KEZDŐLAP
TÚRÁK
TANFOLYAMOK
HEGYIVEZETŐK
HEGYMÁSZÓ ÉS SÍOKTATÓK
JELENTKEZÉS
KAPCSOLAT
SPORTBIZTOSITÁS
FOTOALBUMOK
VIDEÓK
CIKKEK, TÖRTÉNETEK
TIROLI DEKLARÁCIÓ
VISSZAJELZÉS
3300m, Aiguille du Gouter nyugati fal
4362m, Vallot bivac
4800m, csúcsgerinc.


Időjárás előrejelzés a Mont Blanc-ról, 1 hetes, angolul

Forrás: meteoblue.com


Időjárás előrejelzés a Mont Blanc-ról, 6 napos, angolul

Forrás: chamonix-meteo.com

MONT BLANC(4810m) CSÚCSMÁSZÁS
"CLASSIC" ÉS "PRIVATE"
TÉNYEK A MONT BLANC MÁSZÁSRÓL.
A kiterjesztett 9 csúcsos "SEVEN SUMMIT" vagyis a hét kontinens hét legmagasabb csúcsainak egyike: Nyugat-Európa legmagasabb csúcsa.
A Mont Blanc vagy olaszul Monte Bianco (jelentése mindkét nyelven: „fehér hegy”) az Alpok, Nyugat-Európa és egyben az Európai Unió legmagasabb hegye. A franciák úgy is hívják: La Dame Blanche („A fehér hölgy”). Magassága kb. 4810,9 méter, de ez a hóesés, az időjárás, illetve a jégsapka mozgásának függvényében évről évre néhány métert változik. Tágabb értelemben a Mont Blanc-tömb csúcsok egy csoportja. A két legismertebb város a Mont Blanc közelében a francia Chamonix (az első téli olimpia színhelye, 1924-ben), illetve az olasz oldalon az Aosta völgyben Courmayeur. A két várost köti össze az 1957 és 1965 között épített, 11,6 kilométer hosszú Mont Blanc alagút, amely az egyik legfontosabb az Alpokat átszelő útvonal. A Mont Blanc tömbje a hegymászók és síelők paradicsoma.
A Mont Blanc-t a feljegyzések szerint először Jacques Balmat és Michel Paccard doktor mászta meg, 1786. augusztus 8-án. A Horace-Bénédict de Saussure kezdeményezte expedíciót a modern hegymászás kezdetének tekintik. Az első nő, aki elérte a csúcsot Marie Paradis volt 1808-ban. Theodore Roosevelt amerikai elnök a mézeshetei alatt vezetett expedíciót a Mont Blanc csúcsára.
A Mont Blanc minden évben áldozatokat is szed. A turistaszezon csúcsán, általában augusztus körül a hegyimentő szolgálatnak egy-egy hétvégén 12 alkalommal kell a hegy bejárt útjain bajba jutottak segítségére sietnie. Akármilyen sokan jutnak fel, a túra megköveteli a magashegyi jártasságot, a vezetőt és a megfelelő felszerelést, és az útnak még így is vannak veszélyes részei, a sziklaomlások pedig folytonos rizikót jelentenek.
2011.dec.

Frissítés:
A Tete Rousse és a Gouter házak közötti legveszélyesebb útszakasz az Aiguille de Gouter nyugati falában húzodó Grande Couloar keresztezése. A mászópartiknak a csúcs eléréséhez fel és lefelé menet is át kell kelni a 800m hosszú, 30-50m széles bevágáson.
A Mont Blanc az Európai Unió legmagasabb csúcsa. És egyben a legnépszerűbb is: évente 10 normálútján és számos nehezebb útvonalán keresztül 10.000 ember éri el a csúcsot. 2013-as év nyári szezonjától a legújabb francia természetvédelmi törvények szerint a sátrazás csak a Tete Rousse ház feletti kijelölt helyen lehetséges. A Gouter ház környékén és feljebb már tilos. A 2013-as nyári szezon elején nyitott meg az új Gouter ház. A szállás sokkal kényelmesebb lett, azonban drágább is. Foglalás nélkül pedig majdnem 30.000Ft-ot kell fizetni 1 ott töltött éjszakáért.
A számos váratlan nehézség, a hosszú és nehéz terep, a nagy magasság miatt a mászópartik 80%-a vezetővel jut fel a csúcsra.
frissítve: 2013. júl.

