KEZDŐLAP
TÚRÁK
TANFOLYAMOK
HEGYIVEZETŐK
HEGYMÁSZÓ ÉS SÍOKTATÓK
JELENTKEZÉS
KAPCSOLAT
SPORTBIZTOSITÁS
FOTOALBUMOK
VIDEÓK
CIKKEK, TÖRTÉNETEK
TIROLI DEKLARÁCIÓ
VISSZAJELZÉS
2015-ös túránk képei.
KILIMANDZSÁRÓ(5895m) MARANGU-ÚT
TÉNYEK A KILIMANDZSÁRÓ MÁSZÁSRÓL.
A "Seven Summit" vagyis a hét kontinens hét legmagasabb csúcsának egyike.
FÖLDRAJZ
A Kilimandzsáró(5895m) Kelet-Afrikában, Tanzániában, az Egyenlítőtől mintegy 300km-re délre helyezkedik el. A Kilimandzsáró(5895m) nem csak egyetlen hegy, hanem egy kb. 80km hosszú és 40km széles hegység. 2 millió évvel ezelőtt egy vulkáni kitörés sorozat eredményeként jött létre a kitőrések során egymásra rétegződő lávarétegekből. A Kilimandzsáró 3 vulkanikus csúcsból áll: a Shira(3962m) északnyugaton, a Mawenzi(5149m) délkeleten és a legfiatalabb Kibo(5895m) a két előző hegycsúcs között helyezkedik el. A Kibo egy kialudt vulkán kb. 3 km átmérőjü pereme. Ennek a kráter peremnek a legmagasabb pontja az Uhuru csúcs. A Kilimandzsáró(5895m) gleccserei a Kibo körül helyezkednek el. A globális felmelegedés és a helyiek erdőírtása miatt az előre jelzések szerint a Kilimandzsáró(5895m) gleccserei 2020 és 2050 közötti időszakban el fognak tűnni. A Kilimandzsáró(5895m) mellékcsúcsa, a Mawenzi(5149m) Afrika harmadik legmagasabb csúcsa.

TANZÁNIA
Története: Tanzánia tulajdonképpen két terület - Tanganyika és Zanzibár - összeolvadásából 1963-ban jött létre. Tanzánia a nevében is őrzi ezt a tényt. Zanzibár és Tanganyika korábban - a XV. századig visszamenőleg - erős arab befolyás alatt állt. Zanzibár később a XIX.-ik században német gyarmat lett. Tanganyika pedig egészen 1961-ig volt brit gyarmat. A britektől való felszabadulásnak állít emléket a Kilimandzsáró(5895m) legmagasabb pontjának az Uhuru - Szabadság - elnevezése. Ennek a lelkesítő névnek az ellenére az első szabad választásokat Tanzániában csak 1995-ben rendezték. Tanzánia manapság békés és fejlődő területnek számít Afrikában. Ugyanakkor a korrupció és a munkanélküliség itt is hatalmas probléma.
Közbiztonság megfelelő, de éjszaka nem érdemes az utcán tartozkodni.
Időeltolódás: +2 óra télen, +3 óra nyáron.
Beszélt nyelv: angol, szuahéli.
Éghajlat: egyenlitői monszun. Esős évszak: október-április. Száraz évszak: május-szeptember. Legkellemesebb időjárás decembertől márciusig meleg és száraz. Az alacsonyabban fekvő területeken állandóan nagyon meleg van. Leghidegebb hónap a július (kh:23Celsius). Legmelegebb a március (kh:28Celsius). Legcsapadékosabb az április, legszárazabb a július.
Hegyi időjárás: 3000m környékén éjszaka 5-7Celsius, 4000m környékén éjszaka 0Celsius, 5000m környékén éjszaka -10Celsius. Napközben 4000m környékén 10Celsius, ha süt a nap kellemes, ha felhős az időjárás hideg. UV sugárzás erős 3000m felett.
Vízum: beszerezhető a nemzetközi reptéren belépéskor 50USD, kilépéskor 33USD kilépési illeték.
Áram: 220V, adapter szükséges.
Telefon előhívó szám: 255.
Hivatalos fizetőeszköz a tanzániai shiling (TSH). Az USD mindenhol elfogadják. Kártyával a legtöbb hotelben lehetséges fizetni.
Egészségügy, védőoltások:
A következő betegségek elleni oltás ajánlott: tifusz, meningitisz, sárgaláz, veszettség, hapatitis A és B, diftéria, tetanusz, gyermekbénulás. Malária elleni tabletták szedése erősen ajánlott. Rovar és szúnyog riasztók használata szükséges. Az egészségügyi ellátó rendszer fejletlen.
Közlekedés: balra tartás a forgalom iránya.
Négy nemzetközi reptere van. Közte a Kilimanjaro International Airport(JRO) Arusha és Moshi közt. A KLM egész évben naponta indít repülőjáratokat Magyarországról.

