KEZDŐLAP
TÚRÁK
TANFOLYAMOK
HEGYIVEZETŐK
HEGYMÁSZÓ ÉS SÍOKTATÓK
JELENTKEZÉS
KAPCSOLAT
SPORTBIZTOSITÁS
FOTOALBUMOK
VIDEÓK
CIKKEK, TÖRTÉNETEK
TIROLI DEKLARÁCIÓ
VISSZAJELZÉS
Aconcagua(6962m)
Aconcagua(6962m)
Aconcagua(6962m)
Aconcagua(6962m)
2015-ös Aconcagua túráink képei.


Időjárás előrejelzés az Aconcaguáról, magassági szintenként.

ACONCAGUA(6962m) EXPEDICIÓ
ÉSZAKI "NORMÁLÚT" 24 NAPOS
TÉNYEK AZ ACONCAGUA MÁSZÁSRÓL
A "Seven Summit" vagyis a hét kontinens hét legmagasabb csúcsának egyike.
Földrajzi fekvése: az Aconcagua 6962m magas csúcsa Dél-Amerikában, Argentína területén, annak is a nyugati, középső vidékén, Mendoza állam területén található, közel a Chile-Argentína határhoz. A déli félteke és egyben Amerika legmagasabb csúcsa. A hegység területe az Argentín nemzeti park, az Aconcagua Tartományi Park része.
Éghajlata: az Aconcagua(6962m) éghajlata magashegyi sivatagos éghajlat. Jellemzőek az igen forró nappalok, plusz 30-35 celsius fok. Amint lemegy a nap, drasztikusan lecsökken a hőmérséklet, éjszaka -10, -20 celsius fok is előfordul a magasabb táborokban 5000m felett. A levegő száraz, páratartalma rendkivůl alacsony. A hegységben a 0 fokos határ 4000m környékén húzódik a nyári időszakban: dec-jan-feb.
Nevének eredete: az inkák nyelvén, a kecsua nyelven az "Ackon Cahuak" jelentése: "Sziklaőrszem".
Első megmászás története: 1883-ban a német felfedező Paul Güssfeldt 6560m-ig jutott, a viharos időjárás miatt kényszerült visszafordulni. Az első sikeres megmszás a svájci hegyivezető, Matthias Zurbriggen nevéhez kötödik. Zurbriggen az angol Edward Fitz Gerald vezette expedició tagjaként, hegyivezetőként 1897 jan14-én az eslő sikeres megmászást egyedül hajtotta végre, mivel Edward Fitz Gerald 6700m környékén feladta. Egy hónappal később ennek az expediciónak 2 további tagja, 1897 feb13-án, Lanti és Vines is elérte a csúcsot, ezzel a második megmászását teljesítve az Aconcaguának. Annak idején nem voltak kiépített táborok, csak a maga az óriási hegy, a szél, a hideg és a magashegyi betegség. Ma is ezek a legnagyobb ellenfelei a hegymászóknak, akik teljesíteni szeretnék az Aconcagua megmászását.
Magyarok az Aconcaguán(6962m): első megmászok: 1984 jan11, Nagy Sándor és Várkonyi László. Az Aconcagua(6962m) gyakori célja volt a magyar mászoknak is: 2014-ig kb. 50-60 közötti számban mászták magyarok. Kezdetben jellemzőek voltak az egyéni szervezések, az utóbbi időben már a magyar kereskedelmi expediciók a gyakoribbak.
Hegymászó útvonalak, északi normál út: megmászása során technikai nehézségekkel az északi normál úton nem kell számolni. A megmászás nehézségét a hideg (akár -20 fok), az alacsony légköri nyomás (a csúcson 40%-a tengerszintinek), és az időjárás(szél 50-100km/h gyakran előfordul 6000m felett) adja. Előrdul, hogy a csúcsot jelentősebb mennyiségů hó nélkül, szinte csak sziklákon sikerül elérni. Az északi normálúton a tábor lánc: Plaza de Mulas, 4300m, alaptábor; 1. tábor Plaza Canada (5080m); 2. tábor Nido de Condores(5580m); 3. tábor Camp Colera(5980m); északi csúcs 6962m.