Frissítés:
Hogyan mászd meg a Mont Blanc-t?
A leggyakrabban elkövetett hibák: a kellő magashegyi jártasság és tapasztalat hiánya, a nem megfelelő felszerelések és időzítés, a nem elégséges akklimatizáció és erőnlét.
A Mont Blanc francia normálútja, a Bosses gerinc nehézsége: PD-, UIAA II, 35fok, szintkülönbség 1600m a beszállástól.
Az egyedül, hegyivezető nélkül mászók számára a biztonságos mászáshoz szükséges a sziklamászó tapasztalat hágóvasban és anélkül UIAA III-as nehézségű sziklán. A jégcsákány és a hágóvas használata minden típusú havon, firnen. Kötéltechnikai ismeretek gleccseren: bekötés, mentés. Az esetleges kicsúszás megfékezése jégcsákánnyal. Lavinából mentés eszközei és azok használatának teljes magabiztossága. Nem megfelelő, ha a mászópartiból csak egy valaki rendelkezik ilyen ismeretekkel.
Az ideális létszám kötélpartinként 3 fő.
Fontosak a ruházati és az egyéb technikai felszerelések: megfelelő magashegyi bakancs, kabát, nadrág, kesztyűk, aláöltözetek és közbenső rétegek, hátizsák, túrabot, napszemüveg és síszemüveg.
Mindazon által nem lehet eléggé hangsúlyozni, a legfontosabb, hogy a túrát csak megfelelő időjárás esetében szabad indítani.
frissítve: 2016. júl.
Lejegyezte: Szilágyi Zolt, www.grossglockner.hu
AMIT TUDNI ÉRDEMES:

Miért is velünk gyere? Röviden: tapasztalat, minőség és szakértelem a Mont Blanc(4810m) hegyivezetésben. Összeszedtünk néhány érvet, ami mellettünk szól :-)

1. Kiscsoportos, klasszikus hegymászó túra: max. 2 fő per csapat, összhangban a francia törvényekkel és a legjobb helyi hegyivezető szokásokkal!
2. Hegyivezetőd sokszoros MB csúcsmászó, profi szakember, a hegynek és a helyi viszonyoknak kiváló szakértője. Vele a lehető legjobb esélyed van a csúcs elérésére. Ez nem üres frázis. Tekintsd meg statisztikánk, melyet a csúcsmászásokról ezen az oldalon lentebb olvashatsz el a 2011-es évtől kezdődően.
3. Személyre szabottan foglalkozunk veled a program egész tartama alatt! Kezdve a jelentkezésnél, majd a fizikai felkészüléseddel, akklimatizációddal. Ruházati felszereléseid segítünk összeválogatni, ellenőrizzük, megfelelőek-e a Mont Blanc teljesítéséhez? 
4. Felkészülünk túrád időpontjának akár 2-3 napos csúsztatására és az optimális csúcsmászó időjáráshoz igazítjuk a kezdést. Tudjuk, arra várni, hogy az időjárás igazodjon hozzánk, hazárdjáték!

Túránk helyszíne Franciaország. Távolság Budapest-Chamonix-Budapest autóval 2400km. Térkép.

Kiutazás egyénileg (autó, repülőgép). Találkozó hegyivezetőddel a túra első napján reggel Chamonix-ban. Figyelem! Ki és haza utazásod tervezése során vedd figyelembe, hogy fent tartjuk a jogot a túra indulási időpontjának 2-3 nappal való előre vagy hátra csúsztatásának az időjárási körülményeknek megfelelően a sikeres csúcsmászás érdekében!

A túrához szükséges speciális hegymászó felszerelésekről: dinamikus kötél, hegymászó beülő, sisak, jégcsákány, karabinerek, hágóvas mi gondoskodunk.