TANZÁNIA NEMZETI PARKJAI
Serengeti, Lake Manyara, Tarangire, Arusha, Kilimanjaro, Mikumi, Ruaha, Kitava, Mahale Mountains, Gombe, Rubondo Islands.

SZABÁLYOK A NEMZETI PARKOKBAN
1. Érkezéskor be kell jelentkezni a nemzeti park bejáratánál és meg kell adni az út tervet és a menetrendet, létszámot. Ezt az infót minimum tudni a parknak mentés, evakuálás esetén. Kötelező bérelni helyi vezetőt és hordárt. Kötelező szállást foglalni (Marangu-út).
2. 10 év alatti gyerek 3000m fölé csak speciális engedéllyel mehet: jelentős trekking tapasztalat igazolásával.
3. Virágokat leszedni, fákat kivágni és egyébként a növényzetet károsítani szigorúan és különösképpen tilos.
4. Nem szabad túl közel menni, bántani, vagy zavarni semmilyen állatot.
5. Tartsd a parkokat, hegyeket tisztán, tilos szemetelni.
6. Túrázz szabályosan, mindig vigyél magaddal min. 1,5l folyadékot, igyál és pihenj rendszeresen.
7. Soha ne menj 3000m fölé, ha lázass vagy, köhögsz, vagy egyáltalán valamiképpen nem érzed magad jól.

KILIMANJARO NEMZETI PARK
A park területe 756 négyzetkilométer, a 2700m feletti területeket foglalja magába: a magashegyi szavanna és sivatagi zónákat, a Shira Plateau-t, a Kibo és Mawenzi csúcsait. A Kilimanjaro Nemzeti Parkhoz tartozik még a hat folyosó használati joga mely az esőerdős zónán vezet keresztül a parkba, a Kilimanjaro Erdő Védelmi területen át. A Kilimanjaro Erdő Védelmi területetet 1921-ben alapították. Maga a Kilimanjaro Nemzeti Park 1973-ban lett megalapítva, hivatalosan 1977-ben nyitott meg. A Park célja hogy a Kilimanjaro egyedül álló értékeit bemutassa a jelen emberiségnek és megörizze a jővő emberiségének.

KILIMANJARO HEGYSÉG
A Kilimanjaro 330km-re délre fekszik az Egyenlítőtől, Tanzánia északi határának a közelében. A hely egy nagy sík területen van közel az Indiai Óceánhoz. Három vulkáni kialudt kúpból állt össze a terület: Kibo(5895m), Mawenzi(5149m), Shira(3962m). 4800m-rel emelkedik ki a körülötte fekvő 1000m magasságú területből. Északnyugati-délkeleti vonal menti hosszanti kiterjedése 60km, szélessége 40km.