Mászóengedély: az Aconcagua(6962m) megmászása engedély köteles. A közeli Mendozában - 183km fekszik a hegységtől - szerezhető be. Személyesen kell mindenkinek a saját engedélyét kiváltani, melynek díja 800-900USA dollár (kb 250.000Ft) környékén van. A mászóengedély 20 napig érvényes.
Hegyivezetés: bár trekking csúcsról van szó, a hideg, a magasság és a váratlanul lecsapó viharok miatt érdemes helyi vagy saját, nemzeti hegyivezetőt fogadni. Argentín hegyivezetők díjazása tipikusan a 20 napos időtartamra kb. 3600USA dollár, vagyis 1millió forint.
Logisztika a hegység területén: az Aconcagua(6962m) megközelítése a chilei Santiago de Chiléből vagy a Mendozában található nemzetközi repülőtérről történik, helyi privát transzferrel vagy busszal. Az Aconcagua előtti utolsó lakott területek Los Penitentes és Puenta del Inca. Innen már öszvérháton szokás az előre tolt alaptáborig Confuensiáig(3400m) majd az alaptáborig Plaza de Mulas(4300m) szállítatni a helyi teherhordókkal a csomagokat. Egy 60kg-os csomag felszállításának az ára Penitentesből Plaza de Mulasba(4300m) 180USA dollár. Az északi normálút alaptábora a Plaza de Mulas(4300m). Plaza de Mulast a Horcones folyó völgyében szokás megközelíteni. Az alaptábor felett is lehetséges gyalogos teherhordókat igénybe venni. Az ő díjazásuk pár száz USA dollár körül mozog.
Kommunikáció a hegyen: A szokásos kommunikáció a 142,800MHZ VHF FM frekvencián történik. Ezt a frekvenciát használják a park területén állomásozó parkőrök. Ezen a frekvencián lehetséges a segítség kérése. Szokás még můholdas telefont használi, bár nem kifogástalan a kommunikáció sok helyen azzal sem.
Mobilszolgáltatás: az Aconcagua Park területén nincs mobil lefedettség. Egyébként csak 2G, azaz hagyományos GSM szolgáltatás van a térségben. Argentinában 3 olyan szolgáltató van, amelynek fizikai mobilhálózata van és GSM technológián můködik, tehát a magyar mobilok alkalmasak a használatára: Movistar, Claro AR és a Personal. Van még a Nextel, de ez a szolgáltató más technológiát használ, a magyar mobilok nem alkalmasak a használatára. Penitentesben és Puente del Incaban pontszerů, a 7-es út mentén Mendozától a park bejáratig folyamatos a lefedettség.
Hegymászó felszerelések: a szélsőséges időjárás miatt az Aconcagua(6962m) megmászására csak annak van reális esélye, aki a legjobb, legmodernebb hegymászó felszereléseket használva vág neki túrájának. Elsősorban a magashegyi dupla-bakancs, a ruházat, a hálózsák, a sátor és az élelmezés minősége határozza meg a hegyen töltött 20 nap komfort fokozatát. Az alaptábor feletti magashegyi táborokban az éjszakai -10, -20 fokos hőmérséklet is indokolja az alapos felkészülést megfelelő felszerelésekkel.
Kockázatok az Aconcagua(6962m) mászásán: évente több ezren másszák meg. Ennek ellenére a halálesetek rendkívůl ritkák a hegyen, néhány évente fordul csak elő halálos baleset. Ebben leginkább a váratlan időjárás változásnak van főszerepe: a 6000m feletti régió gyakran igen nagyerejů - a szél sebessége elérheti az akár 100km/h sebességet is - szélviharoknak van kitéve. Ezért csak stabil időjárás esetén érdemes a csúcsmászásnak nekivágni. Nagyban csökkenti a kockázatokat, ha a helyi a viszonyokban járatos, tapasztalt magashegyi hegyivezető szolgálatait vesszük igénybe.