Neked kell gondoskodni a mászás napján a következő fontos felszerelésekről.
Felszerelés ellenőrző lista:

Technikai felszerelés:
1 db 35l-es hátizsák; (a jégcsákány rögzíthető külső részre; bérelhető a túra időtartamára: 15euro);
1 pár túrabot (3 vagy 4 részes, nem "csavaros" hanem "Flip-Lock" rendszerű, összecsukás után belefér a hátizsákodba);
1 db fejlámpa (Petzl vagy Black Diamond ajánlott) új és tartalék garnitúra akkumlátorral vagy elemekkel;
1 db párásodás ellen védett síszemüveg (ajánlott márka például a Julbo);

egyéb felszerelés:
30-50 PFD napvédő krém vagy olaj, kis tubus;
1 db napszemüveg;

ruházat:
külső réteg:
1 db sisak alá vehető meleg sapka;
1 db arcmaszk (vagy Buff);
1 pár meleg Gore-Tex kesztyű és 1 pár hasonló tartalék kesztyű;
1 pár vastag 2 ujjas kesztyü (lehet pehely);
1 db technikai kabát Gore-Tex vagy softshell (vízhatlan, lélegző, szélálló);
1 db technikai nadrág Gore-Tex vagy softshell (vízhatlan, lélegző, szélálló);
1 db Gore-Tex membrános és Vibram talpú C-D túrabakancs, peremes, automata hágóvassal használható;
1 pár kamásli;
1 db pehely kabát;

középső réteg:
2 db vékony polár pulóver;
1 db polár aláöltözet nadrág;

alsó réteg:
1 db vékony testhez tapadó aláöltözet nadrág;
1 db vékony testhez tapadó aláöltözet felső
1 pár téli vastag, meleg túrazokni.

élelmiszer:
snack a mászás idejére (általában kb. 8 óra időtartam): energia szeletek, szárított gyümölcsök, csoki, szölőcukor;
1l-es vákuumtermosz (forró tea a Gouter házban vásárolható a mászás hajnalán).

Egyéb megjegyzés:
ha szemüveges vagy, ajánlott a túra idejére a kontakt lencse viselése, mivel a szemüveged esetleg a párásodás miatt használhatatlan lesz!
A túra során ajánlott a túlsúlyos hátizsák elkerülése végett igénybe venni a Gouter menedékházban a félpanziós ellátást: kb. 40euro/fő.
Magashegyi Gore Tex membrános és Vibram talpú túrabakancs: "D" tipusú, merevtalpú, peremes elöl-hátul (amennyiben nem rendelkezel vele, Chamonix-ban sportboltban bérelhető kb. 30euro/2nap).

A túra idejére a TB-t kiegészítő sportbiztosítás megkötése mindenki számára kötelező! A túrán mindenki a saját felelőségére vesz részt. A résztvevők figyelmét felhívjuk arra, hogy a hegymászás és a sziklamászás veszélyes sport így annak kockázatai a hegyivezető legnagyobb figyelme mellett sem zárhatók ki teljesen. Hegyivezető:
Osztian Zsolt UIAGM/IVBV hegyivezető.
Hegyivezetőd a helyszínen várja érkezésed.

Túránkon 1 hegyivezető max. 2 fővel mászik.
Hegyivezetőnk maximális figyelmét tudja rád öszpontosítani.
Biztonságban és a legnagyobb eséllyel érheted el a csúcsot.

ÁLTALÁNOS MENETREND

Általános leírás napi bontásban*:
Találkozó a túra előtti napokban Chamonix-ban.Találkozó hegyivezetőddel Chamonix-ban. Felszerelés ellenőrzés. Megkapod, felpróbáljuk és beállítjuk rád a hegymászó beülőt, hágóvasat, sisakot amit a MB túrán használsz. Kiválasztjuk a számodra legjobb jégcsákányt, megismered a használatának rejtelmeit. Extra opció: igény és lehetőség szerint részt vehetsz egy 1 napos felkészítő és akklimatizációs túrán: pl. Breithorn(4164m). Ennek plusz költségeit helyben kell fizetned a hegyivezetődnek és helyi szolgáltatóknak.
1 nap.Reggel 07.00 körül találkozó Chamonix-ban, indulás az új Refuge du Gouter(3835m) menedékházba. Ebéd, vacsora és éjszakázás a menedékházban.
2 nap.01.30 ébresztő. 02.00 reggeli. 02.30-03.00 közt indulás a Mont Blanc csúcsára(4810m). 06.30-8.30 közt érkezés a csúcsra. Vissza a Gouter házba. Pihenés és még aznap vissza le Chamonix-ba.