KILIMANDZSARÓ NEVÉNEK EREDETE
Igazából nincs megegyezés nevének eredetét tekintve. Több nézet is van.
A helyi wachagga nép tradicionálisan földmüvelő nép, nem nevezték el magát a hegységet, csak a két csúcsot: Kipoo és Kimawenzi.
Lehetséges magának a Kilimandzsáró(5895m) neve a helyi szuahéli nyelven Fénylő vagy Fehér Hegyet jelent ("kilima"-domb, "njaro" - fehér, fényes). Minden átmenet nélkül tőr elő az afrikai szavannából. Csodás látványt nyújt az előtérben legelésző afrikai vadvilággal. Számos arra járó fotósnak, hegymászónak remek témát nyújtva.
Sokak szerint azonban a Kilimanjaro nevének eredete lehet még az is, hogy a sikságon elő maszájokat kérdezték a hegy nevét illetően a maszájok pedig válaszukban a hegyet a víz forrásaként (ngare) említették, és később ez a név torzult a "njaro"-ra.
A Kilimandzsáró(5895m)-t számos jelzővel illetik. Csak néhány ezekből:
-Afrika legmagasabb hegye;
-a világ legmagasabb egyedülálló hegycsúcsa;
-a "SEVEN SUMMIT", hét kontinens legmagasabb csúcsainak egyike;
-Afrika "teteje";
-a harmadik világ legmagasabb hegye;
-Tanzánia koronája;
-a vulkánok királya;
-a világ legmagasabb trekking csúcsainak egyike.

A KILIMANJARO ELSŐ MEGMÁSZÁSA
Az Egyenlítőtől délre Afrikában fekvő havas hegycsúcs első publikálása 1849-ben volt Európában. Innentől számos kísérlet történt az első megmászására, végül 1889-ben Hans Meyer érte el a legmagasabb pontot.

MÁSZÁSI IDŐSZAK

Megmászni a Kilimandzsáró(5895m)-t egész évben lehetséges. A Kilimandzsáró(5895m) időjárása általában, hónapokra bontva.
Január, február: jó, meleg, tiszta idő.
Március, április, május: erősen esős és havas, hideg.
Június, július, augusztus: jó, tiszta de hideg.
Szeptember: jó, tiszta idő, már kevésbé hideg.
Október: meleg, de esős.
November, december: jó, meleg, száraz, (mégis kevés ember a hegyen).

ÚTVONALAK
A Kilimandzsáró(5895m) lábától hét hagyományos útvonal vezet a csúcsra: Marangu, Machame, Lemosho, Shira, Rongai, Northern Circuit, Umbwe. A legjobb útvonal kiválasztása az adott trekker számára nem könnyű feladat. Figyelembe kell venni az útvonalak hosszát, forgalmát, a kilátást és az akklimatizációt amit nyújt. De nézzük az útvonalakat kicsit részletesebben:
1. Marangu "Coca Cola" út
Délről indul.
Igénybe vett napok száma: 6.
A Marangu a klasszikus trekking útvonala a Kilimandzsáró(5895m)-nak. A legrégebben használt útvonal. A Marangu a legkönnyebb útvonal is egyben. Az egyedüli ösvény, amely menedékházakban való alvást kínál végig. Felmenetelre és lejövetelre is használják. A főszezonban forgalmas. Az útvonal kilátása szép.
2. Machame "Whiskey" út
Délről indul.
Igénybe vett napok száma: 6.
Manapság a Machame legnépszerűbb útvonal. A Maranguhoz hasonlítva meredekebben emelkedik. Kilátása amit nyújt, változatos és gyönyörű. Forgalmasnak számít.
3. Umbwe
Délről indul.
Igénybe vett napok száma: 7.
Az Umbwe rövid, meredek és direkt útvonal. Nehéz, talán a legnagyobb kihívást nyújtó ösvény. Akklimatizációra a legkevésbé alkalmas. A forgalom alacsony a nehézségek miatt. Az Umbwe a fentiek miatt azok számára ajánlott, akik erős, gyakorlott trekkerek és előzetes akklimatizációval rendelkeznek.
4. Lemosho
Nyugatról indul.
Igénybe vett napok száma: 8.
A Lemosho az egyike a Kilimandzsáró(5895m) újabb útvonalainak. Az ösvénye keresztezi a Shira Platót. Alacsony a forgalma amíg nem találkozik a Machame-vel. Utána a Lemosho a Lava Tower, a Barranco és a Barafu mellett halad el. A Lemosho kilátása az egyike a legszebbeknek. Kiváló egyensúlyt kínál az alacsony forgalom, a szépséges kilátás és az akklimatizáció szintje között.
5. Shira
Nyugatról indul.
Igénybe vett napok száma: 7.
6. Northern Circuit
Nyugatról indul.
Igénybe vett napok száma: 9.
7. Rongai
Északról indul.
Igénybe vett napok száma: 7.
(8. Mweka
csak lejövetelre használt útvonal déli útvonal.)
(9. Western Breach
alternatív útvonala az Uhurunak nyugati irányból. 850m-t emelkedik 2km távolság megtétele alatt. Sziklás, meredek, mászós betétekkel tarkított útvonal. Gyönyörű a kilátása.

