napos időjárás előrejelzés a Triglavról.

Forrás:
www.meteoblue.com

TRIGLAV(2864m) CSÚCSMÁSZÁS
INDULÁS ELŐTT: A VARÁZSLATOS TRIGLAV

"A Triglav nem csak egy hegy, a Triglav egy királyság."
Julius Kugy

A Déli-Mészkőalpok utolsó, délkeleti tagját nevezzük Júliai-Alpoknak. A Júliai-Alpok felszínének mai képét a jégkorszaki gleccserek tevékenysége és számos karsztjelenség határozza meg: éles hegygerincek, sziklás hegycsúcsok, meredek falak, tágas karrmezők, hatalmas dolinák, ezen kívül széles völgyek, bájos tavacskák, türkiz vizű patakok, folyók és bővizű karsztforrások alkotják a tájat. Ezeknek a hegyeknek és egyben Szlovéniának a legmagasabb pontja a Triglav (2864m). A Triglav a Júliai-Alpok földrajzi közepén helyezkedik el. Az I. világháború idején, miután Itália 1915 májusától hadban állt az Osztrák-Magyar Monarchiával, a háború fő hadszíntere a Júliai-Alpok volt. Erre a mai napig számos építmény emlékeztet. A Júliai-Alpok területén a két szlovén államnyelven, a szlovénon és az olaszon kívűl még beszélik a német és az ősi latin nyelvet, a friulit is. Egyébként angolul is remekül el lehet boldogulni. A Triglavski dom helyén az első menedékházat 1896-ban nyitották meg a Kredarica platón. Mai formáját 1984-ben nyerte el. Kényelmes szobák, matracláger, étterem várja nyáron a túrázokat. A ház egész évben nyitva tart, mivel az épületben egy meterológiai állomás is üzemel. 1992-ben egy kis kápolnát emeltek mellé. A Triglav földrajzi dominanciája 90km, ekkora távolságra található a hozzá legközelebbi magasabb csúcs, az ausztriai Reisseck. Luka Korosec, Matija Kos, Stefan Rozic és Lovrenc Willomitzer voltak az első megmászói a Triglavnak, 1778. aug. 25-én, a Bohinj tó felől. Tettük annak idején nagy teljesítmény volt. A Triglav egyike volt az első megmászott fontos alpinista csúcsoknak. Az általunk is használt útvonalon, a Krma völgyből 1818-ban mászták meg először. Manapság a Triglavot évente 20.000 másszák meg. Minden becsületes szlovén polgár szeretne legalább egyszer a csúcsán állni. Három biztosított útvonal vezet a csúcsra. Ezeken nyáron viszonylag könnyedén elérhető a csúcs. Télen más a helyzet! A Triglav visszanyeri az Őt megillető tiszteletet: a biztosító szegeket és a drótköteleket vastag hótakaró fedi. A csúcsra sokkal nehezebb feljutni, csak hegymászó technikák alkalmazásával lehetséges. Egy szikrázóan napsütéses, de egyébként nagyon hideg téli napon a Triglav csúcsán állni és letekinteni a lábunk alatt elterülő csodálatos tájra, feledhetetlen élmény életed végéig! Európai hírnévre tett szert a Triglav északi fala, mely 3km széles és 1200m magas. 1890-ben egy Trenta völgyi vadász, Berginc mászta meg először. Azóta számos, azóta klasszikussá vált útvonalon mászták meg.

Lejegyezte: Szilágyi Zsolt, www.grossglockner.hu
Forrás: Rother túrakalauz; www.summitpost.org
2012.feb.
AMIT TUDNI ÉRDEMES TÚRÁNKRÓL.

Június végétől szeptember végéig ajánlunk vezetett Triglav túrákat minden vasárnap-hétfőn vagy szerda-csütörtökön.
A legnagyobb előny a számodra az, hogy a Triglavot legjobban ismerő helyi, nemzetközi hegyivezető IFMGA liszenszel rendelkező hegyivezetők vezetik túráinkat, mely sokkal több biztonságot add a számodra a hegyekben, a helyi kedvező árral megegyező áron. Nem szerencsés módon, sok magyarországi ügynökség dolgozik olyan "túravezetőkkel", akik nem rendelkeznek nemzetközi IFMGA hegyivezető liszensszel. A túravezetés nyelve angol. Nem kizáró tényező, ha nem beszélsz túl jól angolul.
A túra indulási pontja a Krma völgy. 2000m szint fel és le az emelkedés az útvonalon. Erre 12-18 órára van szükség a túra 2 napja alatt. Légy kész a startra az első napon reggel hét órára. A pontos találkozási pontról a jelentkezésed visszaigazolása után értesítünk. Másnap délután négy óra körül érkezel vissza. Természetesen az időjárás függvényében ettől eltérő menetidők is előfordulhatnak.
Amennyiben nem szeretnél éjszaka közepén példáúl Budapestről elindulni, hogy elcsípd a reggel hét órai indulást, akkor érdemes a túra indulását megelőző napon kényelmesen kiutazni és az éjszakát Szlovéniában tölteni. A részvételi díjba épített az ingyenes transzport Bled-ből, Bohinj-ból vagy Kranjska Gora-ból az indulási pontra és vissza.
Rossz időjárás esetén alternatív, biztonságos célokat találunk.