Kiegészítések:
* ez a leírás útmutató, hogy általános esetben mire számíthatsz. Fent tartjuk a jogot, hogy ettől a szükséges esetben és mértékben eltérjünk. A programtól való eltérés oka lehet például a programon résztvevők fizikai fittsége, időjárási tényezők, stb. A hegyivezető a túra résztvevőivel a helyszínen egyeztetve hozhatja meg ezt a döntést.
ALKALMASSÁG; AKKLIMATIZÁCIÓ; FELKÉSZÜLÉS; FELSZERELÉS
Alkalmasság
Mindenkiben felmerül a kérdés, aki nem mászta meg a Mont Blanc-t: vajon alkalmas vagyok-e a Mont Blanc normálutas megmászására?
Olvassátok el milyen választ ad erre a kérdésre Szilágyi Zsolt, aki már több mint 20x mászta meg a Mont Blanc csúcsát:
"Az alábbi egyszerű tesztet javaslom annak megállapítására, hogy valaki alkalmas-e a Mont Blanc normálutas megmászására: megfelelő a fizikai fittséged a Mont Blanc normálutas megmászásához, ha 5-6 óra alatt 20km megtétele 2000m szinttel nem okoz gondot! Ezt a túrát alacsony tengerszint feletti magasságban is, tehát akár Magyarországon is megteheted.
Jól jöhet még a szédülésmentesség és a lépésbiztonság. Hegymászó gyakorlat nem feltétlenül szükséges, de természetesen könnyebbséget jelent, ha nem a Mont Blanc az első hegycsúcsod. Hasznos tapasztalatokra tehetsz szert, ha rendszeresen túrázol télen-nyáron, az sem baj, ha csak Magyarország turistaútjain."

Akklimatizáció
Fontos a fizikai állóképességen kívül a Mont Blanc sikeres megmászásához a megfelő akklimatizáció is. Mi az akklimatizáció? A szervezet alkalmazkodási folyamata a nagy magasság oxigén hiányos környezetéhez. Hogyan lehet elérni az akklimatizált állapotot? 1-3 héttel az indulás előtt tölts el 2-3 éjszakát 3000m környékén. Megfelelőek erre a célra:
Grossglockner(3798m),
Grossvenediger(3662m),
Triglav(2864m),
túráink.
Erősen ajánlott még Mont Blanc túrád előtt egy Breithorn(4164m) mászás. Miért? Pár nappal a MB túrád előtt 3800-4150m közt töltesz 6-8 órát. Ez remek újabb akklimatizációs alkalom a szervezetednek. A Breithorn túrán pontosan olyan magasságból indulunk és pontosan olyan dölésszögü lejtőket mászunk meg mint a MB csúcsmászásod napján. Ez fizikailag és pszihésen remek felkészítés. A felszereléseidről kiderül, megfelelnek-e, vagy még valamit cserélni kell a MB túrád elő.

Felkészülés
A Mont Blanc megmászására való fizikai felkészülésre a legalkalmasabbak az aerob sportok, pl. futás, heti 3x alkalmanként 10-15km lefutása. Megfelelő lehet heti 3x 50km biciklizés is. Kiemelkedő jelentőségü még a túrázás is. Felkészülésedhez a nagyobb, egész napos túrák ajánlottak, 7-8 órás gyaloglások, 1-2000m szinttel.

Felszerelés
A fentebb felsorolt felszerelési tárgyak közül kiemelten fontosak a megfelelő hátizsák - a jégcsákány és a túrabot gyári rögzitő rendszere, 30-35 literes méret. A kesztyü, mely kellően Gore-Tex membrános - vízhatlan, légáteresztő, bélelt. Csősál: 2 db ajánlott, egy a nyakba, melyet arcmaszként lehetséges használni, egyet a fejre a sisak alá. Bakancs: vastag, bélelt, magashegyi. Felső és alsó ruházat: réteges. Külső héj kabát és nadrág: praktikus a softshell nadrág és a könnyü kabát. Egy pehelykabát erősen ajánlott.
KÖLTSÉGEK

Részvételi díj:
395.000Ft 1 fő részére: 1 fő/hegyivezető a túrán ("private" guide);
205.000Ft 1 fő részére: 2 fő/hegyivezető a túrán ("classic" guide).

Amit a részvételi díjért kapsz:

- hegyivezetőnk aszisztanciája a ruházati és egyéb felszereléseid összeállításánál: személyes találkozó során Budapesten a túrara való jelentkezésed után (ezt az opciót a túra indulása előtti max. 2 hónappal veheted igénybe).

Szakszerű hegyivezetés:
- kötélbe kötés a gleccereken;
- folyamatos felső kötélbiztosítás rövid-kötél technikával a sziklás részeken.