Lejegyezte: Szilágyi Zsolt, www.grossglockner.hu
2014.május.
2014.december (update).
2018.november (update).
2020.február (update).

TÉRKÉP, SPORTBIZTOSÍTÁS, HEGYIVEZETŐK

Túránk helyszíne Afrika, Tanzánia. Távolság Budapest-Kilimandzsáró-Budapest légvonalban 6034km. Térkép.

Túránk helyszíne Kilimanjaro Airport-Moshi-Marangu. Távolság autóval 80km. Térkép.

A túra idejére a TB-t kiegészítő sportbiztosítás megkötése mindenki számára kötelező! A túrán mindenki a saját felelőségére vesz részt. A résztvevők figyelmét felhívjuk arra, hogy a hegymászás veszélyes sport így annak kockázatai a hegyivezető legnagyobb figyelme mellett sem zárhatók ki teljesen. Hegyivezetők:
Szilágyi Zsolt 4x Kilimandzsáró (5895m) mászó;
Brayson Michael Ngusa több mint 100x Kilimandzsáró (5895m) mászás;
Prygod Kisaghadi Abdu (Peter) több mint 100x Kilimandzsáró (5895m) mászás.

Túránkon jellemző: 1 hegyivezető 1-3 fő.

ÁLTALÁNOS MENETREND

Általános leírás napi bontásban*:
NapTevékenység
1 nap.Kiutazás menetrendszerinti repülőgép járattal: Budapest - Kilimanjaro Airport. Érkezés Moshi-ba. Éjszaka egy helyi reprezentatív hotelben.
2 nap. Csomagok összekészítése: egy amit magaddal viszel egy könnyű hátizsákban a túrán, egy másik amit a hotelben hagyhatsz örzött helyen, a harmadik amit a hordárok visznek fel a hegyre a felszereléseiddel. Parkbelépők intézése, díjak befizetése a helyi tour operator partner irodájában. Moshi felfedezése. Éjszaka reprezentatív hotelünkben.
3 nap.Utazás a Marangu Gate-hez (1860m). Belépés a Kilimanjaro Natural Parkba. Túra a Mandara hut-hoz (2700m). Alvás a Mandara hut-ban.
4 nap.Túra a Mandara hut-tól (2700m) a Horombo hut-hoz (3700m). Alvás a Horombo hut-ban.
5 nap.Akklimatizációs túra a Mawenzi camp-hez (4480m). Zebra Rocks(4150m) és East Lava Hill (4380m) megmászása. Vissza a Horombo hut-hoz, (3700m), itt alvás.
6 nap.Túra a Kibo hut-hoz (4700m). Itt alvás.
7 nap.Csúcsmászó nap. Kibo hut (4700m) Uhuru Peak (5895m). Vissza a Horombo (3700m) vagy Mandara (2700m) hut-hoz.
8 nap.Ki a Kilimanjaro Natural Park-ból. Szállás Moshi-ban.
9 nap.Tartaléknap vagy 1 napos safari a Tarangire Natural Park-ban.
10 nap.Kora hajnalban hazautazás Budapestre Kilimanjaro Airport-ról menetrendszerinti repülőgép járattal.

Kiegészítések:
* ez a leírás útmutató, hogy általános esetben mire számíthatsz. Fent tartjuk a jogot, hogy ettől a szükséges esetben és mértékben eltérjünk. A programtól való eltérés oka lehet például a programon résztvevők fizikai fittsége, időjárási tényezők, stb. A hegyivezető a túra résztvevőivel a helyszínen egyeztetve hozhatja meg ezt a döntést.