Lejegyezte: Szilágyi Zolt, www.grossglockner.hu
2014.nov.
Frissítve: 2015.márc.
AMIT TUDNI ÉRDEMES:

Miért is velünk gyere? Összeszedtünk néhány érvet, ami mellettünk szól :-)
1. Hegyivezetőid a helyi viszonyokban jártas, tapasztalt Aconcagua(6962m) expediciós mászók, több Aconcagua expedicióval a hátuk mögött!
2. Minőségi, kiscsoportos, klasszikus magashegyi hegymászó expedició: max. 3-5 fő per csapat.
3. Személyre szabottan foglalkozunk veled a program egész tartama alatt! Kezdve a jelentkezésnél, majd a fizikai felkészüléseddel, akklimatizációddal. Ruházati felszereléseid segítünk összeválogatni, ellenőrizzük, megfelelőek-e az Aconcagua teljesítéséhez? 
4. Garantáljuk számodra, hogy túrádon fizikailag és minden más szempontból felkészült túratársakkal vehetsz részt. Tesszük mindezt azért, mert tudjuk, hogy így van mindenkinek a legjobb esélye együtt elérni a csúcsot!

Túránk helyszíne Argentína. Távolság Budapest-Aconcagua-Budapest repülőgéppel 12.500km. Térkép.

Kiutazás egyénileg, de lehetőleg együtt a csapattal, repülőgéppel történik, a repjegy foglalásában segítünk.

Január-február hónapokban indítjuk ezt a túránk.

"Normál-utas" mászás, vagyis a hegyet a lehető legkönnyebb útvonalak egyikén másszuk meg: északi fal normálút.

A túrához szükséges speciális hegymászó felszerelésekről: kötél, hegymászó beülő, jégcsákány, karabinerek, hágóvas, személyi rádióadóvevő, pulzoximéter mi gondoskodunk.

A felszerelések "check" listájának letöltéséhez kattints IDE!

Egészségügy: kötelező oltás nincs, de Argentinába indulva a következő betegségek elleni oltásokat érdemes Magyarországon beadatni az indulás előtti 6 hét előtt: Hepatitis A és B, hastífusz, diphteria, tetanus. Indulás elő ajánlott az általános orvosi és fogorvosi vizsgálat.

Pénz: USA dollárt általánosan elfogadnak. A helyi pénznem az argentín peso, 1826 óta. 1 peso 100 cenvatos. Az argentin peso címletei 2, 5, 10, 20, 50 és 100. 35-40 peso 1 USA dollár. 1 argentín peso kb 10Ft. (Figyelem: 2018.nov.-i adatok!)

Útlevél és vízumügyek: indulás előtt érdemes az útlevelünk érvényességét meghosszabítatni. Argentínába magyar állampolgárok részére, turistaként nincs vízum kényszer, csak ha tartozkodásunk meghaladja a 90 napot, vagy munkát szeretnénk vállalni. Ebben az esetben meghívó levél és helyi, Argentín munkavállalói igazolás szükséges.

A túra idejére a TB-t kiegészítő biztosítás megkötése mindenki számára kötelező! A túrán mindenki a saját felelőségére vesz részt. A résztvevők figyelmét felhívjuk arra, hogy a hegymászás és a sziklamászás veszélyes sport így annak kockázatai a hegyivezető legnagyobb figyelme mellett sem zárhatók ki teljesen.

Túránkon jellemző: 1 hegyivezető 1-3 fő.

Hegyivezetők:
Marcelo Motta Delvaux 10x-os Aconcagua(6962m) mászó, AAGPM guide (argentín professzionális hegyivezető szövetség tagja).
Hegyivezetőd a helyszínen, Argentínában, Mendozában várja érkezésed.