Túránk helyszíne Szlovénia. Távolság oda-vissza Budapest-Mojstrana-Budapest autóval 1100km.Térkép.

Kiutazás egyénileg, esetleg igény és lehetőség esetén telekocsiban (indulás Budapestről). Érdeklődj jelentkezés előtt.

Klasszikus hegymászó túra: a hegyet a "normál" úton - a lehető legkönnyebb oldalról - másszuk meg, a keleti gerincen keresztül.

Egy éjszakát töltesz 2515m magasságban a Triglavszki dom-ban, mely Szlovénia legmagasabban fekvő menedékháza.

A túrához szükséges speciális hegymászó felszereléseidről - hegymászó beülő, sisak, karabinerek, Y-via ferrata kantár - mi gondoskodunk.

Neked kell gondoskodni a mászás napján a következő fontos
-felszerelésekről:
30l-es hátizsák;
napvédő krém;
napszemüveg;
fejlámpa;
túrabotok;
1l-es vizes palack;
ajánljuk élményeid megörökítéséhez fényképezőgépet is hozz;
-ruházatról:
sisak alá vehető sapka;
Gore-Tex kesztyű (még augusztusban is lehet nagyon hideg akár hó is;
Gore-Tex vagy Softshell kabát és nadrág;
polár pulcsi;
Gore Tex membrános és Vibram talpú túrabakancs;
-élelmiszerről:
csomagolt ebéd (pl. szendvicsek);
energia szeletek;
1l víz.

Túránkon jellemző: 1 hegyivezető max. 4 fő.

Hegyivezetők:
Mitja Sorn több mint 250x-os Triglav(2864m) mászó, UIAGM/IVBV hegyivezető.
Rok Zalokar UIAGM/IVBV hegyivezető.
Peter Jeromel UIAGM/IVBV hegyivezető.
Hegyivezetőid a helyszínen várják érkezésed.

A túra idejére a TB-t kiegészítő sportbiztosítás megkötése mindenki számára kötelező! A túrán mindenki a saját felelőségére vesz részt. A résztvevők figyelmét felhívjuk arra, hogy a hegymászás és a sziklamászás veszélyes sport így annak kockázatai a hegyivezető legnagyobb figyelme mellett sem zárhatók ki teljesen.

ÁLTALÁNOS MENETREND

Általános leírás napi bontásban*:
NapTevékenység
1. nap07.00: indulás a Triglavski domhoz(2515m), a hegyivezető által az aktuális kondícioknak megfelelő legbiztonságosabb úton keresztül. Érkezés a Triglavski domhoz. Itt töltjük az éjszakát. Még ezen a napon Triglav csúcsmászás(2864m): csúcscsoki, csúcsfotó, csúcsélmény.
2. nap07.00 ébresztő, készülődés. 08.00 indulás az autóhoz. 16.00 indulás hazafelé. 22.00 érkezés Budapestre.

Kiegészítések:
* ez a leírás útmutató, hogy általános esetben mire számíthatsz. Fent tartjuk a jogot, hogy ettől a szükséges esetben és mértékben eltérjünk. A programtól való eltérés oka lehet például a programon résztvevők fizikai fittsége, időjárási tényezők, stb. A hegyivezető a túra résztvevőivel a helyszínen egyeztetve hozhatja meg ezt a döntést.
A RÉSZTVEVŐKKEL SZEMBEN TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNYEK.
Megfelelő fizikai fittség. Szédülésmentesség, lépésbiztonság, jó mozgáskoordináció.
KÖLTSÉGEK

Részvételi díj: 85.000Ft.
Amit a részvételi díjért kapsz:

szervezés

hegyivezetés

szükség szerinti oktatás a hegymászó felszerelésekhez

hegymászó felszerelés: hegymászó beülő, karabinerek, sisak, Y-via ferrata kantár.


Ami nincs beépítve a részvételi díjba és külön kell fizetned a túra előtt vagy ideje alatt, a telekocsi tulajdonosának, a biztosítónak illetve helyi szolgáltatóknak:

sportbiztosítás: 2000Ft,

szállás: 14euro,

utazás: 8-15.000Ft közt, attól fügően milyen autóval tudsz jönni és hányan ültök benne?

TÚRÁK AJÁNLOTT IDŐPONTJA:
Június 20-tól - szeptember végéig minden vasárnap/hétfőn és szerda-csütörtök futnak túráink. Jelentkezés most.
Webcam: élőkép a Júliai-Alpokból.