ALKALMASSÁG; AKKLIMATIZÁCIÓ
Alkalmasság
1.
Megfelelő fizikai fittség! Mit jelent az általános fizikai fittség? A mi olvasatunkban: 10km lefutása sík terepen 4-5 perces kilométerekkel ne jelentsen gondot!
2.
A Kilimandzsáró(5895m) mászása előtt ajánlott körülnézned a nagyobb magasságok hegyi világában. Nem elvárás a résztvevőkkel szemben, de ajánlott egy magasabb hegycsúcs, pl. a Mont Blanc(4810m) vagy az Elbrusz(5642m) megmászása.
3.
Általános orvosi alkalmassági vizsgálat ajánlott a jelentkezés előtt.

Akklimatizáció
Fontos a fizikai állóképességen kívül a Kilimandzsáró(5895m) sikeres megmászásához a megfelő akklimatizáció is. Mi az akklimatizáció? A szervezet alkalmazkodási folyamata a nagy magasság oxigén hiányos környezetéhez. Magasra megyünk fel, fent alszunk, majd lejövünk újra oxigéndús alacsonyabb magasságba. Mindezt maximum néhány héttel a cél túra előtt tesszük. Hogyan lehet elérni az akklimatizált állapotot konkrétan a Kilimanjaro túrád előtt? A Kilimandzsáró mászása előtt néhány héttel ajánlott 2700-3000m közötti magasságban eltölteni min. 2 éjszakát, hogy a helyszíni akklimatizációd megfelelő legyen a Kilimanjaró túrádon.
FELSZERELÉSEK

Felszerelés ellenőrző lista:

Technikai felszerelés:
1 db 35l hátizsák;
1 db -10 celsius comfort zónás hálózsák;
1 pár túrabot (3 részes, nem "csavaros" hanem "Flip-Lock" rendszerű);
1 db fejlámpa (Petzl ajánlott) új és tartalék garnitúra akkumlátorral vagy elemekkel;

egyéb felszerelés:
30-50 PFD napvédő krém vagy olaj;
1 db napszemüveg;
1 db nagy méretű, erős esernyő

ruházat:
külső réteg:
1 db széles karimájú túrakalap vagy szalmakalap;
1 db sisak alá vehető meleg sapka;
1 db arcmaszk (vagy Buff);
1 pár meleg Gore-Tex kesztyű és 1 pár hasonló tartalék kesztyű;
1 pár vastag 2 ujjas kesztyü (lehet pehely);
1 db technikai kabát Gore-Tex vagy softshell (vízhatlan, lélegző, szélálló);
1 db technikai nadrág Gore-Tex vagy softshell (vízhatlan, lélegző, szélálló);
1 db Gore-Tex membrános és Vibram talpú D túrabakancs;
1 pár kamásli;
1 db vastag pehely kabát;

középső réteg:
1-2 db vékony polár pulóver;
1 db polár aláöltözet nadrág;

alsó réteg:
2 db vékony testhez tapadó aláöltözet nadrág;
2 db vékony testhez tapadó aláöltözet felső
1 pár téli vastag, meleg túrazokni.

élelmiszer:
snack a mászás idejére (általában kb. 7 óra időtartam): energia szeletek, szárított gyümölcsökzsebből fogyasztható szénhidrát tartalmú elemózsia (pl. energia szeletek, szárított gyümölcsök, csoki, szölőcukor);
1l-es vákuumtermosz (forró teát a szálláson kapod a mászás előtti éjjelen).KÖLTSÉGEK

Várható költségek összesen, mindennel együtt, alaposan, több éves Kilimandzsáró túrázó tapasztalattal, a "rejtett költségekkel" is számolva (USD 300Ft-os középárfolyamon számolva, ÖEAV biztosítással rendelkezőknek):
kb. 995.000Ft.