ÁLTALÁNOS MENETREND

Általános leírás napi bontásban*:
NapTevékenység
1 nap.Indulás Budapestről: repülőgéppel kb 14.000km Bp-Mendoza.
2 nap.Érkezés a Mendozában lévő szállásra.
3 nap.Csúcsengedély ügyintézés; élelmiszer beszerzés Mendozában.
4 nap.Transzfer, kb 4 óra, 183km Mendoza-Penitentes. Mendoza(760m)-->Penitentes(2600m). Szállás Penitentes.
5 nap.Transzfer Penitentes-Horcones park bejárat. Horcones(2950m)-->Confluencia(3400m). Szint 450m-táv 8km-menetidő 2 óra.
6 nap.Confluencia(3400m) Akklimatizációs túra Plaza Francia(4100m) vagy Mirador(4100m). Szint: fel 700m; le 700m-táv 12km-menetidő kb.7 óra.
7 nap.Confluencia(3400m)-->Plaza de Mulas(4300m) érkezés az északi fal alaptáborába. Szint 900m-táv 18km-menetidő 7-8 óra.
8 nap.Plaza de Mulas(4300m) pihenő nap.
9 nap.Plaza de Mulas(4300m)-->Camp Canada(5080m)-->Plaza de Mulas(4300m) akklimatizációs túra, felszerelés felszállítása az egyes táborba. Szint fel 900m; szint le 900m-táv 6km-menetidő 6 óra.
10 nap.Plaza de Mulas(4300m) pihenő nap.
11 nap.Plaza de Mulas(4300m)-->Plaza Canada(5080m). Szint 600m-táv 3km-menetidő 3-4 óra.
12 nap.Plaza Canada(5080m)-->Nido de Condores(5580m)-->Plaza Canada(5080m) felszerelések felszállítása a kettes táborba. Szint fel 500m; szint le 500m-táv 6km-menetidő 6 óra.
13 nap.Camp Canada(5080m)-->Nido de Condores(5580m). Szint 500m-táv 3km-menetidő 3-4 óra.
14 nap.Nido de Condores(5580m)-->Camp Colera(5980m)-->Camp Nido de Condores(5580m) felszerelések felszállítása a hármas táborba. Szint fel 400m; szint le 400m-táv 4km-menetidő 5 óra.
15 nap.Nido de Condores(5580m)-->Camp Colera(5980m). Szint 400m-táv 2km-menetidő 3-4 óra.
16 nap.Camp Colera(5980m)-->Aconcagua északi csúcs(6962m)-->Camp Colera(5980m). Szint fel 1000m; szint le 1000m-táv 6km-menetiő 8-12 óra.
17 nap.Camp Colera(5980m)-->Plaza de Mulas(4300m). Szint le 1600m-táv 10km-menetidő 3-4 óra.
18 nap.Plaza de Mulas(4300m)-->Horcones(2950m) szint 1350m le-táv25km-menetidő 6-8 óra.
19 nap.Tartalék nap rossz időjárás esetére.
20 nap.Tartalék nap rossz időjárás esetére.
21 nap.Tartalék nap rossz időjárás esetére.
22 nap.Tartalék nap rossz időjárás esetére.
23 nap.Hazautazás repülőgéppel Mendozából.
24 nap.Érkezés Budapestre.

Kiegészítések:
* ez a leírás útmutató, hogy általános esetben mire számíthatsz. Fent tartjuk a jogot, hogy ettől a szükséges esetben és mértékben eltérjünk. A programtól való eltérés oka lehet például a programon résztvevők fizikai fittsége, időjárási tényezők, stb. A hegyivezető a túra résztvevőivel a helyszínen egyeztetve hozhatja meg ezt a döntést.
ALKALMASSÁG; AKKLIMATIZÁCIÓ
Alkalmasság
1.
Megfelelő fizikai fittség! Mit jelent az általános fizikai fittség? A mi olvasatunkban: 10km lefutása 4-6 perces kilométerekkel ne jelentsen gondot!
2.
Az Aconcagua(6962m) mászása előtt ajánlott körülnézned a nagyobb magasságok hegyi világában. Nem elvárás a résztvevőkkel szemben, de ajánlott egy magasabb hegycsúcs, pl. a Mont Blanc(4810m), az Elbrusz(5642m) vagy a Kilimandzsáró(5896m) megmászása.
3.
Általános orvosi alkalmassági vizsgálatról igazolás szükséges.