Felkészítés a túrára:
- folyamatos és ingyenes konzultációs lehetőség hegyivezetőddel fizikai felkészülésedről.

Hegymászó felszerelés: ultra könnyü és modern személyes felszerelések amelyeket használni fogsz a túrán. Hegymászó beülő, karabinerek, sisak, hágóvas, jégcsákány.

Ami nincs beépítve a részvételi díjba és külön kell fizetned a túra előtt vagy ideje alatt pl. a biztosítónak illetve helyi szolgáltatóknak:

Sportbiztosítás: 3.000Ft.
Ide kattintva pár perc alatt online megkötheted az oldalunkon az általunk ajánlott biztosítást!

Szállás:
a túra előtt szállás költséged Chamonix-ban tartozkodásod ideje alatt általában 1-3 éjszaka:
7euro/éjszaka általunk ajánlott kempingben.
Szállás költséged a túra alatt 1 éjszaka szállás+félpanzió menedékházban:
115euro; ÖEAV tagoknak 95euro.

Hegyivasút, drótköteles felvonó: 99euro.

Hegyivezetőd szállás, étkezés, hegyivasút és felvonó díja díja a túra alatt:
- 194euro/fő ("private" guide);
- 97euro/fő ("classic" guide).

Utazási költséged ki és vissza Chamonix-ba:
kb. 40-60.000Ft repülőgéppel, jelentkezésed után ügyfélszolgálatos kollégánk segít kiutazásod megtervezésében.

TÚRÁK AJÁNLOTT IDŐPONTJA:
2020.júl.16-17. 2 szabad hely Jelentkezés most.
MONT BLANC TÚRÁINK STATISZTIKÁJA: 2011-2018.
Évszám Túrák száma Csúcsok száma Résztvevők száma Résztvevők száma csúcson Résztvevőink ennyi %-a érte el a csúcsot. Megjegyzés
2011 1 1 2 2 100%
2012 1 1 4 4 100%
2013 9 7 21 15 71%
2014 7 7 24 20 83% Elkezdünk foglalkozni a résztvevők túra előtti felkészítésével. Lehetőleg személyes találkozás a hegyivezetővel a túra előtt: beszélgetés a Mont Blanc túráról, felszerelés ellenőrzés, fizikai felkészítéshez tanácsadás, akklimatizációs túrák.
Minden túrán elérte a csapatunk a csúcsot.
2015 3 3 8 6 75% Rendkívůl száraz és meleg a nyár júliusban és augusztus első felében. A Gouter házat többször bezárják majd újra nyitják: a Grand Culoar-ban a rendkívül erős kőhullások miatt. A maradék időben augusztus második felében csapadékos időjárás. A fentiek miatt chamonix-ból több csapatunk el sem tudott indulni a csúcsra.
2016 7 6 13 10 77% A 2016-os évtől egy túrán 1 max 2 fő. Fent tartjuk a jogot, hogy a túrák időpontját akár több nappal is csúsztatva az ideális időjáráshoz igazítsuk. Ezzel nagymértékben növeljük a siker esélyét.
2016-ban 7 túra. 6 túrán a csúcson állt a csapatunk. 1 túrán 4365m-ről, a Vallot bivaktól az időjárás miatt, mely a kiváló előrejelzés ellenére rendkívűl hideg, veszélyesen szeles, felhős volt, vissza kellett fordulnunk.
2017 6 4 10 7 70% Egy túrán a vendégünk a Gouter-háznál feladta. A másik túrán a jó előrejelzés ellenére a drasztikusan viharos időjárás miatt jutottunk csak 4000m-ig.
2018 7 5 10 8 80% Két túrát a drasztikusan meleg vagy viharos időjárás miatt (pl. rendkívüli kőomlások a Grand Culoar-ban) törölnünk kellett: közös megegyezéssel későbbi időpontra halasztva a mászást. Két túrán 2 résztvevő feladni kényszerült a mászást. Azokon a túrákon ahol elindultunk, minden esetben elértük a csúcsot.
2019 0 0 0 0 0 2019-ben nem szerveztünk túrát a Mont Blanc-ra.

A Mont Blanc csúcsán, 2014.

A Mont Blanc csúcsán, 2016.

A Mont Blanc csúcsán, 2016.

A Mont Blanc csúcsán, 2018.

A Mont Blanc csúcsán, 2018.

A Mont Blanc csúcsán, 2018.