Nézzük a költségeket részletesen:

1. részvételi díj: 190.000Ft grossglockner.hu-nak fizetendő két részetben utalással: 10.000Ft előleg jelentkezéskor, indulás előtt 3 hónappal a hátralék 180.000Ft. Amit kapsz cserébe: ügyfélszolgálati munkatársunk aszisztenciája segít megszervezni repülőgéppel történő utazásod Tanzániába; hegyivezetőnk aszisztanciája a ruházati és egyéb felszereléseid összeállításánál még Magyarországon az indulásod előtt, személyes találkozókon és telefonon; hegyivezetőd teljes aszisztanciája az utazás során végig: pl. ügyintézéshez a parkbelépés során; a transzfereknél a reptéren, szállodáknál; a hegyen a szállásokon; stb. Expediciós hegyivezetés: előzetesen akklimatizálodott hegyivezető folyamatos irányításával és vezetésével teljes biztonságban mozoghatsz az 5000m feletti részeken is, segítség akklimatizációd megfelelő végrehajtásához; folyamatos egészségügyi ellenőrzés a hegyen tartózkodásod során (véroxigénszint, pulzus mérés, vérnyomás mérés).
2. Repjegy: kb. 200.000Ft saját magad vásárlod a jelentkezés után, segítünk tanácsokkal a vásárlásban.
3. Expediciós költség: 1.500USD (kb 450.000Ft) Tanzániában, Moshi-ban készpénzben, USD fizetendő expediciós partnerünk irodájában a hegyre indulás előtti napon. Az expedíciós költségekbe építve a következők vannak: reptéri transzfer érkezéskor és visszautazáskor; 2 éjszaka szállás és reggeli helyi hotelben; transzferek a Kilimanjaro Nemzeti Parkba és vissza; Kilimanjaro Nemzeti Park engedélyei; szállásod menedékházban a Kilimandzsáró túrád tartama alatt a Kilimanjaro Nemzeti Parkban 5 éjszaka; napi 3x étkezés a Kilimandzsáró túrád 6 napja alatt; hordár költsége; a csoportot magyar hegyivezetőd irányítja, mellette helyi együttmüködő KGA (Kilimanjaro Guide Association) tag profi hegyivezetők segítik a csapat egyes tagjainak, kisebb csoportjainak mozgását szükség szerint, ezeknek a hegyivezetőknek a munkadíja; ha igényled, szükség szerinti gépkocsis leszállítás díja a hegyről visszafelé 3700m-től (Horombo hut).
4. Oltások, gyógyszerek: kb. 40.000Ft. Két fő összetevőböl áll össze: maga az oltások árából és a malária elleni gyógyszer árából, Malarone. Magad fizeted az oltóközpontban illetve gyógyszertárban az indulás előtti hónapokban.
5. Biztosítás: 15.000Ft. Éves ÖEAV díja, ha már van ÖEAV kártyád akkor ezzel a költséggel már ne számolj.
6. vízum: 50USD (kb. 15.000Ft). A Kilimanjaro reptéren kell fizetned helyi hivatalnoknak közvetlenül a leszállás után, a poggyászod felvétele előtt.
7. borravalók: 180USD (kb. 55.000Ft). Ez egy érdekes történet: ugye a "borravaló" nem kötelező, de hát ez fekete Afrika, Tanzánia. Többet erről majd személyesen. A Kilimanjaró Nemzeti Park ajánlása borravaló ügyben: 10USD/nap hordárnak, 25USD per nap guide-nak, "summit porter"-nek egyszeri 20USD. Plusz a szakácsnak is jár még, napi 10USD, de ezt a csapat adja össze.
8. 2 további éjszaka szállodában, Moshi-ban: 50USD (kb. 15.000Ft).Általában még 2 további éjszakát töltenek a csapatok azon tagjai Moshi-ban, akik megmászták a Kilimandzsáró-t a 6 napos túrán, nem vettek igénybe tartalék napot a hegyen, és nem mennek safari-ra.
9. Költőpénz Moshi-ban: 100USD (kb.30.000Ft). Ebből futja pár éttermi kajálásra és az ajándékokra az otthon maradottaknak.
Tervezett időpontok: 2022.
2022.júl02-12. 2 szabad hely. Jelentkezés most.