Akklimatizáció
Fontos a fizikai állóképességen kívül az Aconcagua(6962m) sikeres megmászásához a megfelő akklimatizáció is. Mi az akklimatizáció? A szervezet alkalmazkodási folyamata a nagy magasság oxigén hiányos környezetéhez. Hogyan lehet elérni az akklimatizált állapotot? Az Aconcagua(6962m) megmászása közben a szükséges akklimatizációt magán az expedicionkón szerzed meg 8 napos akklimatizációs programunkkal.
KÖLTSÉGEK

Részvételi díj: 249.900Ft


Amit a részvételi díjért kapsz:

szervezés:
-ügyfélszolgálati munkatársunk aszisztenciája segít megszervezni repülőgéppel történő utazásod Argentínába;
-hegyivezetőnk aszisztanciája a ruházati és egyéb felszereléseid összeállításánál még Magyarországon az indulásod előtt és később Mendozában az esetleges felszerelés kölcsönzés során is;
-hegyivezetőd aszisztanciája a csúcsengedélyed intézése során;

expediciós hegyivezetés:
-segítség akklimatizációd megfelelő végrehajtásához;
-folyamatos egészségügyi ellenőrzés a hegyen tartózkodásod során (véroxigénszint, pulzus mérés);
-hegyivezetőd lát el vízzel a magashegyi táborokban;
-hegyivezetőd állítja fel és bontja le sátradat a magashegyi táborokban;
-hegyivezetőd lesz a szakácsod is a hegyen tartózkodásod során, ami a magashegyi táborokban nagy segítségedre lesz;

hegymászó felszerelés:
hegymászó beülő, kötél, karabiner, hágóvas, jégcsákány, személyi pulzoximéter, személyi rádió.

fizikai felkészítés a túrára:
-mászóedzéseinken (1x ingyenes alkalom);
-folyamatos és ingyenes konzultációs lehetőség hegyivezetőddel fizikai felkészülésedről;


Ami nincs beépítve a részvételi díjba és külön kell fizetned a túra előtt vagy ideje alatt, a biztosítónak illetve helyi szolgáltatóknak:

oda-vissza érvényes repülőjegy: 250.000-350.000Ft között;

csúcsengedély: 250.000Ft;

biztosítás: 20.000Ft;

szállás költségek Mendozában és Penitentesben összesen 4 éjszaka: 50.000Ft;

expediciós költségek (transzfer Mendozából a parkbejáratig és vissza; étkezés, szállás az alaptáborokban; teherhordó öszvérek az alaptáborig és vissza a park bejáratig): 150.000Ft;

élelmiszer költség a felső táborokban(bevásárlás Mendozában): 20.000Ft;

szükség esetén felszerelés bérlés (magashegyi sátor): 39.000Ft.

Tervezett időpontok: 2023.
2023.jan.07-31. 2 szabad hely. Jelentkezés most.
Eddigi túránk: 2015, 2016.

2015
2015. január: 3 résztvevő.
2015. február: 2 résztvevő.

2016
2016. január: 3 résztvevő.

Itt megtekintheted vagy/és letöltheted ezen a túrán készült útifilmünk előzetesét:
Aconcagua a kaland hegye (film előzetes)

Itt megtekintheted vagy/és letöltheted "Aconcagua a kaland hegye" útifilmünk HD minőségü zenés verzióját:
Aconcagua a kaland hegye (zenés verzió, HD)

Itt megtekintheted vagy/és letöltheted "Aconcagua a kaland hegye" útifilmünk eredeti hanganyagú verzióját:
Aconcagua a kaland hegye (eredeti hanganyag)

2016-os Aconcagua túránk képei.