Kilimandzsáró túráink statisztikája: 2015-2018.
Évszám Túrák száma Csúcsok száma Résztvevők száma Résztvevők száma csúcson Résztvevőink ennyi %-a érte el a csúcsot. Megjegyzés
2015 1 1 2 1 50%
2016 1 1 3 3 100%
2017 1 1 2 2 100%
2018 2 2 8 8 100%
2019 1 1 4 4 100%
Videók

Itt megtekintheted vagy/és letöltheted csúcsvideónk 2015-ös túránkról:
Kilimandzsáró (5895m) csúcsvideó

Itt megtekintheted vagy/és letöltheted csúcsvideónk 2018-as túránkról:
Kilimandzsáró (5895m) csúcsvideó

Itt megtekintheted vagy/és letöltheted 30perces HD minőségü útifilmünk a Kilimandzsáró Marangu útvonaláról, mely 2015-ben készült:
Útifilm: Kilimandzsáró (5895m), Marangu-út, 2015 dec.

Itt megtekintheted 10perces HD minőségü útifilmünk a Kilimandzsáró Marangu útvonaláról, mely a 2016 dec1-10 túránkon készült:


Itt megtekintheted vagy/és letöltheted 15perces HD minőségü útifilmünk a Kilimandzsáró Marangu útvonaláról, mely 2019-ben készült:
Útifilm: Kilimandzsáró (5895m), Marangu-út, 2019 dec.
1 NAPOS TARANGIRE SAFARI


1 napos Tarangire Safari programunk kizárólag a Kilimandzsáró túránk résztvevőinek kínáljuk, közvetítve kinti partnerünk ajánlatát.Leírás: 1 napos Tarangire Safari.
A safarin terepjárón fogsz utazni a Tarangire Nemzeti Parkban. Lehetőséged lesz arra, hogy megfigyeld a vadon élő állatokat a természetes élőhelyükön, és felfedezd az egyik legszebb Tanzániai Nemzeti Park csodálatos területét. A Tarangire Nemzeti Parkot az "Elefántok játszótérnek" nevezik, de a száraz évszakban bivalyok, oroszlánok, zebrák és gazellák otthonaként is ismert. A Barungi-tó partja mentén sok emlős vonzódik a vízhez és különféle madárfajokat is bőven találhatunk. A Tarangire Nemzeti Park Tanzánia hatodik legnagyobb nemzeti parkja, Manyara régióban található. A park neve a Tarangire folyótól származik, amely áthalad a parkon. A Tarangire folyó az édesvíz elsődleges forrása a vadon élő állatok számára a Tarangire ökoszisztémájában az éves száraz évszakban. A Tarangire ökoszisztémát a gnúk és a zebrák távolsági vándorlása határozza meg. A száraz évszakban több ezer állat koncentrálódik a Tarangire Nemzeti Parkba a környező nedves időszakos elterjedési és ellési területekről. Körülbelül 2850 négyzetkilométer (1100 négyzet mérföldes) területe. A táj gránitos gerincekből, folyó-völgyből és mocsarakból áll. A növényzet az akác erdei, a szezonálisan elárasztott gyep és a baobab fák keveréke. A Tarangire Nemzeti Park valószínűleg az egyik legkeresettebb park az észak-tanzániai vadparkokban, és megőrzi a felfedezetlen Afrika valódi levegőjét, különösen a park déli részén. A Moshi távolsága 240km, Arusha pedig 139km.1 napos Tarangire Safari kiegészítés 400USD/fő. A safari részvételi díja kinti partnerünk irodájában fizetendő igény esetén.


2018-as túránk képei.
2019-es túránk képei.

Kilimandzsaró csúcsán, 2015. dec.

Kilimandzsaró csúcsán, 2016. dec.

Kilimandzsaró csúcsán, 2017. feb.

Kilimandzsaró csúcsán, 2018. feb.

Kilimandzsaró csúcsán, 2018. dec.

Kilimandzsaró csúcsán, 2018. dec.

Kilimandzsaró csúcsán, 2019. dec06